Ce trebuie sa stie diabeticii care au peste 50 de ani

Prevalenta diabetului de tip 2 continua sa creasca, iar adultii varstnici cu diabet au un risc mai mare de a dezvolta un spectru de complicatii macrovasculare si microvasculare, similar cu pacientii tineri cu diabet. In plus, varstnicii au un risc mai mare de dizabilitati functionale, de boli geriatrice comune, care includ: tulburari cognitive, depresie, incontinenta urinara, caderi si dureri persistente.

Asa ca e bine sa retii ca managementul diabetului la pacientii varstnici este diferit de cel al altor grupe de varsta, mai ales ca prioritatile si optiunile de tratament pot sa difere la pacientii varstnici.

Obiectivele tratamentului la diabeticii care au peste 50 de ani

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Obiectivele generale ale modului in care boala este tinuta sub control (la adultii varstinici) sunt similare cu cele ale pacientilor tineri si includ atat controlul hiperglicemiei, cat si controlul factorilor de risc.

Expertii spun ca, la pacientii varstnici si fragili, evitarea hipoglicemiei, hipotensiunii arteriale si interactiunilor dintre medicamentele prescrise (din cauza polimedicatiei) reprezinta motive chiar mai mari de ingrijorare, comparativ cu situatiile pacientilor mai tineri cu diabet. In plus, controlul afectiunilor existente este important la diabeticii de peste 50 de ani, deoarece aceste boli influenteaza modul in care diabetul este tinut sub control.

 

Controlul glicemic este important

Expertii spun ca hemoglobina glicata (Hb A1c) ar trebui sa aiba valoarea mai mica de 7,5%, iar aceasta valoare ar trebui luata in considerare de specialisti in cazul pacientilor tratati cu medicamente. Pentru a atinge acest obiectiv, glicemia preprandiala (inainte de masa) si glicemia pe nemancate (dimineata) ar trebui sa aiba valori cuprinse intre 140 si 150 mg/dL.

La pacientii varstnici, fragili, care sunt tratati cu medicamente si care au comorbiditati medicale si functionale, precum si la acei pacienti a caror speranta de viata este mai mica de 10 ani, aceste valori ar trebui sa fie ceva mai mari, scrie uptodate.com. Glicemia dimineata pe nemancate si glicemia preprandiala ar trebui sa fie cuprinsa intre 160 si 170 mg/dL.

Evitarea hipoglicemiei

Expertii spun ca vulnerabilitatea pe care o aduce cu sine hipoglicemia este substantial crescuta la adultii varstnici cu diabet. Adultii varstnici pot avea manifestari neuroglicopenice ale hipoglicemiei (ameteala, slabiciune, delir, confunzie), comparativ cu manifestarile adrenergice (trumur, transpiratie), ceea ce ar putea avea drept rezultat recunoasterea cu intarziere a hipoglicemiei.

Aceste simptome neuroglicopenice ar putea fi trecute cu vederea sau ar putea fi confundate cu alte boli neurologice (cum ar fi accidentul ischemic tranzitoriu).

Episoadele de hipoglicemie la diabeticii in varsta ar putea creste, totodata, riscul de evenimente cardiovasculare adverse si de disfunctie autonoma cardiaca. Chiar si un episod nu foarte sever de hipoglicemie poate duce la rezultate nefericite la adultii varstnici, cu o stare fragila de sanatate. Un exemplu este ca episoadele de ameteala sau de slabiciune cresc riscul de caderi si de fractura, care ar putea necesita internarea.

Reducerea riscului cardiovascular

Adultii varstnici cu diabet au un risc mare de a dezvolta un spectru similar de complicatii macrovasculare, la fel ca pacientii mai tineri cu diabet. Chiar si asa, riscul lor absolut de boli cardiovasculare este mult mai mare decat cel al adultilor tineri.

Atat diabetul, cat si varsta inaintata sunt factori de risc majori pentru boala cardiaca coronariana si, prin urmare, nu este deloc suprinzator ca bolile coronariene sunt, de departe, cauza principala de deces in randul pacientilor varstnici cu diabet. Tocmai de aceea, pacientul de peste 50 de ani care are diabet ar trebui sa discute cu medicul despre masurile pe care le poate adopta pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare.

La fel ca in cazul pacientilor tineri care au diabet de tip 2, si la cei de peste 50 de ani, reducerea riscului cardiovascular ar trebui sa se concentreze pe urmatoarele zone:

  • Renuntarea la fumat - este o masura care ar trebui puternic incurajata de catre medic. Fumatul ingroasa arterele si creste si riscul de formare a cheagurilor de sange, crescand astfel riscul de evenimente cardiovasculare majore precum atacul de cord sau atacul vascular cerebral.
  • Tratamentul hipertensiunii arteriale - la pacientii varstnici, acest lucru este in mod clar benefic, inclusiv la pacientii de peste 80 de ani.
  • Tratamentul dislipidemiei - pentru cei mai in varsta pacienti cu diabet, medicii recomanda folosirea unui medicament din clasa statinelor (cu exceptia cazului in care statinele sunt contraindicate) pentru a reduce nivelul colesterolului.
  • Terapia cu aspirina - valoarea terapiei zilnice cu aspirina la pacientii cu boala macrovasculara cunoscuta este acceptata la scara larga; o meta-analiza facuta pe un numar mare de studii clinice a descoperit ca beneficiul absolut al aspirinei a fost mai mare la persoanele de peste 65 de ani cu diabet sau cu tensiune diastolica mare.
  • Exercitii fizice - miscarea este benefica, pentru ca ajuta la mentinerea functiei fizice, reduce riscul cardiac si imbunatateste sensibilitatea la insulina in cazul pacientilor cu diabet. La adultii varstnici, exercitiile imbunatatesc compozitia corpului si amelioreaza durerea din artrita, reduc caderile si depresia, cresc rezistenta si echilibrul si imbunatatesc calitatea vietii, cat si rata de supravietuire.

Diabetul la pacientii peste 50 de ani si riscul de cancer pancreatic

Instalarea diabetului la pacientii de peste 50 de ani poate fi un semn precoce de cancer pancreatic, potrivit noilor studii facute in domeniu.

Cancerul de pancreas are o rata de supravietuire pe 5 ani mai mica de 8%, de aceea este foarte important ca acest tip de cancer sa fie depistat in stadiu incipient si tratat cum se cuvine.

Screeningul pentru cancerul de pancreas este recomandat diabeticilor de peste 50 de ani – discuta cu medicul tau despre riscul de cancer pancreatic daca suferi de diabet.

Printre simptomele cancerului pancreatic se numara:

  • Durerea abdominala
  • Scaderea in greutate
  • Oboseala accentuata

 

Statisticile arata ca mai bine de 50% dintre pacientii diagnosticati cu cancer pancreatic au fost diagnosticati cu diabet de tip 2 cu aproximativ 3 ani inainte de depistarea cancerului. Aceasta descoperire i-a pus pe medici pe ganduri, facandu-i sa suspecteze faptul ca diabetul aparut in a doua parte a vietii ar putea fi un semn precoce al cancerului pancreatic la unii pacienti.

Totusi, medicii ne linistesc, accentuand faptul ca instalarea diabetului dupa 50 de ani este frecventa, in timp ce cancerul pancreatic este o afectiune destul de rara. Asta inseamna ca diagnosticul de diabet de tip 2 nu trebuie sa te faca sa te gandesti la un diagnostic precum cancerul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Completeaza pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0