După o lună întreagă de post, sau doar o saptamână în cazul celor ce au ținut post doar în Săptămâna Mare urmează mesele copioase de Paște și din perioada adiacentă. Masa de Paște abundă în preparate bazate pe carnea de miel și ouă.
Ce avem voie să mâncăm și în ce cantități
Carnea de miel este bogată în proteine, vitamine (vitaminele B12, B6, B3, B2, B1, acid folic) și microelemente (Zinc, fier, magneziu), în cantități ce la aproximativ 100 g carne îndeplinesc aportul zilnic recomandat unui adult sănătos. De altfel, o porție de 100 g de carne de miel furnizează aproximativ 250 Kcal și 27 g proteine. Așadar 100 g sunt suficiente pentru a ne satisface atât papilele gustative, cât și nevoile organsimului, excesul devenind însă daunator
Tot în categoria alimentelor sănătoase putem încadra și ouăle, adevărate complexe energetice naturale, dar și în cazul aceastora se recomandă măsură. Din analiza unui ou de mărime medie-60 g, cu un aport caloric de 75kcal, rezultă 33,4 g albuș și 16,6 g gălbenuș, ce conțin peste 6g de proteine, peste 5g lipide și aprox. 0,6g carbohidrați.
Nu ne mai ramene decât să ne limităm cantitativ în privința consumului acestor două alimente de bază ale mesei pascale, iar pentru a ne sătura și socializa la masa tradițională (în jurul căreia se zăbovește destul de mult) am putea apela din plin la salate verzi, diverse crudități-tulpină de țelină, castraveți, roșii etc. În nici un caz nu mancati mielul doar cu garnitură de cartofi, mai ales genul gătit tradițional, cu bacon și ceapă. Aceste combinații sunt adevărate bombe calorice!
Ciocolata sub formă de iepurași și ouă este la mare modă în această perioadă. Un ou de ciocolată are peste de 500 de kcal și 30 g de lipide, care ajung direct în stratul adipos. De asemenea, cozonacul însiropat din cofetarii are un conținut mare caloric. Deci, dacă vrei să îți păstrezi siluetă fie optezi pentru variantele light-atunci când ele există, fie te rezumi doar la degustarea unei bucățele infime, preferând în schimb fructele pentru desert-parfumatul pepene galben de exemplu, este printre cele mai sărace fructe în calorii. Sau poți opta pentru o ceașcă mare de ceai fierbinte, îndulcit cu aspartam și aromat cu o feliuță de lămâie.
Sfaturi pentru siluetă
- chiar dacă gătești miel, poți îmbogăți masa și cu un excelent curcan la cuptor- o variantă foarte bună pentru cei care vor să manace bine, dar să evite colesterolul. alegerea unor gustări ușoare: bucățele de carne de curcan, castravete, batoane din tuplina de țelină sau ceapă verde, cu un dressing ușor pe bază de iaurt, telemea nouă degresată etc
- masa de paște este foarte bogată în feluri-porția poate însuma cantități de mărimea unei lingurițe din fiecare fel. Urmărește să guști, nu să te saturi!
- evită la această masă sucurile de portocale, roșii, condimentele în exces și, în general, alimentele acide ce pot declanșă indigestie
- refuză băuturile carbogazoase pentru a evită balonarea
- mestecarea suficientă a alimentelor poate evită tulburările gastrointestinale;
- de asemenea, când gatestic- singură sau cu ajutorul mamei cozonacul, pune deoparte puțină cocă pentru a realiza și varianta light de cozonac-pentru tine. Pentru realizarea lui poți folosi mai puține gălbenușuri, mai mult albuș, lapte degresat, unt mai puțin gras, o serie de îndulcitori cu mare putere de îndulcire, hipocalorici-cum ar fi siropul de fructoză ce poate fi utilizat cu succes în prăjiturile făcute la cuptor. Evită plasarea în interiorul cozoncaului a stafidelor, rahatului turcesc etc. Pentru coca alege făină integrală, iar cremă de nuci și cacao poate fi de asemenea îndulcită cu fructoză sau alt îndulcitor ce nu își schimbă calitățile organoleptice la copt.
- poți face un desert spectaculos cu minim calorii din căpșune aranjate într-o cupă , ornate cu frișcă- varianta light, bineînțeles, și cu îndulcitori.
Între mesele principale se recomandă:
- administrarea de fermenți ce ușurează digestia, stimulează veziculă biliară
- evitarea consumului de alcool, mai ales a excesului de vin alb (care este acid) sau a băuturilor foarte puternic alcoolizate, ce îngreunează digestia, au foarte multe calorii și pot irita mucoasa gastrică
- ceaiurile calde pentru a preveni constipația și pentru a ușura digestia și absorbția nutrienților.
- plimbare ușoare după masă
- mișcarea poate stimula eliberarea hormonilor care încurajează activitatea digestivă. pe de altă parte, așezarea în poziția culcat după masă poate favoriza refluxul
- pătrunderea acidului din stomac în esofag și, astfel, apariția "arsurilor".
- evitarea stimulentilor
- cofeina din cola, cafea, ceai negru, ciocolată pentru că pot favoriza spasmele tractului digestiv.
- nu uita de hidratare cu apa, ține la îndemână o sticlă de jumătate pe care nu uită să o înlocuiești după ce ai golit-o!