Fructul Physalis, sursa excelenta de vitamina C

Physalis peruviana este un fruct extrem de gustos. Ca membru al familiei de plante Solanaceae, Physalis este mult mai inrudit decat am crede cu numeroase plante comestibile, cum ar fi cartofii, tomatele si vinetele. Mic si rotund, Physalis peruviana este, de fapt, o adevarata "oaza" de substante nutritive, minerale si vitamine.

Fructul are dimensiunile unei cirese sau unei rosii cherry si nu are mai mult de 2 cm in diametru. Frunzele subtiri ca hartia care il acopera sunt, de fapt, sepalele ramase, care sunt pastrate pentru a proteja fructul si pentru a-l ajuta sa nu se strice, avand astfel durata de viata pe raft extinsa. Pulpa fructului Physalis peruviana are o textura similara cu cea a rosiilor, mai ales ca sunt inrudite, si un numar mare de seminte mici, comestibile, care se gasesc in pulpa galbena-portocalie.

Valoare nutritionala Physalis peruviana

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe langa gustul sau, Physalis peruviana este o sursa buna de substante nutritive, minerale si vitamine. Consumand 140 de grame din acest fruct, vei oferi organismului tau 3,92 mg de vitamina B3, 1,4 mg de fier, 15,4 mg de vitamina C, 0,15 mg de vitamina B1, 56 mg de fosfor, 50 µg de vitamina A si 13 g de calciu.

Physalis peruviana are beneficii multiple pentru sanatate

Physalis peruviana contine de doua ori mai multa vitamina C, comparativ cu cantitatea care se gaseste in lamai si seamana cu o rosie cherry de culoare galbena. Cu exceptia frunzelor, specialistii in medicina naturista spun ca fructele, tulpinile si radacinile ofera, de asemenea, proprietati care ajuta la vindecarea organismului.

Physalis peruviana este bogat in vitamina A

100 g de fructe de Physalis peruviana maruntite contin 720 IU (unitati internationale) de vitamina A, ceea ce inseamna 14% din doza sugerata pentru consumul zilnic al adultilor. Vitamina A este necesara pentru mentinerea acuitatii vizuale si, de asemenea, pentru sanatatea pielii, imbunatatind functia sistemului imunitar. In plus, este un bun antioxidant, ceea ce inseamna ca neutralizeaza actiunea daunatoare a radicalilor liberi. Astfel, acest fruct bogat in vitamina A ne poate proteja de cancer si de bolile degenerative, precum artrita reumatoida, degenerescenta maculara si fibroza chistica.

Physalis peruviana este sursa excelenta de vitamina C

100 g de fructe de Physalis peruviana maruntite ii aduc organismului 11 miligrame de vitamina C, care reprezinta 18% din doza zilnica recomandata. Vitamina C este o substanta nutritiva solubila in apa, care este necesara pentru producerea de colagen (lucru care accelereaza capacitatea organismului de a vindeca ranile). Tot vitamina C este necesara pentru ca poate reduce tensiunea arteriala, este necesara in lupta contra cataractei si poate imbunatati mecanismele de aparare ale organismului.

Physalis peruviana contine complexul de vitamine B

100 de grame de Physalis peruviana contine cantitati diverse de vitamine din complexul B, inclusiv tiamina sau vitamina B1 (0,110 mg), riboflavina sau vitamina B2 (0,040 mg), niacina sau vitamina B3 (2800 mg). Complexul de vitamine B actioneaza ca un grup, insa fiecare vitamina in parte are anumite beneficii: tiamina este necesara pentru a mentine sistemul nervos central sanatos, riboflavina este folosita pentru a facilita dezvoltarea celulelor, iar niacina este necesara pentru repararea ADN-ului si pentru a mentine energia la un nivel optim.

Physalis peruviana are proprietati care ajuta la scaderea in greutate

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O portie de 100 g de Physalis peruviana iti ofera doar 53 de calorii. Din acest motiv, poti sa incluzi aceste fructe mici in dieta ta, fara a fi nevoie sa iti faci griji ca vei lua in greutate. De asemenea, aceste fructe aduc o doza consistenta de fibre dietetice, care te fac sa iti simti stomacul mai plin si, astfel, ai mai putine sanse sa exagerezi consumand alimente nesanatoase.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0