Riscul de fracturi este mai mare la cei cu diabet de tip 1 - Care este explicatia? [studiu]

Un studiu de la inceputul anului 2019 arata ca pacientii cu diabet de tip 1 au un risc mai mare de fracturi. Riscul mai mare de fracturi in cazul acestor diabetici ar putea fi asociat cu glicemia prost controlata.

Pacientii cu diabet de tip 1 si cu un slab control asupra glicemiei se confrunta cu un risc mai mare de fracturi din cauza fragilitatii oaselor. Este vorba de orice cadere de la o inaltime nu foarte mare (de exemplu, cand persoana sta in picioare) sau de la o inaltime mai mica ce are drept rezultat un os fracturat, iar acest risc este mai mare in comparatie cu pacientii cu diabet de tip 1 care au un control bun asupra glicemiei, potrivit unui studiu publicat in "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism" (jurnalul de endocrinologie clinica si metabolism), al Societatii de Endocrinologie, din Washington, Statele Unite ale Americii.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Diabetul afecteaza un numar foarte mare de oameni, iar diabetul de tip 2, care este cea mai frecventa forma a bolii, apare cand pacientii dezvolta rezistenta la insulina. Diabetul de tip 1, diagnosticat cel mai adesea la copii si la adolescenti, se datoreaza unei deficiente de insulina. Astfel, pacientii cu diabet de tip 1 trebuie sa isi injecteze insulina in fiecare zi, pe cand cei cu diabet de tip 2 pot fi tratati, in cea mai mare parte a timpului, cu ajutorul unui regim alimentar sanatos si echilibrat, cu ajutorul exercitiilor fizice si cu medicamentele pentru diabet cu administrare orala.

Specialistii spun ca un control glicemic bun este un obiectiv important pentru pacientii cu diabet. De regula, medicul masoara controlul glicemic al unui pacient cu ajutorul testului ce masoara hemoglobina glicata sau glicozilata (Hb A1c). Testul acesta de sange diagnosticheaza diabetul, insa masoara si glicemia medie a unui pacient, pe durata unei perioade de doua sau de trei luni.

 

Pacientii diabetici au un risc mare de complicatii atunci cand glicemia se mentine la valori prea mari, de-a lungul timpului, sau cand scade prea mult.

"Noi am investigat asocierea dintre gradul la care se face controlul glicemic si riscul de fracturi prin folosirea unei cohorte mari de pacienti recent diagnosticati cu diabet de tip 1 si de tip 2. Ambele tipuri de diabet sunt asociate cu fracturile de fragilitate, iar noi am aratat ca un slab control glicemic este asociat cu un risc crescut de fracturi in cazul persoanelor cu diabet de tip 1", a declarat unul dintre autorii acestui studiu, medicul Janina Vavanikunnel, de la Spitalul Universitar Basel, din Basel, Elvetia, citata de medicalxpress.com.

Informatii despre cercetare

Informatiile obtinute dintr-o baza de date din Marea Britanie au fost folosite pentru a crea un studiu de caz pe o cohorta de 3329 de pacienti cu diabet de tip 1 si 44.275 de pacienti cu diabet de tip 2. Cercetatorii au descoperit ca ambele forme ale bolii sunt asociate cu fracturile de fragilitate.

Acest studiu este unic, spun specialistii, deoarece el a examinat o populatie mult mai mare de pacienti decat cercetarile facute in trecut si a analizat o medie obtinuta in 3 ani de masuratori a valorilor hemoglobinei glicozilate (Hb A1c).

 
 

In medie, au fost inregistrate 9 masuratori ale valorilor hemoglobinei glicozilate pentru pacientii cu diabet de tip 1 si 11 masuratori ale Hb A1c pentru pacientii cu diabet de tip 2.

Concluziile cercetarii

Acest studiu arata ca un control glicemic slab, cu nivelul hemoglobinei glicozilate de peste 8%, este asociat cu un risc crescut de fracturi in cazul pacientilor cu diabet de tip 1, insa nu si in cazul persoanelor cu diabet de tip 2, cel putin in cazul bolii pe termen scurt. Potrivit aceluiasi studiu, riscul de fracturi la pacientii cu diabet de tip 2 se datoreaza cel mai probabil factorilor care nu sunt legati de controlul glicemiei, cum ar fi alte comorbiditati asociate cu diabetul.

"Chiar si asa, riscul de fracturi in cazul pacientilor cu diabet de tip 2 are o relevanta clinica, mai ales ca este un motiv major de ingrijorare la nivel mondial, din cauza prevalentei sale ridicate", a declarat un alt autor al acestui studiu, dr. Sarah Charlier, de la Spitalul Universitar Basel. 


 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Studiul "Association between glycemic control and risk of fracture in diabetic patients: A nested case-control study", publicat in 2019, in The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, autori: Janina Vavanikunnel, Sarah Charlier, Claudia Becker, Cornelia Schneider, Susan S Jick, Christoph R Meier, Christian Meier.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0