Retinopatia diabetica: ce trebuie sa stii despre aceasta complicatie a diabetului

Diabetul zaharat necontrolat poate duce la multe complicații pentru sănătate. Pe lunga listă a complicațiilor pe care le poate avea această boală se află și retinopatia diabetică.

Retinopatia diabetică este o deteriorare a retinei, cauzată de diabetul necontrolat, iar aceasta poate duce, în cele din urmă, la orbire. Potrivit statisticilor, retinopatia diabetică afectează 50-85% dintre persoanele cu diabet zaharat. Boala este cauzată de deteriorarea sau lezarea vaselor de sânge ale țesutului sensibil la lumină, situat în spatele ochiului (retină). Aceste probleme ale vaselor de sânge pot fi clasificate astfel:

  • vase de sânge care sunt sparte și din care sângele se scurge;
  • vase de sânge închise;
  • vase de sânge noi, care sunt mai slabe.

Din ce cauze apare retinopatia diabetică?

E bine de știut că diabetul afectează vasele de sânge din tot corpul. Retinopatia diabetică este provocată de creșterea zahărului din sânge din cauza diabetului. Așadar, dacă pacientul are glicemia prea mare mult timp, acest lucru îi poate afecta retina.

Factorii de risc în retinopatia diabetică

Orice persoană cu diabet poate dezvolta la un moment dat retinopatie diabetică. Riscul de a face această afecțiune oculară poate crește ca rezultat al:

  • duratei diabetului (cu cât pacientul suferă de mai mulți ani de diabet, cu atât este mai mare riscul să facă retinopatie diabetică);
  • glicemiei necontrolate;
  • hipertensiunii arteriale;
  • colesterolului mărit;
  • sarcinii;
  • fumatului.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cum știi că ai retinopatie diabetică?

La început, retinopatia diabetică poate să nu provoace niciun simptom, ci doar probleme de vedere ușoare. Când sângerarea are loc în retinopatia diabetică proliferativă, pacienții descriu simptomele ca și când ar avea multe pânze de păianjen în câmpul lor vizual, cu vedere încețoșată, neclară. În cele din urmă, afecțiunea poate cauza orbirea.

Boala poate să se instaleze la orice persoană care are diabet de tip 1 sau diabet de tip 2. Cu cât un pacient are diabetul de mai mult timp și cu cât glicemia (concentrația de glucoză în sânge) este mai puțin ținută sub control, cu atât are un irsc mai mare să dezvolte această complicație a diabetului  care afectează ochii.

Tipuri de retinopatie diabetică

În timp, dacă nivelul glucozei din sânge este prea mare, acest lucru poate duce la blocarea vaselor mici de sânge care hrănesc retina, oprind alimentarea cu sânge. Drept rezultat, ochiul încearcă să creeze noi vase de sânge, dar acestea nu se dezvoltă în mod corespunzător și se pot sparge sau perfora cu ușurință. Există două tipuri de retinopatie diabetică:  

1. retinopatia diabetică non-proliferativă - în această formă a bolii, noile vase de sânge nu se dezvoltă, nu proliferează.
2. retinopatia diabetică proliferativă (avansată) - vasele de sânge afectate se închid, provocând creșterea unor vase noi, anormale, în retină, din care sângele se scurge în vitros.

Simptome în retinopatia diabetică

În primele etape ale retinopatiei diabetice, este posibil ca pacienții să nu aibă simptome. Pe măsură ce boala progresează, simptomele retinopatiei diabetice pot include:

  • pete sau puncte sau linii întunecate care „plutesc“ în câmpul vizual al pacientului (așa-numiții „floaters“ sau miodezopsii);
  • vedere neclară
  • vedere care poate varia, adică persoana are perioade în care vede mai clar și perioade în care vede încețoșat;
  • capacitate afectată de a vedea culorile
  • apariția unor zone întunecate sau zone goale în câmpul vizual;
  • pierderea vederii.

De obicei, retinopatia diabetică afectează ambii ochi.

