Studiu: persoanele diabetice ar trebui sa urmeze tratamente de reducere a colesterolului?

Bolile cardiace reprezintă principala cauză de deces a persoanelor care suferă de diabet, potrivit statisticilor. Persoanele cu diabet sunt de două până la patru ori mai predispuse să sufere un atac de cord sau un accident vascular cerebral decât persoanele sănătoase.

De-a lungul anilor, printre Orientările Asociației Americane de Diabet se numără și administrarea de medicamente de reducere a nivelului colesterolului, cunoscute ca statine, pentru a preveni bolile cardiace în rândul persoanelor care suferă de diabet. Standardele ADA sunt actualizate în fiecare an pentru a le oferi medicilor ultimele îndrumări în ceea ce privește diagnosticarea și tratarea diabetului de tip 1 și tip 2. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce sunt statinele

Colesterolul este grăsimea care se găsește în sângele nostru și există diferite tipuri. Cu toții avem nevoie de puțin colesterol, dar atunci când colesterolul „rău” (LDL) devine prea mare, riscul nostru de a dezvolta boli de inimă crește.

Statinele sunt medicamente utilizate în mod obișnuit și sunt adesea prescrise persoanelor cu diabet pentru a le ajuta să-și țină sub control boala. Acest lucru se datorează faptului că a avea diabet crește riscul de boli de inimă, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

Specialiștii susțin că decizia de începere a tratamentului cu statine trebuie să se bazeze pe riscurile cu care se confruntă pacientul. S-a dovedit că pacienții cu diabet se confruntă cu același risc ca persoanele cu probleme cardiace, prin urmare, toți pacienții trebuie să ia statine.

Legătura dintre hipertensiunea arterială și diabet

Hipertensiunea arterială, definită ca o tensiune arterială susținută ≥140/90 mmHg, este frecventă la pacienții cu diabet zaharat de tip 1 sau de tip 2. Hipertensiunea arterială este un factor de risc major atât pentru boala cardiovasculară aterosclerotică (ASCVD), cât și pentru complicațiile microvasculare. Mai mult, numeroase studii au arătat că terapia antihipertensivă reduce evenimentele ASCVD, insuficiența cardiacă și complicațiile microvasculare.  

Potrivit specialiștilor, tensiunea arterială trebuie măsurată la fiecare vizită la medicul de familie. Pacienții cu tensiune arterială ≥180/110 mmHg și boli cardiovasculare ar putea fi diagnosticați cu hipertensiune arterială la o singură vizită. De altfel, toți pacienții hipertensivi cu diabet ar trebui să-și monitorizeze tensiunea arterială acasă. 

Recomandări:

  • Pentru pacienții cu diabet și hipertensiune arterială, țintele tensiunii arteriale ar trebui individualizate printr-un proces comun de luare a deciziilor care abordează riscul cardiovascular, potențialele efecte adverse ale medicamentelor antihipertensive și preferințele pacientului. 
  • Pentru persoanele cu diabet și hipertensiune arterială cu risc cardiovascular mai mare (boală cardiovasculară aterosclerotică existentă [ASCVD] sau risc de ASCVD la 10 ani ≥15%), o țintă a tensiunii arteriale de <130/80 mmHg poate fi adecvată, dacă poate fi atinsă în siguranță. 
  • Pentru persoanele cu diabet zaharat și hipertensiune arterială cu risc mai scăzut de boli cardiovasculare (risc de boală cardiovasculară aterosclerotică pe 10 ani <15%) se recomandă o țintă de tensiune arterială <140/90 mmHg. 
  • La pacientele gravide cu diabet zaharat și hipertensiune arterială preexistentă se sugerează o țintă a tensiunii arteriale de 110–135/85 mmHg în vederea reducerii riscului de hipertensiune arterială maternă accelerată  și minimizarea afectării fetale.

Studiile clinice randomizate au demonstrat fără echivoc că tratamentul hipertensiunii arteriale la tensiunea arterială <140/90 mmHg reduce evenimentele cardiovasculare, precum și complicațiile microvasculare.

Ce spun studiile despre utilizarea statinelor de către pacienții cu diabet?

Statinele au fost folosite pentru a scădea colesterolul de mult timp, dar în ultimii ani au existat multe dezbateri controversate și studii în jurul acestui medicament. Ghidurile recomandă terapia cu statine pentru toți pacienții cu diabet zaharat de tip 2 (diabet zaharat) care au între 40 și 75 de ani și au un nivel al colesterolului cu lipoproteine cu densitate joasă (LDL) de 70 mg/dL sau mai mare.

Cu toate acestea, utilizarea statinelor a fost asociată cu rezistență crescută la insulină și niveluri mai ridicate de glucoză din sânge. Mai multe studii randomizate controlate (RCT) și studii observaționale mari prospective și retrospective au observat că pacienții tratați cu terapia cu statine (în continuare, utilizatorii de statine) au avut o rezistență crescută la insulină, niveluri ale hemoglobinei A1C (HbA1C) și niveluri de glucoză plasmatică a jeun. 

Într-un studiu observațional amplu, utilizarea statinelor a fost asociată cu o reducere cu 24% a sensibilității la insulină. În ciuda reducerii semnificative a sensibilității la insulină și a creșterii insulinei plasmatice a jeun, diferența de glucoză plasmatică a jeun și HbA1C între utilizatorii și neutilizatorii de statine pare modestă. 

Cu toate acestea, rezistența crescută la insulină este îngrijorătoare, deoarece poate alimenta progresia bolii diabetului zaharat. Este important să înțelegem importanța clinică a rezistenței crescute la insulină pentru îngrijirea efectivă a pacientului.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Potrivit unui studiu recent, utilizarea statinelor a fost asociată cu progresia diabetului la pacienții cu diabet zaharat – utilizatorii de statine au avut o probabilitate mai mare de a începe tratamentul cu insulină, de a dezvolta hiperglicemie semnificativă, de a prezenta complicații glicemice acute și de a primi numeroase medicamente pentru scăderea glicemiei 1.

