Demontam 14 mituri despre raceala si gripa

Probabil că ai citit deja multe articole, ai auzit multe păreri ale celor din jur, dar aș dori să clarific câteva lucruri - multe din ele auzite de la pacienții mei - despre virozele respiratorii.

Iată ce mituri circulă despre gripă și răceală!

MIT: Răceală și gripa sunt cuvinte care descriu aceeași boala

Răspuns: FALS

Răceala se manifestă prin secreții nazale apoase (rinoree), tuse (fără expectorație sau cu expectorație de culoare alb-gălbuie), dureri în gât și, uneori, febră. Răceala este cauzată de peste 200 de virusuri (virusuri paragripale) dintre care cel mai frecvent este rinovirusul, dar imunitatea noastră este suficient de puternică încât să ducă la vindecarea bolii în 7-10 zile (tocmai din această cauză nu se fabrică vaccinuri). Tratamentul este simptomatic.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

În schimb, gripa este cauzată de virusul gripal, iar manifestările sunt mult mai severe: stare generală alterată, febră mare (39-40 grade C), dureri musculare, dureri de cap (cefalee). Poate pune în pericol viața, mai ales în cazul persoanelor imunodeprimate (copii, bătrâni, persoane care suferă de anumite boli cronice). Tratamentul este simptomatic, dar în cazurile grave se pot folosi medicamente anti-virale (doar la recomandarea medicului). Vaccinarea previne eficient apariția bolii.

MIT: Pot preveni apariția răcelii dacă iau medicamente, dacă beau ceaiuri sau dacă iau vitamine

Răspuns: Parțial ADEVĂRAT

Paracetamolul și acidul acetilsalicilic sunt utile în răceală doar pentru ameliorarea durerilor sau scăderea febrei (doar când aceasta depășește 38 de grade C), în rest nu are nici un efect! 

Atenție! Acidul acetilsalicilic nu se administrează copiilor sub 12 ani, din cauza riscului de sindrom Raynaud. 

O hidratare corespunzătoare asigură și un răspuns imunitar mai bun, deci ceaiurile pot ajuta în caz de răceală și gripă. Și vitaminele asigură un răspuns imunitar bun, dar dacă alimentația este echilibrată, necesarul de vitamine este asigurat. În majoritatea cazurilor aportul suplimentar nu este necesar.

MIT: Vaccinul antigripal provoacă gripa

Răspuns: FALS

Virușii care se găsesc în componența vaccinurilor au fost „inactivați”, ceea ce înseamnă că nu pot provoca infecția. Totuși, vaccinarea împotriva gripei poate provoca simptome asemănătoare gripei și răcelii. Din acest motiv, de cele mai multe ori, oamenii atribuie greșit efectul secundar dureros care uneori poate urma vaccinării împotriva gripei odată cu debutul gripei în sine. Există, de asemenea, atât de mulți alți viruși respiratori, încât ai putea să te îmbolnăvești după ce îți faci vaccinul antigripal și poate părea că vaccinul a provocat îmbolnăvirea.  

Spre deosebire de vaccinul antigripal, vaccinul antigripal cu spray nazal conține viruși vii. Totuși, virușii sunt slăbiți și nu ar trebui să provoace gripă, spun specialiștii. Reacțiile ușoare de la vaccinul antigripal cu spray nazal pot include secreții nazale, congestie nazală sau tuse, frisoane, oboseală și slăbiciune, dureri de gât și dureri de cap. Aceste efecte secundare sunt ușoare și trec repede.

MIT: Dacă am febră, trebuie să iau antibiotic

Răspuns: FALS

Antibioticul trebuie recomandat doar de medic! Dacă apare febra, de obicei dispare de la sine în două -trei zile. În acest caz, singurul tratament este cu paracetamol sau antiinflamatorare nesteroidiene (de ex. ibuprofen). Dacă febra persistă, consultă un medic. Automedicația cu antibiotice nepotrivite de obicei face mai mult rău decât bine din multe puncte de vedere.

MIT: Răceala a trecut, dar tusea persistă. Trebuie să iau antibiotic

Răspuns: Parțial ADEVĂRAT

Uneori, infecțiile virale se pot suprainfecta cu bacterii. Atunci persistă febra, starea generală rămâne la fel sau se înrăutățește, iar expectorația devine galben-verzuie sau ruginie. Este o situație care poate impune tratament antibiotic, dar iarăși, doar cu recomandarea medicului!

MIT: M-am vaccinat, dar tot am răcit. Vaccinul nu a fost eficient

Răspuns: FALS

Vaccinul antigripal este eficient doar împotriva virusurilor care cauzează gripa. Pentru răceală nu există vaccin, cum am menționat mai sus. Astfel, este posibil ca în timpul unui sezon rece să contactăm două-trei virusuri paragripale și să nu contactăm un virus gripal. De asemenea, este posibil să fi existat un contact cu un virus gripal, dar să nu știm tocmai pentru că vaccinul a fost eficient.

MIT: Trebuie să iau vitamina C ca să mă fac bine mai repede

Răspuns: FALS

Administrarea unor doze mari de vitamina C nu va ajuta la prevenirea unei răceli și nu există dovezi solide că va scădea severitatea simptomelor răcelii și gripei sau chiar va scurta durata bolii, atrag atenția specialiștii. Deși unii adulți activi din punct de vedere fizic ar putea beneficia de un plus de vitamina C, o meta-analiză la care au participat peste 11.000 de oameni a constatat că administrarea de suplimente de vitamina C pentru răceala obișnuită „nu este justificată” pentru populația generală, deoarece studiile terapeutice nu au replicat legătura pe care au constatat-o unele studii.

