Diabet de tip 2 la vârste mai tinere, risc crescut de boli cardiovasculare? [studiu]

Noi cercetări arată că vârsta mai tânără a pacientului la diagnosticarea diabetului zaharat este asociată cu un risc mai mare de boli cardiovasculare și deces prematur.

Diabetul de tip 2 și complicațiile sale sunt adesea asociate cu persoanele de vârsta a treia. Cu toate acestea, noi cercetări¹ publicate în Diabetologia, revista Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) arată că vârsta mai mică, mai degrabă decât cea mai mare, în momentul diagnosticării diabetului este asociată cu un risc mai mare de mortalitate și boli cardiovasculare.

Autorii studiului spun că intervențiile timpurii și susținute pentru îmbunătățirea nivelului de glucoză din sânge și a profilurilor de risc cardiovascular la persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 și intervențiile pentru întârzierea apariției diabetului de tip 2 la persoanele cu risc crescut sunt esențiale pentru reducerea mortalității asociate cu această afecțiune.

Ratele diabetului de tip 2 au crescut la toate grupele de vârstă și în toate țările în ultimele trei decenii. O tendință deosebit de îngrijorătoare observată în această perioadă este creșterea ratelor diabetului la grupele de vârstă mai tinere, adică oameni cu vârste cuprinse între 20 și 44 de ani. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Deși fiecare țară înregistrează diverse variații ale ratei de creștere, tendința ascendentă apare aproape peste tot la nivel mondial. Rata creșterii cazurilor de diabet este asociată cu ratele mari de supraponderabilitate și obezitate, o alimentație nepotrivită și niveluri scăzute de activitate fizică.

Vârsta la care o persoană face diabet contează în evoluția bolii

După căutarea în bazele de date MEDLINE și All EBM (Evidence Based Medicine) de la începuturi și până în iulie 2018, autorii lucrării au inclus în ea date din 26 de studii observaționale, cuprinzând 1.325.493 de persoane din 30 de țări, nu doar din  Europa, ci și din unele zone din America de Nord și Asia.

Folosind diverse tehnici statistice și modelare computerizată, vârsta în creștere a diagnosticului de diabet a fost asociată cu un risc mai mic de mortalitate prin toate cauzele și de boli macrovasculare și microvasculare, toate cele trei constatări fiind semnificative statistic. 

Fiecare creștere de 1 an a vârstei în ceea ce privește diagnosticul de diabet zaharat a fost asociată cu un risc cu 4%, 3% și 5% mai mic de mortalitate din toate cauzele, boli macrovasculare și, respectiv, boli microvasculare, ajustate pentru vârsta actuală. Cu alte cuvinte, cu cât o persoană face diabet mai târziu în viață, cu atât riscul de deces prematur este mai mic.

Oamenii de știință spun că, în timp ce studiile anterioare au evaluat efectele vârstei la diagnosticare asupra complicațiilor diabetului, aceasta este, după cunoștințele lor, prima revizuire sistematică și meta-analiză care explorează asocierile dintre vârsta la diagnostic și felul în care evoluează boala ulterior.

Diabet diagnosticat la o vârstă mai tânără, risc crescut de deces prematur

Savanții afirmă că este posibil ca persoanele diagnosticate cu diabet la o vârstă mai înaintată să fi acumulat factori de risc cardiovascular comparativ cu cei diagnosticați la o vârstă mai mică. Persoanele diagnosticate cu diabet mai de tinere au probabil riscuri absolute mai scăzute de evenimente în comparație cu vârstnicii. Cu toate acestea, în timp, efectele îmbătrânirii, cât și ale duratei bolii diabetice pot fi amplificate, ducând la complicații și la deces prematur la persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 la o vârstă mai mică.

Pentru a explica mai clar acest lucru, ei spun că o persoană diagnosticată cu diabet zaharat de tip 2 la vârsta de 30 de ani ar avea, teoretic, un risc absolut mai scăzut de complicații în comparație cu o persoană diagnosticată la vârsta de 50 de ani. Însă, până când ambii pacienți vor atinge vârsta de 60 de ani, persoana diagnosticată la o vârstă mai mică ar avea un risc relativ și absolut mai mare de complicații și deces prematur din cauza efectelor îmbătrânirii, agravate de efectele bolii diabetice pe termen mai lung.

Astfel, persoanele mai tinere reprezintă o provocare semnificativă pentru medici, care trebuie să fie conștienți de aceste patologii combinate ale îmbătrânirii naturale și ale îmbătrânirii vasculare premature asociate cu diabetul de tip 2. 

În plus, persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 la o vârstă mai tânără au potențialul de a dezvolta complicații într-un stadiu mai timpuriu al vieții, când încă sunt în câmpul muncii. Acești pacienți s-ar putea confrunta, deci, cu complicațiile într-un moment când acestea sunt mai susceptibile de a provoca o dizabilitate mai mare și pierderea productivității în comparație cu persoanele diagnosticate la o vârstă mai înaintată.

Autorii subliniază că screeningul și prevenirea complicațiilor macrovasculare legate de diabet, cum ar fi bolile cardiovasculare, sunt deosebit de importante pentru persoanele în vârstă cu diabet zaharat, care prezintă cel mai mare risc absolut pe termen scurt și că creșterea vârstei rămâne unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru dezvoltarea complicațiilor macrovasculare.

În concluzie, spun cercetătorii, este important de reținut că persoanele diagnosticate cu diabet la o vârstă mai mică au un risc pe termen mai lung de a dezvolta complicații semnificative. De aceea, păstrarea unui nivel bun de zahăr din sânge și controlul atent al factorilor de risc (cum ar fi menținerea unei greutăți sănătoase și a tensiunii arteriale normale) sunt cruciale de-a lungul vieții.

Această diferență de risc între persoanele mai tinere și cele mai în vârstă în ceea ce privește riscurile absolute ale complicațiilor diabetului de tip 2 ar trebui probabil recunoscută în ghidurile de gestionare a diabetului, cu o promovare sporită a programelor de screening la persoanele în vârstă cu diabet de tip 2 și un accent mai mare pe măsurile preventive pentru persoanele mai tinere cu diabet de tip 2.

Conștientizarea acestui pericol ascuns pentru adulții mai tineri diagnosticați cu diabet de tip 2 devine din ce în ce mai importantă, din moment ce cazurile noi în această grupă de vârstă mai tânără continuă să crească.

Diabetul de tip 2 poate fi prevenit prin adoptarea unei alimentații mai bogate în legume, fructe și cereale integrale și mai sărace în grăsimi animale și zahăr, prin menținerea la o greutate potrivită, prin renunțarea la fumat și, nu mai puțin important, prin exercițiu fizic regulat.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Springer Link - Impact of age at type 2 diabetes mellitus diagnosis on mortality and vascular complications: systematic review and meta-analyses
https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-020-05319-w
1. Studiul „Impact of age at type 2 diabetes mellitus diagnosis on mortality and vascular complications: systematic review and meta-analyses”, apărut în Diabetologia (2020). DOI: 10.1007/s00125-020-05319-w, autori: Natalie Nanayakkara et al. 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0