Cum să bei cafeaua dacă suferi de gastrită?

Cafeaua poate provoca crize dureroase generate de creșterea acidității la persoanele care au deja gastrită, însă nu consumul în sine este responsabil de etiologia bolilor digestive. Fiind însă o băutură acidă, consumul de cafea în exces poate deteriora mucoasa stomacului și poate provoca inflamația acesteia. Să vedem ce legătură este între gastrită și consumul acestei băuturi extrem de populare și cum să îți prepari cafeaua ca să ții sub control simptomele acestei boli.

Acidul din cafea provoacă un dezechilibru în mediul stomacal deoarece stimulează glandele apocrine să secrete mai mult suc gastric și stimulează contracțiile în stomac și intestine. În felul acesta, mai ales dacă este consumată pe stomacul gol, alături de o țigară, cafeaua dăunează mucoasei stomacului și provoacă inflamații, agravând afecțiuni precum gastrita, refluxul gastroesofagian și ulcerul.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce este gastrita?

Gastrita este inflamația mucoasei gastrice, generate fie de infecția cu bacteriile numite Helicobacter Pylori, fie de administrarea exagerată și îndelungată de analgezice și  antiinflamatoare nesteroidiene. Persoanele mai în vârstă sunt susceptibile la gastrită din cauza sistemului lor imunitar mai slab. Anumite condiții de sănătate pot face, de asemenea, ca o persoană să aibă un sistem imunitar slăbit, indiferent de vârsta sa.

O cauză genetică poate predispune la gastrită din cauza anomaliilor specifice. Persoanele care iau antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) care ajută la tratarea durerilor din artrită sunt, de regulă, expuse riscului de a dezvolta gastrită. Persoanele care fumează, beau mult alcool și băuturi carbogazoase sunt, de asemenea, predispuse la apariția gastritei. Și stresul poate contribui la apariția gastritei.

Gastrita și ulcerul se manifestă prin simptome specifice cum ar fi pirozisul - arsura epigastrică sau arsură în capul pieptului, greață, pierderea poftei de mâncare, indigestie și probleme abdominale. Băuturile cu un pH crescut și conținut de cofeină exacerbează aceste simptome, pe când cele cu un pH neutru precum apa, multe dintre ceaiuri, sucurile pe bază de pere, banana, laptele și supele sunt opțiuni mai  bune.

Cum declanșează gastrita cofeina și acizii din cafea?

Pe de o parte, acidul din cafea crește secrețiile gastrice, iar pe de altă parte, cofeina stimulează sistemul nervos producând un hormon numit adrenalină. Sistemul nervos stimulează mucoasa tractului gastro-intestinal și provoacă astfel disconfort, simptome gastrointestinale dureroase, crampe și balonare.

Se poate consuma în gastrită cafeaua decofeinizată?

Cafeaua decofeinizată are foarte puțină cofeină în comparație cu cafeaua obișnuită. Cu toate acestea, conținutul de acid al cafelei decofeinizate este același cu cafeaua obișnuită, pH-ul fiind de aproximativ 5, care este suficient de acid. Dacă stomacul tău este deja afectat de gastrită cauzată de aceeași bacterie care cauzează ulcere și de antiinflamatoare nesteroidiene, atunci ar trebui să eviți și cafeaua decofeinizată, dar și băuturile răcoritoare carbogazoase și mare parte din sucurile de fructe, pentru a preveni agravarea gastritei, și ceaiul negru care de asemenea este bogat în cofeină.

Acizii din cafea și gastrita

Nu fiecare cafea este la fel, iar nivelurile de acid tind să varieze. Acizii primari sunt N-metilpiridiniu (NMP), acidul clorogenic și N-alcanoil-5-hidroxitriptamidele (C5HT). Când alegi cafeaua, optează pentru una cât mai puțin acidă. Boabele de cafea arabică și cafeaua venezueleană sunt recunoscute ca având un conținut mai scăzut de acid.

