Dieta Atkins: în ce constă și ce ai voie să mănânci

Cu o tradiție de peste 40 de ani, dieta Atkins este una dintre cele mai folosite diete pentru scăderea în greutate, cu rezultate care se păstrează în timp. Regimul Atkins se concentrează pe alimentația pe bază de proteine și grăsimi, cu un nivel minim de carbohidrați.

dieta-atkins

 

Considerată la început nesănătoasă, în urma studiilor realizate de mai mulți specialiști, dieta Atkins s-a dovedit a fi sigură pentru cei care o urmează, atât timp cât aceștia nu au probleme foarte grave cu rinichii și urmează întocmai regulile regimului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Spre deosebire de alte diete și în special cele cu un nivel mare de carbohidrați, dieta Atkins menține constant nivelul de zahăr din sânge și scade poftele pe care le avem deseori. Depozitele de grăsime sunt consumate de organism în locul carbohidraților, iar noi vom slăbi până la 6 kilograme în etapa agresivă și apoi un kilogram pe săptămână, pe termen mai lung.

Programul dietei Atkins

Dieta Atkins se desfășoară pe parcursul a 4 etape: inducție, slăbire, echilibrare și menținere. Pe toată durata regimului, consumul a cel puțin 1,5 litri de apă zilnic și 30 de minute de sport sunt obligatorii.

Etapa 1: inducție

În prima etapă te vei obișnui cu reducerea carbohidraților, pentru că vei avea voie să mănânci doar 20 de grame pe zi și doar anumite legume. În schimb vei pune accent pe proteine din carne de pui sau vită, pește, ouă, uleiuri vegetale, unt.

Meniul tău va fi compus așadar în mare parte din carne, lângă care poți adăuga mici porții de salată sau legume (2-3 linguri), puțină brânză de vaci sau smântână. Pentru asezonare și gătit poți folosi ulei sau unt.

Etapa de inducție durează maxim 2 săptămâni, fiind destul de dură pentru organismul tău. Nu ai voie să mănânci cereale, paste, pâine, iar alcoolul, cafeaua și zahărul sunt complet interzise.

Etapa 2: slăbire constantă

A doua etapă este mai îndelungată ți ar trebui să dureze atât cât este necesar să ajungi la greutatea pe care ți-o dorești. Ritmul mediu de slăbire este de un kilogram pe săptămână, așa că dacă vrei să slăbești 10 kilograme, pe lângă cele eliminate în etapa anetrioară, această fază va dura o lună și jumătate.

Vei crește cantitatea de carbohidrați cu 5 grame, însă sursa vegetală rămâne aceeași. Vei putea doar să mărești puțin gramajul de salată pe care îl asociezi proteinelor. Poți mânca de 2-3 ori pe săptămână fructe de pădure sau mere și sunt permise nucile și semințele (nuci pekan, nuci braziliene, macadamia, arahide, alune de pădure, migdale, semințe de floare a soarelui, semințe de dovleac, caju), tot de 2-3 ori pe săptămână.

Etapa 3: echilibrare

După ce ai ajuns la greutatea dorită, este momentul să începi stabilizarea metabolismului, iar organismul tău trebuie să se obișnuiască cu această greutate. Este extrem de important să nu te entuziasmezi și să te oprești după etapa 2, pentru că te vei îngrășa la loc și poți suferi din cauza dezechilibrelor nutriționale bruște.

În etapa 3 vei crește cantitatea de carbohidrați cu 5 grame în fiecare săptămână. Practic, în fiecare săptămână vei crește cantitatea de salată și legume cu 1-2 linguri. Monitorizează-ți constant greutatea, pentru că aceasta ar trebui să stagneze. Dacă observi că te îngrași la loc, întoarce-te la cantitatea de carbohidrați din săptămâna precedentă și rămâi acolo pentru încă 3 săptămâni.

Poți încheia această etapă după 3 săptămâni în care greutatea ta a rămas constantă.

Etapa 4: menținere

Etapa 4 este legată de cea de-a treia, în sensul în care prelungește rețeta de aport alimentar. Vei continua să crești treptat cantitatea de carbohidrați, până la cel mult 80 de grame zilnic. Ca și în etapa 3, acest lucru trebuie făcut atât timp cât îți păstrezi greutatea, iar dacă acest lucru se întâmplă la 70 sau 80 de grame, înseamnă că aceasta este cantitatea ideală pentru tine.

Poți crește și cantitatea de fructe și semințe, pe care le poți consuma acum zilnic, însă cu moderație. O veste excelentă este că poți mânca și 2-3 cubulețe de ciocolată neagră de 2 ori pe săptămână.

Lista alimentelor permise în dieta Atkins:

 • Carne: carne de vită, carne de porc, carne de miel, carne de pui, șuncă slabă, bacon

 • Pește și fructe de mare: somon, păstrăv, sardine, etc.

 • Ouă: de țară sau ecologice

 • Legume slabe în carbohidrați: varză, spanac, broccoli, sparanghel și altele

 • Lactate: unt, brânză, smântână, iaurt, lapte

 • Nuci și semințe: migdale, nuci de macadamia, nuci, semințe de floarea soarelui

 • Grăsimi sănătoase: ulei de măsline extra virgin, ulei de cocos, avocado și ulei de avocado

 

 

Ce nu ai voie să mănânci în dieta Atkins

 • Zahăr: Bauturi răcoritoare, sucuri de fructe, prăjituri, bomboane, înghețată, etc.

 • Cereale: grâu, secară, orz, orez

 • Anumite uleiuri vegetale: ulei de soia, ulei de porumb, ulei de semințe de bumbac, ulei de canola

 • Grasimile Trans: de obicei găsite în produsele alimentare prelucrate cu cuvântul "hidrogenat" pe lista ingredientelor

 • Legume cu conținut mare de cabohidrați: morcovi, fasole, linte, năut, etc (interzise doar în faza de inducție).

 • Fructe cu conținut mare de carbohidrați: banane, mere, portocale, pere, struguri (interzise numai în faza de inducție).

 • Amidon: Cartofi, cartofi dulci (interzise doar în faza de inducție).

La lista proteinelor poți adăua și produsele din soia, dacă îți plac, însă nu este recomandat să înlocuiești complet proteinele animale, motiv pentru care dieta Atkins nu este ideală pentru vegetarieni.

Ai voie să bei apă plată, o ceașcă de cafea zilnic și ceaiuri neîndulcite, din plante medicinale. Ceaiul verde este și el recomandat.

Dieta Atkins este interzisă persoanelor care suferă de boli ale rinichilor, de diabet și boli ale ficatului. Chiar dacă nu te regăsești în aceste categorii, îți recomandăm să vizitezi medicul înainte de a începe dieta. Informațiile prezentate sunt generale, iar efectele, rezultatele și riscurile depind de foarte mulți factori.
 
 
 
Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0