Tartă cu ciuperci, un aperitiv delicios şi hrănitor

Prin diversitate şi acoperire, putem spune fără teama de a greşi că ciupercile sunt încă din cele mai vechi timpuri unul dintre cele mai folosite ingrediente în bucătărie de către oameni de pretutindeni. Sălbatice sau cultivate, într-o paletă de-a dreptul fabuloasă, acestea aduc multă savoare şi fineţe în orice preparat culinar. Să vedem în cele ce urmează câteva rețete de tartă cu ciuperci potrivite unor ocazii deosebite.

De ce am ales ciupercile?

Fie că sunt marinate, fripte sau sotate, ciupercile se numără printre ingredientele favorite ale multor oameni; indiferent de metoda de preparare, ciupercile cer puţină atenţie şi răbdare la gătit astfel încât să le păstrăm gustul, textura şi suculenţa specifică. Secretul este să le gătim încet, până îşi eliberează zeama. Este recomandat să folosim o tigaie suficient de mare care să ajute la maximizarea contactului ciupercilor cu fundul încins al tigăii. Vom permite astfel evaporarea rapidă a lichidului eliberat de acestea. În cele ce urmează, îți propunem câteva rețete de tartă cu ciuperci în care acestea se vor întâlni cu spanac, usturoi, pesto, brânzeturi și alte bunătăți.

Recomandările Experților DOC

Tartă cu ciuperci și verdețuri

O rețetă bună și pentru un răsfăț de weekend, dar și pentru o masă festivă, această tartă cu ciuperci este de complexitate ușoară și poate fi preparată de oricine.

Ingrediente pentru blat

Făină 500 g
100 ml de ulei de măsline 
200 ml de lapte de migdale  
Un praf de sare
Ingrediente pentru umplutură
3 ciuperci Champignon medii, tăiate felii
3 ciuperci Shiitake, tăiate felii
3 ciuperci Pleurotus (cât palma), tăiate felii
O lingură de mărar verde tocat
O lingură de pătrunjel verde tocat
Două linguri de spanac opărit
2 linguri de ulei de măsline
O linguriță de usturoi ras
sare şi piper, câte un vârf de cuţit
1 lingură de pesto roșu
1 ciupercă ureche de lemn hidratată, pentru ornat

Mod de preparare

Se face un aluat din făină, lapte de migdale, ulei de măsline şi un praf de sare care se frământă bine, se dă la rece cam o oră, apoi se întinde și se pune într-o formă de tartă unsă cu ulei. Peste el, pui o hârtie de copt și greutăți pentru patiserie (sau boabe de fasole sau năut uscate), pentru a-și păstra forma în timpul coacerii. Se coace timp de 15-20 de minute la o temperatură de 200 grade Celsius, apoi se scoate.

Ciupercile Pleurotus şi Champignon se găsesc fără probleme și în piețe, și în orice super și hipermarket, în vitrinele frigorifice deschise de la raionul fructe și legume. Ciupercile Shiitake sunt ceva mai greu de procurat. Există producători care vând online și le livrează acasă, dar se mai găsesc și în hipermarketuri. Dacă nu găsești nicăieri, le poţi înlocui fără nicio problemă cu orice alt tip de ciupercă, după preferinţe.

Încingi uleiul în tigaie, după care adaugi toate ciupercile tăiate fâşii cu un praf de sare și le tragi la tigaie 4 - 5 minute, amestecând constant. Pui apoi usturoiul ras, după 1 minut, apa şi spanacul opărit, pătrunjelul şi mărarul. Amesteci, stingi focul și piperezi. Umplutura se pune în blatul copt de tartă.

Pe o farfurie, întinzi bine sosul pesto roşu, așezi tarta umplută şi o ornezi cu o ciupercă ureche de lemn hidratată.

Tartă cu ciuperci, cremă de brânză și ceapă verde

Mai departe, dacă vrei să încerci o tartă cu aspect rustic, dă o șansă tartei cu ciuperci, brânză și ceapă.

Ingrediente

175 g unt plus încă 2 linguri
300 g de făină integrală
600 g de ciuperci amestecate, la alegere, și feliate
125 g de cremă de brânză
2 cepe verzi, tocate
2 căței de usturoi, pisați
½ de linguriță de cimbru
1 ou, bătut

Mod de preparare

Pune 175 g de unt, făina integrală, ½ de linguriță de cimbru și un praf de sare într-un robot de bucătărie și mixează până ce aluatul începe să se aglomereze. Pune 2-3 linguri de apă rece și pulsează din nou până începe să se formeze cam ca o bilă. Scoate bila și înfășoar-o în folie alimentară, apoi dă-o la frigider pentru 20 de minute.

Între timp, încălzește restul de 2 linguri de unt într-o tigaie și rumenește ciupercile și ceapa timp de 10 minute la foc mic, până când se înmoaie și devin ușor aurii. Se condimentează după gust și se oprește focul.

Încălzește cuptorul la 220 de grade Celsius și lasă înăuntru o tavă de cuptor. 