Deși pare contraintuitiv, cafeaua foarte prăjită (dark roasted) are mai puțin acid în comparație cu cea puțin sau mediu prăjită (mild roasted). Compusul chimic N-metilpiridiniu (NMP) poate oferi câteva indicii despre modul de preparare a unei cafele care nu aduce disconfort la stomac. 

Unele studii științifice publicate recent au constatat că o cafea care conține concentrații mai mari de NMP determină secreția de mai puțin acid gastric, ceea ce înseamnă că există un nivel mai scăzut de sucuri gastrice care să provoace simptome de arsură la stomac. Cercetările au arătat că o cafea prajită mai intens, în comparație cu cea prajită mediu, prezintă un conținut mai crescut  de NMP și unul mai scăzut de acid clorogenic, ceea ce o face mai ușor de suportat pentru stomacul pacienților cu gastrită.

Alți compuși din cafea studiați pentru efectele lor asupra acidului din stomac includ (β) N-alcanoil-5-hidroxitriptamide (C5HT) și acizi clorogeni (CGA). Cercetările au indicat faptul că, atunci când conținutul de NMP din cafea a fost mai mare și conținutul de C5HT și CGA a fost mai mic, a fost semnalată mai puțină aciditate stomacală produsă la participanții la studiu.

Așadar, deși NMP este un compus cheie în căutarea unei cafele care nu provoacă simptome, prezența C5HT și CGA în concentrații mai mici are, de asemenea, un efect. Cea mai bună combinație pentru a găsi o cafea potrivită pentru stomac va fi una mai scăzută în acizi clorogeni și mai mare în NMP. Deoarece acidul clorogenic este legat de o proteină, acesta nu mai are cum să stimuleze creșterea acidității, deoarece este mai puțin biodisponibil.

O analiză și mai recentă a concluzionat că „Majoritatea datelor nu sunt în favoarea unui efect direct al cafelei asupra refluxului gastro-esofagian, care este mai degrabă un efect combinat sau aditiv la alți factori de risc, cum ar fi obezitatea și o dietă proastă.”

Recomandări despre consumul de cafea în caz de gastrită

Iată câteva idei care să te ajute să nu îți agravezi gastrita:

Optează pentru cafeaua rece

Încearcă să nu consumi cafeaua fierbinte. Cafeaua călduță, rece sau chiar în amestec cu gheață (acea ice coffee), prezintă mai puțini compuși activi și acizi dizolvați, ceea ce înseamnă că va irita mai puțin stomacul. 

Adaugă puțin lapte

Laptele poate reduce nivelul acidului din cafea. Dacă nu ai probleme cu intoleranța la lactoză, adaugă puțin lapte în cafea, pentru că va ajuta la scăderea nivelului de acid al cafelei. Proteinele găsite în lapte sunt α-cazeină, β-cazeină, κ-cazeină, α-lactalbumină și β-lactoglobulină care se leagă de acidul din cafea și îl inactivează. Deoarece proteinele și acidul clorogenic formează un compus, biodisponibilitatea acidului scade. Prin urmare, acidul nu va putea interacționa negativ cu mucoasa.

NU bea cafea pe stomacul gol

Este important să nu bei cafea fierbinte pe stomacul gol. Încearcă să bei măcar un pahar cu apă amestecată cu suc de lămâie înainte de a bea o cafea. 

Dacă nu ești una dintre acele persoane cărora le place mult cafeaua și țin să bea zilnic mai multe căni, poți încerca dimineață o cană de ceai verde, care este mai prietenos cu mucoasa stomacului și poate fi mai potrivit pentru sănătatea intestinului. Ca să-ți iasă bine ceaiul, e important să nu pui apă clocotită peste frunze sau pliculeț, ci să lași apa să se mai răcească 5 minute după ce a dat în fiert și ai oprit focul.

