Studiu: persoanele diabetice ar trebui sa urmeze tratamente de reducere a colesterolului

Noile orientari ale American Diabetes Association (ADA) (Asociatia Americana de Diabet) recomanda administrarea de medicamente de reducere a nivelulul colesterolului, cunoscute ca statine, pentru a preveni bolile cardiace in randul persoanelor care sufera de diabet.

Noile standarde corespund cu cele ale American College of Cardiology (Colegiului American de Cardiologie) si ale American Heart Association (Societatii Americane a Inimii), care recomanda administrarea de statine in doze mici sau mari persoanelor care risca sa dezvolte boli cardiace, inclusiv persoanelor diabetice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„Suntem de acord ca decizia de incepere a tratamentului cu statine trebuie sa se bazeze pe riscurile cu care se confrunta pacientul” a precizat dr. Richard Grant, cercetator in cadrul Kaiser Permanente Division of Research (Ddepartamentului de Cercetare Kaiser Permanente) si presedintele comitetului de practica profesionala a ADA. „S-a dovedit ca pacientii cu diabet se confrunta cu acelasi risc ca persoanele cu probleme cardiace, prin urmare, toti pacientii nostri trebuie sa ia statine” a precizat acesta.

Cu toate acestea, Grant sustine ca unele persoane diabetice nu au nevoie de statine. Printre acestea se numara pacientii mai tineri si mai sanatosi si pacientii foarte batrani, care sufera de alte afectiuni medicale, care le scurteaza durata de viata. Bolile cardiace reprezinta principala cauza de deces a persoanelor care sufera de diabet, a precizat Grant. Persoanele cu diabet sunt de doua pana la patru ori mai predispuse sa sufere un atac de cord sau un accident vascular cerebral decat persoanele sanatoase, sustine acesta.

Riscul ridicat de boli cardiace in randul persoanelor cu diabet a reprezentat motivul recomandarilor de anul acesta referitoare la statine, tensiunea arteriala si exercitiile fizice, potrivit spuselor lui Grant. „Inainte nu luam in considerare decat consumul de zahar, in prezent, recunoastem ca principala cauza de deces in caz de diabet sunt bolile cardiace” a precizat acesta. „Trebuie sa fim agresivi cu privire la controlarea riscurilor.”

Acesta a adaugat ca standardele ADA sunt actualizate in fiecare an pentru a le oferi medicilor ultimele indrumari in ceea ce priveste diagnosticarea si tratarea diabetului de tip 1 si tip 2. ADA recomanda doze moderate de statine pacientilor cu diabet sub 40 de ani sau cu varsta intre 40 si 75 de ani, fara alte riscuri de boli cardiace. Dozele mari de statine se recomanda persoanelor cu diabet, care sufera de boli cardiace si celor cu varsta intre 40 si 75 de ani, care prezinta alti factori de risc privind bolile cardiace.

 

 

Dr. Spyros Mezitis, endocrinolog la Spitalul Lenox Hill din New York sustine „ca trebuie sa avem o abordare agresiva in ceea ce priveste diabetul”. Persoanele cu diabet care nu urmeaza un tratament cu statine, ar trebui sa se consulte cu un medic, daca intentioneaza sa urmeze unul, a precizat acesta. Mezitis a adaugat ca persoanele care sufera de diabet trebuie sa cunoasca nivelul colesterolului, tensiunea arteriala, nivelul mediu al glicemiei si greutatea.

Potrivit noilor recomandari, tensiunea arteriala diastolica ar trebui sa fie de 90 mm Hg, in crestere de la 80 mm Hg, inregistrata de majoritatea persoanelor. Presiunea sistolica este primul numar care apare la masurarea tensiunii arteriale. In plus, standardele recomanda miscare in mod regulat. De asemenea, potrivit recomandarilor, nu ar trebui sa ramanen inactivi mai mult de 90 de minute.

De asemenea, persoanelor care sufera de diabet li se recomanda antrenamente de rezistenta cel putin o data pe saptamana, cu exceptia cazului in care nu puteti din motive medicale.

Printre orientarile in cazul persoanelor cu diabet se numara:

  • Un nou standard privind glicemia in randul copiilor si adolescentilor, respectiv un nivel al hemoglobinei glicozilate de 7,5 sau mai putin. Potrivit ADA, acest test inregistreaza nivelul mediu al glicemiei din ultimele doua pana la trei luni.
  • Recomandarea potrivit careia tigarile electronice nu sunt o alternativa la fumat sau o modalitate de a renunta la fumat.
  • Recomandarea ca persoanele peste 65 de ani, sa se vaccineze impotriva pneumoniei de doua ori, o data cu PCV13 (Prevnar), iar dupa 12 luni cu PPSV23.
  • Scaderea pragului indicelui de masa corporala (IMC) la 23, in cazul screening-ului privind diabetul al asiaticilor. Indicele mai mare de 25 este considerat supraponderal si peste 25 obez, potrivit U. S. Centers for Disease Control and Prevention - CDC (Centrelor pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite). Dar asiaticii prezinta un risc ridicat de diabet in cazul unui IMC scazut, potrivit ADA.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0