Dieta ketogenica: 5 retete de dulciuri keto gustoase

Dieta ketogenică își propune să învețe organismul să folosească grăsimea pe post de principală sursă de energie. Acest lucru presupune obținerea caloriilor din grăsimi (65%), proteine (30%) și glucide (5%). Un mare dezavantaj al acestei diete constă în faptul că interzice consumul de făină și de zahăr, ceea ce înseamnă că nu te vei putea apropia de majoritatea deserturilor din comerț, deci soluția va fi să faci acasă rețete keto dulci.

Chiar dacă nu te poți bucura de un dulce din comerț pentru că urmezi dieta ketogenică, asta nu înseamnă că nu poți pregăti tu acasă deserturi care să respecte principiile pe care se bazează aceasta. Iată câteva idei de rețete keto tip desert, cu care îți poți potoli pofta de dulce, fără să îți sabotezi programul alimentar.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cheesecake cu căpșuni și lămâie, fără coacere

Iată o idee pentru un desert foarte simplu, prin care să nu te abați de la dieta ketogenică.

Ingrediente pentru 2 porții

  • 2 căpșuni mari
  • 120 g de cremă de brânză
  • 1 cană de frișcă
  • 1 cană de îndulcitor natural fără calorii (stevia)
  • 2 linguri de zeamă de lămâie
  • 1 lingură de coajă de lămâie

Mod de preparare

Amestecă, într-un bol, crema de brânză, frișca, dar și îndulcitorul natural. Adaugă apoi zeama și coaja de lămâie, pe care le vei încorpora cu ajutorul unei spatule, folosind mișcări de jos în sus. Feliază căpșunile și pregătește două pahare curate pentru cheesecake.

Apoi, pune un strat de cremă obținută anterior din crema de brânză și frișcă, pe care îl vei acoperi cu un strat de felii de căpșuni. Mai adăugă apoi încă un strat de cremă de brânză și unul de căpșuni. La final, dă pe răzătoare puțină coajă de lămâie pe deasupra.

Pancakes ketogenice

Pe lista cu rețete keto tip desert intră și aceste clătite groase americane, pregătite un pic diferit.

Ingrediente pentru 2 porții

  • 4 ouă mari
  • 60 g de unt
  • 1 cană de fructe de pădure
  • 1 cană de frișcă
  • 210 g de brânză cottage
  • 1 lingură de pudră de tărâțe de psyllium  

Mod de preparare

Amestecă, într-un bol, tărâțele de psyllium cu brânza cottage și ouăle. Lasă amestecul sa stea deoparte 15 minute. Pune pe foc o tigaie de clătite și unge-o cu puțin unt. Pune puțină compoziție de clătite în mijlocul tigăii cu ajutorul unui polonic mic, după ce untul se topește. După ce pe marginile clătitei apar mici bule, o poți întoarce pe partea cealaltă. După încă alte 2 minute, ia clătita din tigaie și continuă cu următoarele până când termini compoziția. Clătitele vor fi consumate cu frișcă și fructele de pădure.

Budincă de chia cu ciocolată și migdale

Când cauți inspirație pentru rețete keto dulci, încearcă și această budincă foarte ușor de preparat.

Ingrediente pentru 4 porții

  • 2 căni de lapte de migdale
  • 1/3 cană de semințe de chia
  • ½ cană de pudră de cacao
  • 1 cană de chipsuri de ciocolată neagră
  • 1 cană de fulgi de ciocolată neîndulciți
  • 1 cană de îndulcitor natural fără calorii (stevia)
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • 2 linguri de migdale mărunțite

Mod de preparare

Amestecă bine toate ingredientele. Transferă amestecul în pahare pe care le lași la frigider timp de 4 ore. Înainte de consum, le poți decora cu câteva bucățele de migdale sau alte nuci.

Fursecuri cu unt de arahide

Iată și o idee de desert la cuptor care poate fi consumat când urmezi dieta ketogenică.

Ingrediente pentru 15 fursecuri (cookies)

  • 1 ou mare 
  • 1 cană de unt de arahide
  • 1 cană de îndulcitor natural fără calorii (stevia)

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Se amestecă toate ingredientele într-un bol. Se ia câte o lingură din compoziția din bol și se așază pe tava acoperită cu hârtie de copt. Tot cu lingura sau cu o furculița se va presa puțin fiecare fursec. Se coc fursecurile timp de 15 minute, se lăsă la răcit încă 10 minute și se pot consuma.

Biscuiți de ciocolată

O altă rețetă de desert la cuptor pe care îl poți consuma când ții dieta ketogenică este și cea de biscuiți cu ciocolată, cu făină de migdale.

Ingrediente pentru 3 porții

  • 2 ouă
  • 1 cană de ulei de cocos
  • 2 căni de făină de migdale
  • 2 linguri de pudră de cacao
  • 1 cană de îndulcitor natural fără calorii (stevia)
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță de cremă tartar
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de esență de vanilie

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Se acoperă o tavă cu hârtie de copt.

Într-un bol, se amestecă ouăle, esența de vanilie și uleiul de cocos, cu ajutorul unui blender. Se completează cu crema tartar, bicarbonatul de sodiu, pudra de cacao și stevia. La final, se încorporează făina de migdale.

