Friptura de curcan: de ce este sănătoasă și cum o gătești?

Ne apropiem cu pași repezi de Sărbătorile de iarnă, prilej de stat în casă, cu familia, de relaxare și, desigur, de mâncat bunătăți. Deși carnea de porc face parte din specificul Crăciunului românesc, este bine să avem și o alternativă mai săracă în calorii și, de asemenea, bogată în proteine, vitamine și nutrienți esențiali. 

Așadar, fie că vă doriți un meniu mai “light” pentru acest Crăciun sau vreți să faceți o pauză de la meniul clasic, puteți opta pentru carnea de curcan -  o alternativă sănătoasă și săracă în calorii. 

Beneficiile cărnii de curcan

Curcanul este o sursă bogată de proteine, vitamine (B6, B12) și aminoacizi (triptofan). Niacina și complexul de vitamine B din curcan sunt esențiale pentru alimentarea organismului cu energie, în timp ce triptofanul, unul dintre cei 9 aminoacizi esențiali pe care corpul uman nu îi poate produce, dar de care are nevoie, contribuie la secretarea hormonilor melatonină și serotonină. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Melatonina este cunoscută ca “hormonul somnului”, deoarece se produce în organism în timpul nopții, și are un rol esențial în inițierea și menținerea stării de somn. Serotonina, bine-cunoscutul “hormon al fericirii”, joacă un rol deosebit de important în comunicarea dintre celulele neuronale, în transmiterea impulsurilor nervoase către restul corpului (deoarece este un neurotransmițător), precum și în reglarea ritmului circadian. De asemenea, serotonina ne asigură o stare de spirit bună, ne semnalează senzația de foame, dar și cea de sațietate, și contribuie la sănătatea sistemului gastrointestinal. 

Melatonina și serotonina sunt doi hormoni de care avem nevoie din plin, așadar este bine să stimulăm secretarea acestora prin metode naturale, și anume prin alimentație. Alături de curcan, puteți opta pentru somon sălbatic, ouă, pui, spanac, semințe de floarea-soarelui, nuci și soia. 

Pe lângă acestea, carnea de curcan conține zinc și seleniu – component esențial în buna funcționare a tiroidei și cu proprietăți anticancerigene. 
Carnea de curcan primează și în ceea ce privește conținutul redus de colesterol - are mai puțin colesterol față de carnea de pui, carnea de porc sau carne de vită. De asemenea, carnea de curcan (fără pieliță) este săracă în grăsime saturată și calorii, astfel că 100 g de curcan conține aproximativ 160 de calorii. Cu toate acestea, carnea de curcan face parte din segmentul de alimente cu grad de sațietate ridicat, ceea ce îl face un ingredient vedetă în dietele de slăbit. 

Prin aportul de vitamine, minerale, proteine, aminoacizi, în contrast cu conținutul scăzut de grăsimi și colesterol, carnea de curcan este o alegere excelentă pentru masa de Crăciun sau pentru oricare altă zi din perioada Sărbătorilor, când ne dorim ceva mai ușor. 

Mai jos, vă propunem o rețetă simplă și sănătoasă de friptură de curcan la cuptor, pentru orice zi și orice anotimp. 

Rețetă friptură de curcan

Ingrediente

  • 1 piept de curcan dezosat
  • 1 lămâie
  • 10 grame de unt
  • 1 linguriță de muștar
  • 1 linguriță de nucșoară rasă
  • Sare și piper după gust
  • 4 căței de usturoi

Preparare

Se pisează cățeii de usturoi, se adaugă o linguriță de sare și jumătate de linguriță de piper, se amestecă și se întinde compoziția pe interiorul pieptului de curcan. Apoi se prinde carnea și se leagă în formă de ruladă. Se presară restul de sare și piper, alături de nucșoară, după care se unge întreaga ruladă cu muștar.  

Se pune într-un vas yena. Pestea carne se toarnă un pahar cu apă, împreună cu sucul de la o jumătate din lămâie. Cealaltă jumătate de lămâie se taie feliuțe, care se așează în vas. Se lasă aproximativ 70 de minute la cuptor. Se poate servi cu garnitură de orez, legume coapte sau cartofi (natur, cu unt și pătrunjel sau piure). 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.turkeyfed.com.au/about-turkey/health-benefits/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322416.php#serotonin-vs-tryptophan
https://www.healthline.com/nutrition/turkey 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0