18 elemente esentiale ale regimului pentru gastrita si ulcerul gastroduodenal

Acest regim, precum si cateva principii clare de alimentatie, reprezinta o parte in sine a tratamentului, intrucat permite si incurajeaza refacerea mucoasei, lezate de o aciditate prea mare. 

Anumite alimente si modul lor de preparare pot aduce pH-ul din interiorul sistemului digestiv de la nivelul stomacului si duodenului la valorile normale, prevenind agravarea simptomelor neplacute, precum disconfortul, durerea, senzatia de greata si varsaturile. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Regimul specific persoanelor cu gastrita si ulcer, generate in special de prezenta Helicobacter Pylori, se bazeaza pe salatele din frunze, unele legume si fructe, decojite si eventual usor preparate termic (prin oparire, fierbere sau la cuptor), si pe carnea alba ori de vita, slaba si pestele fiert, preferabil slab, foarte usor condimentate si fara sosuri.

Trebuie sa se evite alimentele prajite si alimente procesate, bogate in grasimi, cum ar fi produsele alimentare gata preparate sau semipreparate, hamburgerii si hot-dogs, biscuitii sau prajiturile cu crema, frisca, ciocolata, sosurile gata preparate de la magazin, pateurile si produsele de patiserie, placintele cu branza. 

1. Bauturile permise

Laptele integral sau partial degresat reprezinta unul dintre cele mai eficiente alimente care reuseste sa calmeze aciditatea stomacului, fiind pe vremurile in care nu existau atat de multe medicamete antiacide eficiente, un tratament de electie al ulcerului. In crizele hiperalgice gastrice era chiar recomandat un regim lactat integral pentru 1-3 zile, constand in consumul a 2 litri de lapte pe zi, repartizat in 5-6 portii. Laptele dulce neutralizeaza secretia clorhidrica, iar prin intermediul lipidelor continute, se realizeaza inhibarea secretiei gastrice.

In ziua de astazi, insa, exista foarte multi adulti care nu suporta laptele, fie din sentimente de repulsie, fie din cauza deficitului sistemului lactazic. Sunt permise in cazul gastritei iaurtul de baut, degresat partial, ceaiurile, cu exceptia ceaiul maté, ceaiului negru; o cafea slaba dimineata, insa niciodata pe stomacul gol.

2. Bauturi de evitat

Ai intra alcoolul, de orice fel, de la vin, bere pana la tarii, precum si sucurile de citrice, cum ar fi portocale, lime, mandarine sau de ananas; bauturi racoritoare industriale.

3. Painea recomandata

Este cea integrala si neagra, painea de secara, de asemenea, ca garnitura la mancare, si mamaliga, budinca de tapioca, grisul si budinca de chia se pot consuma fara probleme.

4. Painea care trebuie evitata

Este cea fabricata din faina alba, cum ar fi bagheta frantuzeasca sau franzela proaspata, mai ales daca produsele sunt calde si foarte proaspete, painea la tava, blaturile cu mult praf de copt, pateurile, batoanele si alte fainoase, fie gatite in margarina, fie continand prafuri de copt si faina alba, pentru ca pot irita mucoasa gastrica.

5. Branzeturi si lactate recomandate

Se recomanda branza alba, slaba, pentru ca este o sursa buna de proteine si ajuta la neutralizarea aciditatii gastrice. Cele mai recomandate sunt urda, ricotta, telemea proaspata, slaba, cas, cottage, branza de vaci, branza Fagaras, smantana, branza Gruyere, unt.

6. Branzeturi de evitat

Se vor evita cascavalul, gouda, branzeturile grase frantuzesti: camembert, brie, Roquefort - sunt foarte grase si, in plus, mucegaiurile irita mucoasa sistemului digestiv superior (esofag, stomac, sfincterele cardia si pilori).