Bate crema de brânză cu jumătate din ceapa verde și tot usturoiul și asezonează după gust. Pune aluatul pe două foi de copt și întinde până ajungi la o formă de dreptunghi grosier, de grosimea unei monede cu dimensiuni de aproximativ 30x40 cm. Pune amestecul de brânză moale, lăsând pe margini 5 cm. Pune și ciupercile într-un strat uniform peste brânza moale, apoi îndoaie marginile în așa fel încât să vină puțin peste umplutură (ar trebui să arate ca un fel de tablou). Ia o pensulă și întinde oul bătut pe marginile de aluat.
Ia tarta cu ciuperci cu tot cu hârtie și așaz-o pe tava fierbinte. Las-o la copt timp de 30 de minute sau până când arată crocantă ( o urmărești prin geamul cuptorului). Tarta se poate servi mesenilor împreună cu o salată de crudități (ridichi, salată verde, castraveți etc.).

Tartă cu ciuperci, Gruyère și smântână

Un preparat gustos, potrivit pentru o masă de prânz festivă în familie sau între prieteni, tarata cu ciuperci, Gruyère și smântână va fi pe placul iubitorilor de lactate și ouă.

Ingrediente

375 g de aluat pentru tartă, gata preparat
100 g de brânză Gruyère
 500 g de ciuperci mixte
 4 ouă
 200 ml de smântână
 2 căței de usturoi, pisați
 ½ legătură de pătrunjel tocat
2 linguri de ulei de măsline extravirgin
Sare și piper după gust

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 170° C. Întinde aluatul într-o formă de tartă, pune peste el o foaie de copt și greutăți de copt sau boabe de fasole ori de orez, ca să îl țină presat, și pune-l la copt pentru 5-10 minute. Scoate apoi foaia cu greutățile și pune iar crusta la copt până când devine aurie, apoi scoți tava din cuptor și o lași la răcit.

Într-o tigaie, încălzește uleiul de măsline la foc mediu și călește ciupercile până iese apa din ele, apoi adaugă pătrunjelul și usturoiul, amestecă bine și oprește focul.

Separat, bate ouăle cu un praf de sare și puțin piper, apoi amestecă și smântâna până se omogenizează.

Pune brânza Gruyère la baza tartei, pentru a forma un strat consistent, adaugă ciupercile deasupra brânzei și apoi toarnă cu grijă și amestecul de smântână cu ouă. Pune tarta timp de 30-40 de minute la cuptor. Poftă bună!

Beneficiile ciupercilor

Ciupercile sunt alimente nutritive, care aduc multiple beneficii pentru sănătate, dacă sunt consumate ca parte a unei alimentații echilibrate. În primul rând, sunt o sursă bună de nutrienți esențiali, cum ar fi vitamine din complexul B (B2, B3, B5, B6, și B9), vitamina D, cupru, seleniu, fosfor și potasiu. Apoi, sunt sărace în calorii și grăsimi, ceea ce le face o alegere potrivită inclusiv în dietele cu conținut caloric redus.

Ciupercile conțin proteine vegetale, esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor. Fibrele alimentare din ciuperci contribuie la sănătatea sistemului digestiv și la menținerea unui nivel adecvat de zahăr în sânge. De asemenea, au antioxidanți, cum ar fi seleniul și ergotioneina, care ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ.

Ciupercile expuse la lumina soarelui pot sintetiza vitamina D, un nutrient important pentru sănătatea oaselor și sistemului imunitar. În plus, beta-glucanul din ciuperci poate stimula sistemul imunitar, ajutând organismul să combată infecțiile. Anumite studii sugerează și că ciupercile pot ajuta la controlul nivelului de zahăr în sânge, fiind benefice pentru persoanele cu diabet. Potasiul, fibrele și compușii antioxidanți din ciuperci pot contribui la menținerea sănătății inimii, iar colina prezentă în ciuperci este importantă pentru funcția cerebrală și memorie. Conținutul de fosfor și seleniu din ciuperci contribuie la sănătatea oaselor și a țesuturilor conjunctive.

Gătirea ciupercilor la aburi este o opțiune sănătoasă, deoarece păstrează mai bine nutrienții. De asemenea, pentru a evita excesul de ulei, pregătește-le la grătar, la cuptor sau într-o tigaie antiaderentă. Gătitul excesiv poate duce la pierderea de nutrienți, deci nu le găti până se înmoaie complet, ci ai grijă să își păstreze textura fermă.

Ciupercile sunt ușor de integrat în diverse rețete și pot fi condimentate în funcție de preferințe. Usturoiul adaugă o notă aromatică și un gust intens care completează bine aroma ciupercilor, dar și ceapa ușor călită se potrivește bine cu ciupercile. Pătrunjelul proaspăt adaugă prospețime ciupercilor, busuiocul merge bine în special cu ciupercile de tipul Champignon, dar și mărarul și rozmarinul sunt alegeri bune de ierburi aromatice pentru a sta în compania ciupercilor. Adăugarea de vin alb în timpul gătitului oferă o aromă bogată ciupercilor, iar sosul de soia le dă o savoare deosebită. Foarte bine se potrivesc ciupercile în sosuri pe bază de smântână sau brânzeturi nobile.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BBC GoodFood - Mushrooms tart
https://www.bbcgoodfood.com/search?q=mushrooms+tart
Cleveland Clinic - 7 Impressive Reasons To Eat Mushrooms 
https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-mushrooms


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0