Cu ajutorul unei linguri ori chiar cu degetele, se formează mici biscuiți care se așază pe hârtia de copt, la distanță suficientă unul de celălalt, întrucât mai cresc în timp ce se coc. Se dă tava la cuptor, după 15 minute de coacere biscuiții se scot de la cuptor, se lăsă la răcit și apoi se pot consuma.

Ce ingrediente poți folosi pentru a prepara rețete keto dulci?

În rezumat, pentru a pregăti deserturi pe care să le poți consuma când urmezi dieta ketogenică, poți utiliza:

  • făină de migdale;
  • făină de cocos;
  • tărâțe de psyllium pulbere;
  • produse lactate bogate în grăsimi: unt, cremă de brânză, frișcă;
  • ouă;
  • ciocolată neagră, fără zahăr;
  • îndulcitori naturali; 
  • fructe de pădure.

Dieta ketogenică - avantaje și dezavantaje

Dieta ketogenică este o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, bogată în grăsimi și moderată în proteine, care își propune să oblige corpul să intre într-o stare metabolică numită cetoză, în care acesta arde grăsimile în loc de carbohidrați pentru energie. Este această dietă eficientă, dar și sănătoasă?

Cercetările arată că dieta ketogenică poate fi eficientă pentru pierderea în greutate pe termen scurt. Fiind o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, poate duce la o reducere a poftei de mâncare și la o pierdere rapidă în greutate inițială, în principal din cauza pierderii de apă corelată cu lipsa carbohidraților. Mai mult decât atât, pentru persoanele care au diabet zaharat de tip 2 sau rezistență la insulină, dieta ketogenică poate fi benefică prin reducerea nivelului de zahăr din sânge și îmbunătățirea sensibilității la insulină.

Însă, există îngrijorări cu privire la efectele pe termen lung ale dietei ketogenice asupra sănătății cardiovasculare, deoarece este bogată în grăsimi saturate, care pot crește nivelurile de colesterol rău - LDL. Cu toate acestea, anumite persoane pot observa o îmbunătățire a profilului lipidic, cu o creștere a colesterolului bun HDL și o scădere a trigliceridelor.

În plus, dieta ketogenică poate cauza efecte secundare precum greață, oboseală, amețeli, iritabilitate și constipație în timpul tranziției inițiale către cetoză, stare cunoscută sub numele de „gripă keto”. Pentru multe persoane, menținerea acestei diete pe termen lung poate fi dificilă din cauza restricțiilor referitoare la alimente și a lipsei de varietate. 

Este important să discuți cu un medic sau un dietetician acreditat înainte de a începe orice dietă nouă, inclusiv dieta ketogenică, pentru a evalua dacă este adecvată pentru tine și pentru a te asigura că o urmezi într-un mod sănătos și echilibrat. De asemenea, este esențial să ai grijă la calitatea alimentelor pe care le consumi în cadrul dietei tale, alegând surse sănătoase de grăsimi și proteine și limitând consumul de alimente ultra procesate și pline de grăsimi trans.

Dieta ketogenică nu este pentru oricine!

Persoanele cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi pancreatita, boli hepatice severe, tulburări ale metabolismului lipidic, afecțiuni renale sau tulburări ale metabolismului mitocondrial ar trebui să evite dieta ketogenică sau să o urmeze sub supravegherea atentă a unui medic. 

Dieta ketogenică poate fi nesigură pentru femeile însărcinate sau care alăptează, deoarece necesită modificări metabolice semnificative și poate afecta aportul de nutrienți esențiali atât pentru mamă, cât și pentru făt sau, după caz, pentru copilul alăptat. 

Pentru persoanele care suferă de tulburări ale alimentației, cum ar fi anorexia sau bulimia, dieta ketogenică ar putea agrava comportamentele alimentare nesănătoase sau ar putea fi dificil de gestionat din punct de vedere emoțional.

Și persoanele cu predispoziție la pietre la rinichi ar trebui să manifeste precauție. Dieta ketogenică poate crește riscul de formare a pietrelor la rinichi, deoarece poate crește nivelurile de substanțe precum acidul uric și calciul în urină.

Unele medicamente, cum ar fi cele pentru tensiune arterială sau boli psihice, ar putea interacționa cu dieta ketogenică sau ar putea necesita ajustări ale dozelor sub supravegherea unui medic.

În concluzie, este întotdeauna important să vorbești cu medicul înainte de a începe orice dietă nouă, inclusiv dieta ketogenică, pentru a afla dacă este potrivită pentru tine și pentru a primi recomandări personalizate bazate pe istoricul tău medical și pe obiectivele tale de sănătate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Health Publishing - Ketogenic diet: Is the ultimate low-carb diet good for you? 
https://www.health.harvard.edu/blog/ketogenic-diet-is-the-ultimate-low-carb-diet-good-for-you-2017072712089
BBC Goodfood - Keto dessert recipes 
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/keto-dessert-recipes
BMC - Effects of ketogenic diet on health outcomes: an umbrella review of meta-analyses of randomized clinical trials
https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-023-02874-y
Studiul „Effects of ketogenic diet on health outcomes: an umbrella review of meta-analyses of randomized clinical trials”, apărut în BMC Med 21, 196 (2023). https://doi.org/10.1186/s12916-023-02874-y, autori: Patikorn, C., Saidoung, P., Pham, T. et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0