Retete cu ananas: aperitiv, fel principal si desert

Ananasul nu este numai gustos, ci este și sănătos. Acest fruct poate fi consumat și crud, dar poate fi folosit și la gătit, în preparate culinare dintre cele mai diverse. Încearcă și tu aceste rețete cu ananas și nu se poate să nu găsești măcar una pe gustul tău!

Fructul de ananas este apreciat pentru gustul său dulce și acrișor, precum și pentru aportul său nutritiv. Este o sursă bună de vitamina C, mangan, vitamina B6, tiamină, acid folic și fibre alimentare. Conține, de asemenea, enzime digestive, cum ar fi bromelaina, care pot ajuta la descompunerea proteinelor în organism.

Ananasul poate fi consumat proaspăt, ca atare sau sub formă de suc, compot, desert sau inclus în salate ori alte preparate gătite. Bromelaina din ananas este, de asemenea, utilizată în industria alimentară pentru a frăgezi carnea și pentru a prepara gelatine. În acest articol, îți propunem câteva rețete cu ananas, pe care îl poți consuma fie ca aperitiv, fie ca fel principal, fie ca desert.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Aperitiv: Bruschete cu ananas, cremă de brânză și dulceață de ardei iute

Primul pe lista de rețete cu ananas este aperitivul. Acesta poate fi servit atunci când ai persoane în vizită, pentru o notă de originalitate.

Ingrediente de care ai nevoie (cantitățile le stabilești în funcție de numărul de porții dorite)

O baghetă pe care o vei felia subțire
Cremă de brânză
Ananas proaspăt (nu din compot)
Dulceață de ardei iute

Mod de preparare

Pune feliile de baghetă într-o tavă acoperită cu hârtie de copt și dă-le la cuptor, unde le vei lăsa la temperatură de 180 de grade până când se vor rumeni ușor. Între timp, într-o tigaie de tip grill, rumenește pe ambele părți ananasul tăiat fâșii subțiri. După ce ananasul capătă o crustă aurie, oprește focul.

Scoate feliile de baghetă de la cuptor, apoi unge-le pe o parte cu cremă de brânză. Adaugă deasupra și un strat de dulceață de ardei iute, iar apoi completează cu câteva fâșii de ananas rumenit. Așază bruschetele obținute pe un platou și servește-le invitaților.

Fel principal: Aripioare de pui cu ananas, gătite în stil coreean

Îți propunem să testezi și un fel principal ceva mai deosebit, dar plin de savoare.

Ingrediente de care ai nevoie pentru 4 porții 

8 aripioare de pui
2 linguri de ulei de măsline extravirgin
sare și piper după gust
3 căței de usturoi mărunțiți
3 linguri de oțet de orez
1 ceapă verde mărunțită
1 ceapă roșie mărunțită
1 lingură de ghimbir ras
3 linguri de sos de soia
1 ananas curățat și tăiat felii
2 linguri de pastă de ardei iute

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Între timp, încinge uleiul într-o tigaie (să fie o tigaie cu coadă metalică, pe care o poți introduce la cuptor sau cu o coadă care se poate detașa).

Asezonează aripioarele de pui cu sare și piper. Așază aripioarele pe partea cu pielea în jos în uleiul încins și gătește-le în jur de 7‑9 minute, până când capătă o crustă aurie. Întoarce-le apoi pe partea cealaltă și mai gătește-le 3 minute. Scoate apoi aripioarele pe o farfurie acoperită cu șervețele absorbante.

Lasă în tigaie o lingură de ulei, în care vei căli ceapa, usturoiul și ghimbirul în jur de 5 minute - până când ceapa se înmoaie. Adaugă pasta de ardei iute, sosul de soia și oțetul de orez. Lasă să fiarbă la foc mic până când se înjumătățește și devine un sos cu o textură mai groasă, similară unui sirop. Ia apoi tigaia de pe foc, pune aripioarele înapoi și așază și feliile de ananas. 

Pune tigaia la cuptor și las-o în jur de 12‑17 minute. Înainte de a o scoate, asigură-te că puiul este gătit complet. După ce ai scos tigaia, folosește o lingură pentru a lua sosul de pe fundul tigăii astfel încât să îl distribui deasupra aripioarelor. Asezonează apoi cu ceapă verde tocată mărunt și consumă cât este cald. Acest fel principal merge servit mesenilor pe pat de orez fiert, condimentat după preferințe.

Desert: Cheesecake Piña Colada

În final, printre aceste rețete cu ananas avem și un desert delicios, cu care te poți răsfăța într-un weekend.