7. Carnea trebuie sa fie intotdeauna slaba

Carnea trebuie sa fie cu cat mai putina grasime, gatita la cuptor, la gratar sau fiarta. Poate fi consumata carne de curcan, pui, vita slaba, cotlet de miel fara os, pulpa de miel, ficat, creier.

8. Carnea de evitat

Se va evita carnea fibroasa si grasa, carnea de porc, calda si grasa, carnea de oaie, gasca, rata, carnea fezandata, vanat, caprioara, mistret, iepure, organele (inima, rinichi, limba, burta), untura, sorici, jumari, mezelurile si afumaturile.

9. Pestele bun

Pestele recomandat este cel slab: calcan, platica, pastrav, salau, gatit preferabil la cuptor, in folie de copt.

10. Pestii care trebuie evitati sunt cei grasi

Se vor evita pestii cu carnea tare, precum tonul, sardinele, macroul, heringul, anghila, murena, de asmenea, se vor evita supele si ciorbele de peste, molustele si crustaceele si orice fel de peste prajit.

11. Ouale

Pot fi consumate dupa ce au fost fierte in apa, moi sau tari. Se vor evita oua prajite, omleta sau ochiuri roi cu jumari.

12. Condimente permise

Sunt permise: plante aromatice, preferabil proaspete, dar si uscate, marar, rozmarin, menta, foi de dafin, nucsoara, vanilie, sare.

13. Condimente de evitat

Se vor evita urmatoarele condimente: piper, boia, otet, mustar, ardei iute, castraveti murati, patrunjel.

14. Fructele proaspete

Fructele se vor consuma descojite sau fierte, in compot ori oparite. Cele permise sunt: mere, pere, caise, piersici, banane bine coapte.

15. Fructele interzise crude si acide

Sunt interzise fructe precum: capsune, zmeura, coacaze, portocale, grepfrut, smochine, castane, banane verzi, ananas.

16. Legume permise

Se recomanda legume proaspete sau preparate termic, ca de exemplu: sparanghel, sfecla rosie (preferabil sub forma de suc), morcovi, dovlecei fara samburi, spanac, fasole verde pastai, galbene si verzi, tulpina de praz, spanac.

17. Legumele ce trebuie evitate

Se vor evita legume precum: usturoi, andive, vinete, telina, ciuperci, varza verde, castraveti (tolerati in cantitati mici, daca sunt  inlaturati total samburii), creson, napi, fasole boabe, mazare, ridichi, hrean, ardei grasi, legume uscate. 

18. Evitati sa mancati prea rece sau prea cald

Se vor evita inghetatele sau bauturile fierbinti, de exemplu, care produc contractia pilorului (orificiul de legatura intre stomac si duoden) cu retentia crescuta a alimentelor in stomac sau contractia veziculei biliare.

De altfel, pacientii cu gastrita si ulcer gastroduodenal trebuie sa evite supele de carne si peste, care contin peptone ce provoaca o secretie pepsica si clorhidrica exagerata, precum si contractia veziculei biliare, adaugand pe langa suferinta gastrica si durere in hipocondrul drept, diaree, stare de rau.

Reguli generale in regimul alimentar pentru pacientul cu gastrita

Exista cateva alimente care pot ajuta pacientul sa tina gastrita sub control si sa amelioreze simptomele. Printre aceste alimente se afla:

  • alimentele bogate in fibre dietetice: merele, terciul de ovaz, broccoli, morcovi si fasole boabe
  • alimente sarace in grasimi: pestele, pieptul de pui, pieptul de curcan
  • alimentele cu o aciditate cat mai mica: anumite legume
  • bauturi care sa nu fie carbogazoase
  • bauturile fara cofeina
  • probioticele sunt recomandate: iaurt, varza murata etc.


In regimul alimentar al pacientului cu gastrita nu sunt recomandate alimentele care sunt foarte grase, pentru ca ele pot agrava inflamatia din mucoasa stomacului. Iata ce alimente trebuie evitate, pe motiv ca irita stomacul pacientului cu gastrita:

  • alcoolul
  • cafeaua
  • alimentele acide, precum rosiile si unele fructe
  • sucul de fructe
  • alimentele grase
  • alimentele prajite
  • bauturile carbogazoase
  • alimentele picante
  • alimentele ce contin alergeni si alimentele ce declanseaza simptome.

