Cum iti poti ajuta parintii sau bunicii care sufera de diabet

Un diagnostic de diabet de tip 1 ori diabet de tip 2 poate afecta intreaga familie. Este important, chiar daca nu esti tu cel care a fost diagnosticat cu aceasta boala, sa iti asculti parintii sau bunicii si sa comunici cu ei cat de mult poti.

Cum ii poti ajuta? Folosind internetul si alte surse (carti, studii, retete de regim) pentru a-i ajuta sa se informeze cu privire la aceasta afectiune si la modul in care o pot tine sub control, ajutandu-i sa mearga regulat la cabinetul medicului, ajutandu-i sa isi procure medicamentele de pe reteta (atunci cand nu se pot deplasa pana la farmacie) sau oferindu-le idei despre preparatele culinare recomandate diabeticilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Controlul diabetului si noul val de informatii primite odata cu confirmarea diagnosticului pot fi o adevarata provocare pentru oricine este nevoit sa traiasca, de acum inainte, cu aceasta afectiune, asa ca e bine sa le amintesti parintilor sau bunicilor tai ca nu sunt niciodata singuri si ca esti alaturi de ei, indiferent ce s-ar intampla.

In calitate de apartinator sau ca ruda a unei persoane care a fost diagnosticata cu diabet, probabil ca observi zilnic cum unul dintre parintii sau bunicii tai sunt afectati de aceasta boala, cum stilul lor de viata se schimba si cum regimul alimentar devine mai strict. Fiind vorba de persoane dragi din familia ta, in acest moment probabil ca iti doresti sa eviti aparitia unor complicatii ale diabetului, care le pot pune viata in pericol parintilor ori bunicilor tai. De aceea, este important sa te informezi si tu si apoi sa ii ajuti pe cei dragi, transmitandu-le si explicandu-le informatiile pe care este posibil sa nu le inteleaga. De exemplu, daca iti cer asta, poti merge cu ei la cabinetul medicului si poti nota intrebarile pe care le au pentru specialist si raspunsurile acestuia.

O perioada cu multe provocari

Daca un parinte sau un bunic a fost diagnosticat cu diabet zaharat, aceasta poate fi o perioada extrem de coplesitoare pentru acea persoana si chiar pentru intreaga familie. El sau ea va avea cu siguranta multe intrebari despre diabet si despre ce impact va avea aceasta boala asupra vietii sale, de acum inainte. Din acest motiv, trebuie sa fii alaturi de oamenii dragi si sa ii ajuti pe cat posibil, explicandu-le detaliile pe care nu le inteleg, vorbindu-le despre importanta regimului alimentar in diabet si despre cat de important este sa respecte intocmai tratamentul medicamentos prescris de medicul specialist in diabet si boli metabolice.

Ca apartinator, trebuie sa stii ca va dura un timp pana cand parintii ori bunicii tai vor face fata diagnosticului si il vor accepta, pana cand vor invata sa tina boala sub control si pana cand vor face modificarile necesare in stilul lor de viata.

Tocmai pentru ca aceasta perioada de tranzitie poate fi extrem de solicitanta pentru o persoana draga (diagnosticata cu diabet), este important ca tu sa o ajuti sa se adapteze la acest nou mod de a trai, cand multe lucruri se schimba. In timp, oferindu-le parintilor sau bunicilor sprijinul tau, vei observa ca au devenit mai increzatori in propriile forte, ca pot face fata "provocarilor" pe care diabetul le scoate la iveala.

Cand cei dragi trebuie sa faca fata diagnosticului

Unul dintre cele mai dificile lucruri care se ivesc acum are legatura cu faptul ca diabetul este o boala cronica (pe toata durata vietii). Asa ca este absolut normal ca o persoana draga (fie ca este unul dintre parinti, fie ca e unul dintre bunici) sa se simta demoralizata, descumpanita dupa ce a primit acest diagnostic sau chiar dupa ce a trecut un timp de cand a aflat ca sufera de aceasta boala. De fapt, asocierea dintre diabet si depresie este recunoscuta la scara larga, asa ca este important sa fii alaturi de cei dragi in aceste momente delicate si sa fii atent la orice fel de simptome ce pot indica un episod depresiv. Discuta cu ruda diagnosticata cu diabet si incurajeaz-o, daca este cazul, sa discute cu un psiholog sau un psihoterapeut.

Fiecare pacient este diferit, iar modul in care tu si familia ta faceti fata diagnosticului va varia, in functie de anumite nevoi si nu numai. Este posibil sa descoperi ca parintii ori bunicii tai invata, treptat, sa faca fata provocarilor diabetului si ca acest diagnostic nu are un impact major asupra vietii lor de zi cu zi. Sau, din contra, este posibil ca cei dragi sa iti spuna ca boala le-a dat viata complet peste cap, ca nimic nu mai este la fel ca inainte, ca le este tot mai greu sa faca fata. De aceea, este esential sa fii alaturi de ei, sa le amintesti ca si tu te poti informa pentru ei si ca le poti transmite mai departe si explica acele informatii pe care poate nu le inteleg.

Ce poti face?

In cazul in care iti doresti sa eviti aparitia unor complicatii care le pot pune viata in pericol bunicilor sau parintilor tai, poti face testul de risc pentru ei sau ajutandu-i pe ei sa raspunda la intrebari, pentru a vedea daca diabetul lor este tinut sub control.

Completeaza pentru a afla daca diabetul parintilor sau al bunicilor tai este tinut sub control. Daca unul dintre ei se incadreaza in categoria de risc crescut, primeste un consult de specialitate gratuit, care poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: British Diabetic Association - https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/life-with-diabetes/emotional-issues

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0