Tratamentul gastritei

Tratamentul gastritei poate varia în funcție de cauza și gravitatea afecțiunii. Iată câteva modalități generale de tratament:

Evitarea factorilor declanșatori

Identificarea și evitarea factorilor care provoacă sau agravează gastrita este o parte importantă a tratamentului. Aceasta poate include renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool, reducerea stresului și evitarea alimentelor picante, grase sau iritante pentru stomac.

Medicamente

În funcție de cauza gastritei, medicamentele pot fi prescrise pentru a ajuta la gestionarea simptomelor sau pentru a trata infecțiile asociate. Acestea pot include:

  • Antiacide pentru reducerea acidității stomacului, cum ar fi hidroxidul de aluminiu sau carbonatul de calciu;
  • Inhibitori de pompă de protoni (IPP), precum esomeprazol, pantoprazol sau lansoprazol, pentru a reduce producția de acid gastric;
  • Antibiotice, precum claritromicina, metronidazolul și amoxicilina, în cazul în care gastrita este cauzată de o infecție cu Helicobacter pylori.

O dietă potrivită

Alimentația joacă un rol important în tratarea gastritei. Este recomandabil să se consume alimente ușor digerabile, să se evite alimentele prea grase, prăjite sau picante și să se mănânce porții mici și regulate. Uneori, medicul poate recomanda o dietă specifică sau suplimente nutriționale, cum ar fi probioticele. Legumele gătite sunt mai ușor digerabile decât cele crude, deci optează pentru morcovi, dovlecei, cartofi dulci sau spanac fierte sau opărite. De asemenea, este de ajutor aportul de orez fiert, cartofi fierți, paste, pui fiert sau la grătar, pește slab la grătar sau la cuptor și ouă fierte. Fructele precum merele și bananele sunt de obicei bine tolerate de majoritatea persoanelor cu gastrită. Uleiul de măsline, dar și nucile și semințele în cantități moderate, pot ajuta la reducerea inflamației.

Gestionarea stresului

Stresul poate agrava simptomele gastritei, dar e greu să fie evitat complet. Tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi meditația, yoga și relaxarea pot fi utile pentru reducerea simptomelor. Unii oameni reușesc să combată stresul printr-o activitate fizică pe care o găsesc plăcută, cum ar fi dansul, alergarea, înotul sau pur și simplu plimbările prin parc. Alte activități, precum cititul cărților în timp ce ai aprinsă o lampă de aromaterapie sau o discuție relaxată cu o persoană dragă ajută, de asemenea, la buna gestionare a streuslui.

Fiecare persoană are metodele ei, important e să găsești acele activități care să te ajute pe tine să scapi de stres.

Renunțarea la alcool și tutun

Alcoolul și fumatul irită mucoasa stomacului și agravează gastrita, deci renunțarea la aceste obiceiuri va contribui la ușurarea simptomelor afecțiunii. Dacă ești fumător înrăit sau obișnuiești să bei mult alcool, îți poate fi foarte greu să renunți la aceste obiceiuri, deoarece creează dependență. De aceea, va fi nevoie aproape sigur să ceri ajutorul medicului de familie, care să îți facă recomandările necesare pentru a învinge aceste obiceiuri nocive.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Gastritis 
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10349-gastritis
NCBI - Effects of Coffee on the Gastro-Intestinal Tract: A Narrative Review and Literature Update
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8778943/
Studiul „Effects of Coffee on the Gastro-Intestinal Tract: A Narrative Review and Literature Update”, apărut în Nutrients. 2022 Jan; 14(2): 399. Published online 2022 Jan 17. doi: 10.3390/nu14020399, autor: Astrid Nehlig
Pub Med - A dark brown roast coffee blend is less effective at stimulating gastric acid secretion in healthy volunteers compared to a medium roast market blend
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24510512/
Studiul „A dark brown roast coffee blend is less effective at stimulating gastric acid secretion in healthy volunteers compared to a medium roast market blend”, apărut în Mol Nutr Food Res. 2014 Jun;58(6):1370-3. doi: 10.1002/mnfr.201300890. Epub 2014 Feb 8, autori: Malte Rubach et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0