Stilul de viata al pacientului trebuie sa fie unul echilibrat

Pacientul cu gastrita poate sa observe o ameliorare a semnelor si simptomelor afectiunii de care sufera daca respecta cateva elemente esentiale:

  • Ia mese mai dese, insa portiile de mancare sunt mai mici - in cazul in care pacientul se confrunta frecvent cu indigestia, ca trebui sa manance portii mai mici de mancare, mai des, pentru a ameliora efectele acidului gastric din stomac;
  • Evita alimentele care irita mucoasa stomacului - este extrem de important ca pacientul cu gastrita sa evite acele alimente care irita stomacul, mai ales alimentele picante, acide, prajelile sau alimentele grase.
  • Evita alcoolul - consumul de alcool poate irita mucoasa stomacului.
  • Ia in considerare alte optiuni in ce priveste medicamentele analgezice - Daca pacientul foloseste calmante care ii cresc riscul de gastrita, este bine sa il intrebe pe medic daca acetaminofenul (paracetamolul) poate fi o optiune in cazul sau, pentru ca aceasta substanta are riscuri mai mici de a agrava problemele din sfera stomacului.


Chiar daca nu exista un regim alimentar clar pentru gastrita, dezvoltarea H. pylori poate fi stopata de o dieta bogata in fibre, in alimente care contin flavonoide, ca de exemplu anumite tipuri de ceaiuri, ceapa, usturoi, fructe de padure, telina, kale, broccoli, patrunjel, cimbru, alimente cu soia si leguminoase (cum ar fi lintea, fasolea rosie Kidney, fasolea neagra, soia, fasolea pinto si fasolea alba Navy).

Nutrienti si suplimente

Unele suplimente alimentare pot avea un rol in vindecarea gastritei, spun expertii. Acizii grasi Omega 3 si probioticele sunt un bun punct de plecare. Daca iei in considerare ideea de a administra orice fel de suplimente si vitamine, discuta inainte de toate cu medicul tau curant ori gastroenterolog, pentru ca exista posibilitatea ca unele suplimente sa interactioneze cu tratamentele pe care le urmezi pentru alte afectiuni de care suferi.

In ceea ce priveste pacientii cu ulcer gastroduodenal, studiile* arata ca dietoterapia, cat si distributia caloriilor ar trebui sa fie ajustate pentru a satisface nevoile pacientilor, in incercarea de a normaliza statusul lor nutritional si de a incuraja vindecarea.

Nutrientii recomandati la acesti pacienti pot fi diferiti in faza acuta si in faza de recuperare, iar persoanele au o nevoie mare de proteine si de anumiti micronutrienti, cum ar fi vitamina A, zincul, seleniul si vitamina C in perioada de recuperare.

In plus, unele studii au aratat ca vitamina C are un efect benefic in eradicarea H. pylori. Fibrele si probioticele (iaurtul, branzeturile maturate sau imbatranite, varza murata), totodata, joaca un rol important in tratamentul ulcerului peptic, deoarece ele reduc efectele adverse ale antibioticelor si ajuta la reducerea perioadei de tratament.

Astfel, spun oamenii de stiinta, o dieta echilibrata este vitala in tratamentul pentru ulcerul peptic, mai ales ca unele alimente pot preveni, trata sau chiar calma simptomele acestei afectiuni.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gastritis/diagnosis-treatment/drc-20355813
  • *Studiul "Nutritional care in peptic ulcer", 2014, in Arquivos brasileiros de cirurgia digestiva : ABCD = Brazilian archives of digestive surgery; Nathália Dalcin VOMERO si Elisângela COLPO.
  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peptic-ulcer/diagnosis-treatment/drc-20354229

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0