Acest studiu de cohortă retrospectiv mare a inclus 83.022 de pacienți, timp de 12 ani. O parte dintre aceștia primeau statine, pe când ceilalți nu primeau astfel de medicamente. 
Progresia diabetului zaharat a fost semnificativ mai mare în rândul pacienților cu diabet zaharat care au utilizat statine decât în rândul pacienților cu diabet zaharat care nu au folosit statine.  

Puncte tari și limitări ale studiului

Punctele forte ale acestui studiu sunt dimensiunea mare și perioada de urmărire longitudinală cu date clinice detaliate. De remarcat că au existat pacienți cu diabet zaharat care nu au primit terapie cu statine, în ciuda ghidurilor care recomandă statine. Aceasta este o constatare în concordanță cu alte studii care indică faptul că, în practica comunitară, mulți pacienți nu primesc statine conform ghidurilor. 

Acest studiu a avut, de asemenea, unele limitări inerente datelor observaționale retrospective; prin urmare, există întotdeauna o șansă de confuzie reziduală nemăsurată. De asemenea, nu s-a putut stabili dacă asocierea utilizării statinelor cu progresia diabetului s-a datorat utilizării de statine sau a colesterolului LDL mai scăzut - adică, statinele sunt inseparabile de efectul lor de scădere a colesterolului.

Acest mare studiu retrospectiv de cohortă a descoperit că utilizarea statinelor a fost asociată cu un risc mai mare de escaladare a tratamentului diabetului zaharat și un risc crescut de complicații hiperglicemice.  Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a forma o abordare adaptată la risc, pentru a echilibra beneficiile cardiovasculare ale terapiei cu statine cu riscul său de progresie a diabetului.

Orientările Asociației Americane de Diabet

Printre orientările actuale în cazul persoanelor cu diabet se numără:

Asociației Americane de Diabet (ADA) și-a actualizat recomandările pentru medicamentele inițiale de utilizat pentru a gestiona glucoza, lipidele, tensiunea arterială și câteva complicații ale diabetului după diagnostic.

Opțiuni de medicamente de primă linie pentru gestionarea glucozei

Noile ghiduri recomandă o abordare individualizată din momentul diagnosticării diabetului de tip 2. Aceasta înseamnă luarea în considerare a obiectivului de a preveni complicațiile diabetului (cum ar fi bolile de inimă sau de rinichi), costurile, accesul la îngrijire și nevoile individuale.  

ADA și-a modificat, de asemenea, recomandările privind modul de gestionare a complicațiilor legate de diabet, inclusiv insuficiență cardiacă, boala renală cronică (IRC), obezitatea, retinopatia și multe altele.

Această abordare include patru piloni: managementul glucozei, managementul tensiunii arteriale, managementul lipidelor și utilizarea medicamentelor pentru scăderea glucozei care s-a dovedit a avea beneficii pentru inimă sau rinichi.

Orientările din 2022 extind recomandările pentru utilizarea tehnologiei diabetului în rândul tuturor copiilor care utilizează insulină cu acțiune rapidă. Pentru copiii cu diabet zaharat de tip 1, ADA recomandă, de asemenea, sisteme automate de livrare a insulinei (AID). 

ADA recomandă acum ca adulții care nu prezintă simptome de diabet să fie testați pentru prediabet și diabet de tip 2 începând cu vârsta de 35 de ani.  

Specialiștii spun că prevalența diabetului este în creștere; sunt multe persoane cu diabet zaharat de tip 2 care nu sunt diagnosticate, iar acesta apare la vârste din ce în ce mai tinere 

Ghidurile au adăugat, de asemenea, noi recomandări de screening pentru femeile însărcinate și cele care plănuiesc să rămână însărcinate. Femeile cu risc de diabet și care intenționează să rămână gravide ar trebui să fie testate înainte de concepție sau, dacă nu sunt supuse unui screening înainte de concepție, înainte de a fi gravide în 15 săptămâni. 

În timp ce standardele se concentrează pe protocoalele generale pentru tratarea tuturor persoanelor cu diabet zaharat, ele subliniază importanța îngrijirii individualizate bazate pe nevoile unice ale oamenilor.

Acum că vaccinurile Pfizer, Moderna și Janssen (Johnson & Johnson) au fost aprobate de FDA, liniile directoare din 2022 îndeamnă toți adulții, inclusiv cei cu diabet, să se vaccineze cu schema completă. Toți copiii care sunt eligibili ar trebui, de asemenea, să fie vaccinați.

COVID-19 a afectat în mod disproporționat persoanele cu diabet care prezintă un risc mai mare de complicații grave de sănătate legate de COVID. Vaccinurile pot ajuta la prevenirea acestor complicații de sănătate, deoarece virusul continuă să se răspândească.  

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Association of Statin Therapy Initiation With Diabetes Progression”, JAMA Internal Medicine, 2021, Ishak A. Mansi, Matthieu Chansard, Ildiko Lingvay et al.
https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2784799
American Diabetes Association - The Role of Statins in Diabetes Treatment 
https://diabetesjournals.org/spectrum/article/26/3/156/32640/The-Role-of-Statins-in-Diabetes-Treatment
Diabetes UK - Statins
https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/managing-your-diabetes/treating-your-diabetes/tablets-and-medication/statins
American Diabetes Association - Cardiovascular Disease and Risk Management: Standards of Medical Care in Diabetes—2022 
https://diabetesjournals.org/care/article/45/Supplement_1/S144/138910/10-Cardiovascular-Disease-and-Risk-Management

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0