9 dintre cele mai bune surse naturale de prebiotice

Desi cuvintele "prebiotice" si "probiotice" suna aproape la fel, aceste suplimente sunt foarte diferite si, in plus, au roluri diferite in sistemul digestiv, adica in intestine.

Fibrele prebiotice sunt o parte non-digerabila a alimentelor, cum ar fi bananele, ceapa si usturoiul, anghinarea de Ierusalim, coaja merelor, radacina de cicoare, fasolea boabe si multe altele. Fibrele prebiotice trec prin intestinul subtire nedigerate si sunt fermentate atunci cand ajung in intestinul gros (colon).

Alimente care sunt bogate in ceea ce priveste fibrele prebiotice:

1.    Radacina de cicoare este o sursa excelenta de prebiotice; aproximativ 47% din fibrele acestei radacini provin din inulina, tot o fibra prebiotica. Inulina din radacina de cicoare are grija de bacteriile bune din intestin, imbunatateste digestia si ajuta la calmarea constipatiei, potrivit healthline.com.

2.    Frunzele de papadie - pot fi folosite in salate si sunt o sursa excelenta de fibre. Ele contin 4 grame de fibre la o portie de 100 de grame. O mare parte din aceste fibre provin din inulina. Frunzele de papadie sunt recunoscute pentru efectele lor diuretice, antiinflamatoare, antioxidante, anticancerigene si pentru puterea lor de a reduce colesterolul.

3.    Anghinarea de Ierusalim (napi) are beneficii excelente pentru sanatate. Iti asigura 2 grame de fibre alimentare la o portie de 100 de grame, iar 76% inseamna inulina. Napii sau "marul-de-pamant" ajuta la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea anumitor boli metabolice.

4.    Usturoiul - este o planta gustoasa, care are diverse beneficii pentru sanatate. Aproape 11% din continutul de fibre al usturoiului provine din inulina. Usturoiul actioneaza ca un prebiotic, incurajand dezvoltarea unei bacterii benefice in intestine (Bifidobacteria). Usturoiul are efecte antioxidante, lupta impotriva cancerului si are efecte antimicrobiene.

5.    Ceapa - este o leguma foarte gustoasa si are o gama variata de beneficii pentru sanatate. In mod similar cu usturoiul, 10% din total de fibre al cepei vine de la inulina. Ceapa este bogata si in quercetina (din "familia" de flavonoide), care ii ofera proprietati antioxidante si anti-cancer. Mai mult, ceapa poate asigura beneficii pentru sistemul cardiovascular.

6.    Prazul - vine din aceeasi familie cu ceapa si cu usturoiul si are beneficii similare pentru sanatate. Prazul contine pana la 16% fibre (inulina). Tocmai datorita continutului de inulina, prazul incurajeaza dezvoltarea bacteriilor bune in intestine si ajuta la descompunerea grasimii. Este bogat in flavonoide, care sprijina raspunsul corpului la stresul oxidativ.

7.    Sparanghel este o alta sursa excelenta de prebiotice. Continutul de inulina poate fi de 2-3 grame la portia de 100 de grame. Combinatia de fibre si de antioxidanti din sparanghel pare sa aiba beneficii impotriva inflamatiei din corp. O portie de 100 de grame de sparanghel contine aproximativ 2 grame de proteine.

8.    Bananele sunt fructe foarte populare, sunt bogate in vitamine, minerale si fibre. Ele contin si mici cantitati de inulina. Bananele necoapte (verzi) au un continut mare de amidon rezistent, care are efecte prebiotice. Fibrele din banane cresc numarul bacteriilor benefice din intestine si reduc balonarea.

9.    Orzul - este o cereala populara si este folosit la fabricarea berii. El contine 3-8 grame de beta-glucan la o portie de 100 de grame. Beta-glucanul este o fibra prebiotica ce incurajeaza si contribuie la dezvoltarea bacteriilor "bune" din tractul digestiv. Beta-glucanul din orz poate sa reduca colesterolul total si colesterolul LDL si poate ajuta, totodata, si la reducerea glicemiei.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0