Dieta si stilul de viata la pacientii cu insuficienta renala

Insuficienta renala este ultimul stadiu al bolii renale cronice. Atunci cand apare aceasta insuficienta, rinichii nu mai functioneaza asa cum trebuie, iar pacientul are nevoie de dializa sau de transplant de rinichi pentru a supravietui.

Diabetul este principala cauza a insuficientei renale cronice, insa si hipertensiunea, bolile autoimune precum lupusul sau problemele la nivelul tractului urinar pot duce la instalarea acestei complicatii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista insa si situatii in care insuficienta renala este acuta, ceea ce inseamna ca apare brusc, insa poate fi temporara. Insuficienta renala acuta poate aparea in urma unui infarct miocardic, din cauza consumului abuziv de droguri, dar si din cauza unor boli ale tractului urinar. Tratandu-se cauza, insuficienta renala acuta dispare si ea.

Dieta pentru pacientul cu insuficienta renala

Daca pacientul cu insuficienta renala trebuie sa faca dializa, acesta trebuie sa isi adapteze dieta la situatia in care se afla.

In functie de recomandarile primite de la medic, poate fi nevoie sa limitezi consumul de potasiu, fosfor, pe cel de fluide ori consumul de sodiu.

Intre sesiunile de dializa, e posibil ca fluidele sa se acumuleze in exces in organism, determinand cresterea tensiunii arteriale, umflarea unor zone (edem), precum si probleme respiratorii. De aceea, pacientul cu insuficienta renala care are nevoie de dializa va limita consumul de lichide – in aceasta categorie sunt incluse si alimentele precum supele, inghetata si fructele zemoase. Medicul iti va spune exact cate lichide ar trebui sa consumi fara sa te pui in pericol. Pentru a combate senzatia de sete, iti poti clati gura cu apa, poti mesteca guma sau poti suge bomboane (de preferat fara zahar, mai ales daca suferi de diabet).

Potasiul se regaseste in multe alimente, iar organismul tau are nevoie de acesta pentru ca musculatura sa functioneze. Daca potasiul se acumuleaza in cantitati mari, apare complicatia denumita hiperpotasemie, care la randul ei creste riscul de infarct miocardic. Discuta cu medicul tau cu privire la cantitatea de potasiu permisa, dar si despre alimente pe care ar trebui sa le eviti.

Printre alimentele bogate in potasiu se numara:

  • Avocado, bananele, pepenii, portocalele, prunele si stafidele
  • Spanacul, cartoful, rosia
  • Fasolea, orezul brun sau salbatic


Si fosforul se poate acumula in exces cand pacientul face dializa, ceea ce inseamna ca pot aparea bolile osoase, care favorizeaza fracturile. Discuta, de asemenea, cu medicul tau pe aceasta tema. 

Printre alimentele bogate in fosfor se numara:

  • Painea din cereale integrale
  • Cerealele
  • Nucile si semintele.


Sodiul se acumuleaza si el in cantitati mari atunci cand rinichii nu functioneaza bine, iar asta inseamna ca poate creste tensiunea arteriala.

Printre alimentele bogate in sodiu se numara:

  • Sarea de masa
  • Alimentele semi-preparate
  • Sosurile
  • Alimentele la conserva.


Poate fi dificil sa oferi organismului toti nutrientii de care are nevoie daca respecti toate recomandarile dietetice pentru insuficienta renala. De aceea, de multe ori medicii prescriu unele vitamine si minerale pentru acesti pacienti. Vitamina D, fierul si acidul folic sunt adesea administrate intr-o asemenea situatie, pentru a preveni bolile osoase, anemia sau alte complicatii.

Stilul de viata sanatos recomandat pentru pacientul cu insuficienta renala

Sportul ar trebui sa faca parte din viata pacientului cu insuficienta renala. Acesta nu trebuie insa sa se suprasolicite, ci trebuie sa se consulte cu medicul sau cu privire la rutina zilnica.

Plimbarile, inotul, pilates si yoga sunt exemple de activitati care mentin organismul in forma, fara insa sa il suprasolicite.  

Este important ca pacientul care sufera de insuficienta renala sa respecte recomandarile primite de la medic, sa adopte un stil de viata sanatos si sa aiba o dieta echilibrata, tinand cont totodata de restrictiile alimentare impuse.

Prin tratament adecvat, dar si prin modificarea stilului de viata, pacientul va reusi sa diminueze efectele negative ale unei asemenea probleme de sanatate asupra calitatii vietii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0