Complicații în retinopatia diabetică

Complicațiile retinopatiei diabetice pot duce la probleme grave de vedere, cum ar fi:

Hemoragia vitreană

Noile vase de sânge pot să sângereze în interiorul substanței cu aspect de jeleu care umple centrul ochiului și anume corpul vitros; dacă volumul de sânge este mic, pacientul poate să vadă doar câteva puncte întunecate mici. În cazuri severe, sângele poate umple cavitatea (vitrosul reprezintă aproximativ 80% din volumul ochiului) și poate să blocheze complet vederea.

Dezlipirea de retină

Vasele de sânge anormale asociate cu retinopatia diabetică stimulează creșterea țesutului cicatricial, care poate desprinde retina.

Glaucomul

Vasele de sânge noi pot crește sau se pot dezvolta în partea din față a ochiului și pot afecta fluxul normal de lichid din interiorul ochiului, provocând apariția presiunii în ochi (glaucom). Această presiune oculară poate deteriora nervul optic, care transmite imaginile de la ochi la creier.

Orbirea

În cele din urmă, retinopatia diabetică, glaucomul sau ambele pot duce la pierderea completă a vederii.

Cum se diagnostichează retinopatia diabetică?

Cu ajutorul unor picături care dilată pupila și a unui dispozitiv, medicul oftalmolog poate privi în interiorul ochiului. O tomografie în coerență optică (OCT) oferă imagini detaliate despre retină și maculă, iar o angiografie cu fluoresceină ajută medicul să vadă ce se întâmplă cu vasele de sânge din retină.

Ce opțiuni de tratament există pentru retinopatia diabetică?

Pacientul cu retinopatie diabetică are mai multe posiblități de tratament:

Control glicemiei și al tensiunii arteriale

Controlul zahărului din sânge și al tensiunii arteriale poate opri pierderea vederii, de aceea trebuie urmată cu atenție dieta recomandată de medic și medicamentele luate conform instrucțiunilor. Uneori, în acest mod, o parte din vedere poate fi recuperată. 

Medicamente

Medicamentele anti-VEGF precum și cele cu steroizi ajută la reducerea umflăturii maculei, încetinind pierderea vederii și poate chiar să îmbunătățească vederea. Acest medicament este administrat prin injecții în ochi.

Operație cu laser

Operația cu laser pentru retinopatie diabetică poate închide vasele de sânge care se scurg, reducând astfel umflarea retinei și poate contribui la micșorarea vaselor de sânge și la prevenirea creșterii lor din nou.

Vitrectomie

Vitrectomia înseamnă îndepărtarea gelului vitros și a sângelui din vasele scurse din partea din spate a ochiului, precum și a țesutului cicatricial din retină.

Ce pot face pacienții cu diabet pentru a preveni retinopatia diabetică?

Gestionarea diabetului este cea mai bună modalitate de a reduce riscul de retinopatie diabetică. Prevenția este esențială, de aceea diabeticii trebuie:

1. Să urmeze sfaturile medicului curant pentru a ține sub control glicemia, tensiunea arterială, nivelul lipidelor. Pentru a fi siguri că planul de tratament pentru diabet funcționează, pacienții au nevoie de un test special de laborator numit test A1C, care arată nivelul mediu de zahăr din sânge în ultimele 3 luni.
2. Să renunțe la fumat.
3. Să meargă la controale medicale regulate, inclusiv oftalmologice.
4. Să respecte recomandările pentru o dietă cât mai sănătoasă și echilibrată.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Karger - The Diabetic Retinopathy Clinical Research Network (DRCR.net) and Its Contributions to the Treatment of Diabetic Retinopathy
https://www.karger.com/Article/FullText/502779
Studiul „The Diabetic Retinopathy Clinical Research Network (DRCR.net) and Its Contributions to the Treatment of Diabetic Retinopathy”, apărut în Ophthalmic Res, 2019, 62:225–230, https://doi.org/10.1159/000502779, autori: Sun J.K., Jampol L.M.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0