Lecitina te ajută să slăbești

Până de curând, cu toții știam că în perioada examenelor, în zilele stresante sau în cazul diverselor tulburări de memorie trebuie să apelăm la lecitină, însă de curând specialiștii au mai descoperit un beneficiu: poate contribui la scăderea în greutate!

Pe lângă faptul că ne ajută să reducem cantitatea de grăsimi din sânge - lecitina poate dizolva grăsimile din sânge, dar și pe cele depozitate în organism. Alături de carnitină, colină și coenzima Q10, împiedică depunerea colesterolului pe artere și ne ajută să și slăbim.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

L-carnitina, colina, coenzima Q10, lecitina sunt substanțe asemănătoare vitaminelor pe care, în ultima vreme, puteți să le luați din numeroase suplimente alimentare, recomandate în perioadele în care organismul este suprasolicitat, în post sau în curele de slăbire. Ideal însă ar fi să le preluăm din alimente integrale, importante în dietă, deoarece, fără ele, nutrienții nu pot fi utilizați la maximum. Spre exemplu, coenzima Q 10 e vitală în orice dietă, nu doar în cea pentru reducerea greutății. Fără coenzima Q10 nu se poate elibera energia din alimente.

Tipuri de lecitină

Suplimentele de lecitină sunt de obicei derivate din semințe de floarea-soarelui, ouă sau soia. Soia este de departe ingredientul cel mai frecvent utilizat pentru a crea suplimente de lecitină. Grăsimile animale, peștele și porumbul sunt, de asemenea, folosite uneori.

În timp ce lecitina din soia tinde să vină sub formă de capsule granulate, puteți cumpăra lecitină din floarea-soarelui atât sub formă de pulbere, cât și sub formă lichidă, de asemenea. Lecitina de floarea-soarelui nu este la fel de comună, dar unii oameni o preferă, mai ales dacă încearcă să evite organismele modificate genetic (OMG) în hrana lor.

În timp ce boabele de soia sunt uneori modificate genetic în producția de masă, semințele de floarea-soarelui nu sunt. Procesul de extracție este, de asemenea, mai blând pentru lecitina de floarea-soarelui. Extragerea lecitinei din semințele de floarea-soarelui nu necesită substanțe chimice dure.

Sursele de aminoacizi din alimentatie

Organele de animal tânăr, precum vițel, miel și, în special, inima sau alte viscere, reprezintă surse bogate de aminoacizi. Mai mult, toate aceste substanțe împiedică apariția aterosclerozei și facilitează arderea grăsimilor. Astfel, se reduce și greutatea corporală. Colina reduce colesterolul din sânge. O puteți găsi în tărâțe, gălbenuș, lapte, drojdie de bere, soia și uleiuri vegetale.

Aceleași alimente conțin lecitină. Soia este o sursă excepțională de lecitină, iar efectul ei se exercită prin împiedicarea depunerii grăsimilor pe artere. Introduceți în alimentație iaurtul de soia, laptele de soia, tofu, tempeh și stropiți cu sos de soia de calitate peștele la grătar sau salatele de legume preparate la abur sau pe plită.

Edamamele sunt o sursă bună de soia și pot fi pregătite ușor la cuptor, cu puțină sare grunjoasă, pot fi servite ca aperitiv, săturând rapid și inhibând pofta de mâncare.

Toate aceste substanțe împiedică organismul să transforme inclusiv zaharurile în grăsimi periculoase pentru artere. Se știe că mai mult de 50% din cazurile de ateroscleroză sunt cauzate de consumul excesiv de zahăr rafinat și nu apar din cauza consumului excesiv de grăsimi.

Chiar dacă au efecte dovedit benefice, toți acești compuși, luați doar din suplimente sintetizate, nu aduc beneficii de 100%, așa cum aduc aminoacizii proveniți din surse naturale. Oricum, este totuși un beneficiu să se consume suplimente sintetizate în lipsa totală a acestora din alimentație, dar trebuie să conștientizăm că nu putem contracara o dietă total dezechilibrată doar cu un pumn de astfel de substanțe achiziționate sub formă de capsule, de la farmacie.

Combinația "natură plus substanțe de sinteză", echilibrate în mod logic în acord cu vârsta și alte probleme, cu ajutorul unui medic, reprezintă cheia sănătății!