Ingredientele de care ai nevoie pentru crustă

15‑20 de fursecuri simple
1 cană de fulgi de cocos
1 cană de nuci de Macadamia prăjite
4 linguri de unt nesărat, topit

Ingredientele de care ai nevoie pentru umplutură

3 cutii de cremă de brânză
½ de cană de zahăr brun
3 ouă
1 cană de cremă vegetală de cocos
1 cană de lichior de cocos
3 linguri de lapte
coaja de la o portocală
1 cană de ananas din compot, tăiat bucățele

Ingredientele de care ai nevoie pentru topping

1 cană de suc de ananas (poate fi cel rămas în urma scurgerii feliilor de ananas)
2 lingurițe de amidon de porumb
1 jumătate de cană de zahăr brun
fulgi de cocos

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Acoperă o tavă rotundă, pentru cheesecake, cu hârtie de copt.

Într-un bol, amestecă fursecurile mărunțite, fulgii de cocos și nucile de Macadamia. Folosește apoi blenderul pentru a le mărunți. Adăugă și untul topit, apoi pornește din nou blenderul. Pune aluatul obținut în tava rotundă, apăsând bine cu degetele, apoi introdu la cuptor și lasă să se coacă în jur de 8‑10 minute. Dă-i voie apoi să se răcească.

Într-un alt bol, bate cu mixerul crema de brânză și zahărul, folosind o viteză mică pentru a obține o textură pufoasă. După 3 minute, oprește-te pentru a adăuga ouăle, apoi crema de cocos, lichiorul de cocos, laptele și coaja de lămâie. La final, încorporează și ananasul bucățele. Pune amestecul obținut deasupra blatului din tavă. Introdu la cuptor din nou și gătește, de această dată, timp de 1 oră și 15 minute. Oprește apoi focul de la cuptor, deschide ușa dar mai lasă acolo cheesecake-ul încă o jumătate de oră. Scoate tava, lasă la răcit și apoi pune-o la frigider, unde vei lăsa cheesecake-ul peste noapte.

Pentru a pregăti topping-ul, pune într-o tigaie sucul de ananas, amidonul de porumb, zahărul și 2 linguri de apă. Gătește la foc mediu, amestecând în mod constant până când începe să fiarbă. Apoi mai lasă 1 minut, oprește focul și lasă la răcit în jur de 20 de minute. După ce toppingul se răcește, îl poți pune deasupra cheesecake-ului, după care vei decora cu fulgi de cocos. Poftă bună!

Beneficiile ananasului pentru sănătate

Ananasul are numeroase beneficii pentru sănătate, susținute de cercetări științifice. Ananasul este o sursă excelentă de vitamina C, un antioxidant puternic care ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și care joacă, de asemenea, un rol crucial în buna funcționare a sistemului imunitar. 

Bromelaina este un amestec de enzime din ananas, despre care studiile sugerează că poate avea efecte antiinflamatoare și antitumorale. De asemenea, ajută la digestie prin descompunerea proteinelor - de aceea, după o masă copioasă, cu proteine și grăsimi, vei sprijini digestia dacă mănânci o felie-două de ananas.

Ananasul conține și fibre alimentare, care susțin sănătatea sistemului digestiv și pot contribui la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Studiile au arătat că ananasul poate avea efecte antiaterogene, contribuind la reducerea riscului de boli de inimă prin scăderea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale. Anumite cercetări sugerează că compușii antioxidanți din ananas ar putea avea potențial anticancerigen, însă aceste constatări necesită cercetări suplimentare. 

Acest fruct furnizează și mangan, un mineral esențial pentru formarea oaselor și a țesuturilor conjunctive, precum și pentru metabolismul energetic. Datorită conținutului său ridicat de apă, ananasul poate contribui la menținerea hidratării și la satisfacerea necesităților zilnice de lichide. Este important de menționat că beneficiile pentru sănătate ale ananasului se resimt în cadrul unei alimentații echilibrate și sănătoase.

Cine nu ar trebui să mănânce ananas sau să mănânce cu precauție?

Deși ananasul este o sursă nutritivă excelentă și aduce beneficii pentru majoritatea oamenilor, există câteva grupuri de persoane care ar putea dori să limiteze sau să evite consumul de ananas din motive specifice. Alergia la ananas este posibilă, deși este destul de rară, simptomele incluzând mâncărime, umflături și erupții cutanate.

Bromelaina poate provoca, în rare cazuri, iritații la nivelul gurii sau limbii pentru unele persoane. Persoanele cu sensibilitate la bromelaină ar putea să experimenteze disconfort gastrointestinal sau reacții alergice. În cantități mari, bromelaina ar putea stimula contracțiile uterine; consumul excesiv de ananas în unele cazuri (rare) a fost asociat cu creșterea riscului de avort spontan. 

Ananasul conține zaharuri naturale și carbohidrați, ceea ce poate afecta nivelurile de zahăr din sânge. Așadar, persoanele cu diabet zaharat ar trebui să monitorizeze consumul de fructe, inclusiv de ananas. De asemenea, ananasul poate agrava simptomele persoanelor cu boală de reflux gastroesofagian (BRGE). Acești pacienți se pot confrunta cu arsuri la stomac, disconfort și alte simptome după consumul de ananas.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - The Many Health Benefits of Pineapple
https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-pineapple
BBC Goodfood - Pineapple recipes
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/pineapple-recipes


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0