Surse naturale de lecitină

  • Gălbenușul
  • Legumele
  • Leguminoasele
  • Uleiul de soia

Suplimente pe bază de lecitină

Suplimentele dietetice pot fi luate pentru completarea aportului de lecitină din alimentație. Organismul are nevoie de 50 de miligrame de lecitină pe zi, pe care le putem obține cu ușurință din alimentație, însă putem completa cu suplimente alimentare. Aceste suplimente sunt, în general, derivate din uleiul de soia. Dozele mai mari de 30 de miligrame pot cauza efecte adverse precum tulburări gastrointestinale, amețeli sau chiar acumulare de kilograme în plus.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Lecitina se regăsește, ca supliment alimentar, sub formă de tablete sau granule. Granulele pot fi consumate în smoothie-uri, shake-uri proteice sau chiar în deserturi sau salate – acestea au o aromă asemănătoare nucilor sau alunelor.

Dacă ai o dietă săracă în alimentele care conțin lecitină, poți folosi suplimentele alimentare pentru a compensa lipsa acesteia.

Beneficii lecitină

Scade colesterolul 

Cel mai cunoscut beneficiu al lecitinei este capacitatea sa de a reduce colesterolul. Cercetătorii au descoperit că lecitina din soia poate contribui la creșterea colesterolului HDL (bun) și la scăderea colesterolului LDL (rău) în profilul sanguin. Proteina de soia oferă un plus de energie pentru persoanele care o folosesc pentru tratarea colesterolului, datorită altor componente pe care le oferă soia.

Îmbunătățește sănătatea inimii 

Lecitina care provine din soia poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, mai ales dacă sunteți deja la risc de a dezvolta hipertensiune arterială sau boli de inimă. Acest lucru este conform unui mic studiu în care participanților li s-au administrat produse din soia care includeau aditivi de lecitină.

Ajută mamele care alăptează 

Unii experți în alăptare recomandă lecitina ca soluție pentru prevenirea canalelor înfundate recurente. Fundația canadiană pentru alăptare recomandă o doză de 1.200 de miligrame, de patru ori pe zi, pentru a experimenta acest beneficiu. Aceștia speculează că lecitina poate scădea vâscozitatea laptelui matern, făcându-l mai puțin probabil să înfunde canalele de lapte din sân.

Ajută la îmbunătățirea digestiei 

Lecitina a fost testată la persoanele cu colită ulcerativă pentru a le îmbunătăți digestia. Calitățile emulgatoare ale lecitinei contribuie la o reacție în lanț care îmbunătățește mucusul din intestin, facilitând procesul digestiv și protejând mucoasa delicată a sistemului digestiv.

Poate combate simptomele demenței 

Lecitina conține colină, care este o substanță chimică pe care creierul o folosește pentru a comunica. Cercetările clinice sugerează că o dietă bogată în colină poate duce la o memorie mai clară și poate ajuta persoanele cu Alzheimer. Substanțele lipidice care conțin colină, cum ar fi lecitina, pot îmbunătăți căile funcționale ale creierului.

Calmează și hidratează pielea 

Lecitina se regăsește în ingredientele unor produse de îngrijire a pielii. Este folosită ca emolient, făcând pielea să se simtă fină prin restabilirea hidratării. În cele mai multe dintre aceste produse, tipul de lecitină folosit se numește lecitină hidrogenată. Nu există multe dovezi că lecitina, atunci când este folosită singură, poate vindeca acneea și eczema - deși unii oameni o folosesc în acest scop.

Efecte secundare posibile ale utilizării lecitinei pentru pierderea în greutate

Lecitina este considerată sigură pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, discutați cu un medic înainte de a lua acest supliment sau orice alt supliment, mai ales dacă sunteți însărcinată, încercați să rămâneți însărcinată sau alăptați.

Lecitina poate provoca, de asemenea, reacții la persoanele care iau anumite medicamente. De exemplu, lecitina poate intensifica efectele diclofenacului oral, un medicament antiinflamator ne steroidian care este utilizat pentru tratarea artritei și a migrenei.

Utilizați lecitina numai conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Asigurați-vă că nu sunteți alergic la lecitină înainte de a o lua.

Reacțiile adverse frecvente ale lecitinei includ:

  • greață
  • diaree
  • plenitudine a stomacului
  • disconfort la nivelul stomacului

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Influence of Soy Lecithin Administration on Hypercholesterolemia – NIH – National Library of Medicine - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3065734/
Effect of Choline Supplementation on Rapid Weight Loss and Biochemical Variables Among Female Taekwondo and Judo Athletes – NIH – National Library of Medicine - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4096089/ 
The relation of dietary choline to cognitive performance and white-matter hyperintensity in the Framingham Offspring Cohort  – NIH – National Library of Medicine - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252552/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0