În plus, majoritatea dintre noi ne luăm cantitate suficientă de vitamina C din dietă, iar suplimentele alimentare nu sunt lipsite de riscuri. Unele pot provoca reacții adverse și pot interacționa cu alte medicamente. De exemplu, vitamina C poate reduce eficacitatea unor statine și a unor diluanți ai sângelui.

De asemenea, eficacitatea zincului ca tratament pentru simptomele răcelii și gripei nu este susținută de nicio cercetare științifică. Studiile care au evaluat eficacitatea pastilelor și siropurilor de zinc au găsit rezultate mixte.

MIT: Oamenii sănătoși nu trebuie să se vaccineze antigripal

Răspuns: FALS

Deși este deosebit de important pentru persoanele care au o boală cronică să se vaccineze împotriva gripei, oricine – chiar și oamenii sănătoși – poate beneficia de vaccinarea împotriva gripei. Orientările actuale ale Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (SUA)  recomandă vaccinarea anuală împotriva gripei tuturor persoanelor cu vârsta peste 6 luni, inclusiv femeilor însărcinate.

MIT: Gripa este doar o răceală urâtă

Răspuns: FALS

Majoritatea persoanelor care fac gripă nu vor avea nevoie de îngrijiri medicale sau medicamente antivirale. Își vor reveni complet în mai puțin de două săptămâni. Însă, Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor avertizează că complicațiile provocate de gripă - indiferent dacă este vorba de H1N1, gripă sezonieră sau alt virus gripal - pot fi mortale. 

Pneumonia, bronșita, infecțiile sinusurilor și infecțiile urechii sunt exemple de complicații asociate gripei. Gripa poate, de asemenea, agrava problemele cronice de sănătate. De exemplu, persoanele cu astm bronșic pot prezenta atacuri de astm în timp ce au gripă, iar persoanele cu insuficiență cardiacă congestivă cronică pot descoperi că gripa le agravează această afecțiune.

Printre cei cu risc mai mare de complicații sunt copiii sub 5 ani, adulții peste 65 de ani, femeile însărcinate și persoanele cu boli cronice. Specialiștii atrag atenția că deși nu împiedică să faci gripă, vaccinul antigripal poate scădea riscul apariției simptomelor severe.

 

MIT: Poți face gripă dacă ieși afară pe vreme rece fără haină, cu părul ud sau stând lângă o fereastră deschisă

Răspuns: FALS

Deși este indicat să te îmbraci corespunzător pe vreme rece, cercetările arată că vremea rece nu te îmbolnăvește. Într-un studiu, unii voluntari au fost expuși la temperaturi scăzute, pe când alții au fost ținuți la cald. Voluntarii au fost apoi infectați cu rinovirus, principala cauză a răcelilor. Rezultatul? Voluntarii care au fost expuși la temperaturi reci nu au avut mai multe șanse să dezvolte o răceală decât voluntarii care au fost expuși la temperaturi mari. 

Vremea rece ne face totuși să stăm mai mult în interior, iar contactul mai strâns cu ceilalți, probabil, facilitează răspândirea microbilor. Singura modalitate de a lua gripa este prin expunerea la virusul gripal, iar sezonul gripei coincide cu vremea rece.  

MIT: Medicamentele antivirale fac vaccinarea inutilă

Răspuns: FALS

Medicamentele antivirale împiedică răspândirea și replicarea virusului, dar sunt considerate o a doua linie de apărare în fața gripei. Ele funcționează cel mai bine atunci când sunt administrate în prima zi sau doua zi de la apariția simptomelor, dar sunt încă recomandate și după acest timp pentru pacienții cu risc ridicat și pentru cei suficient de bolnavi pentru a fi spitalizați.

MIT: Dacă nu am febră, nu sunt contagios

Răspuns: FALS

Dacă ești răcit, ești contagios în primele două- trei zile, indiferent dacă ai sau nu febră. Potrivit CDC, majoritatea adulților sănătoși pot să-i infecteze pe alții cu o zi înainte de apariția simptomelor și timp de cinci zile după aceea, indiferent că au avut sau nu febră. Unii copii mici cu sistemul imunitar slăbit pot fi contagioși mai mult de o săptămână.

MIT: Am făcut gripă pentru că am răcit

Răspuns: FALS

Gripa și răceala sunt cauzate de viruși diferiți. Prin urmare, o răceală nu se poate „transforma” în gripă. Dacă dezvolți gripă, aceasta a fost cauzată de un virus gripal. Deoarece cele două tipuri de boli au simptome similare, poate fi dificil să faci diferența dintre ele în funcție de modul în care te simți. Dar, în general, gripa este mai gravă decât o răceală, cu simptome mai intense precum febră, dureri de corp, oboseală extremă și tuse uscată. Persoanele răcite sunt mai predispuse să aibă nas care curge sau înfundat. Iar răceala, în general, nu duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi pneumonia, infecțiile bacteriene sau spitalizările.

De obicei, testele de gripă trebuie făcute în primele zile de boală pentru a determina dacă o persoană are gripă.  

MIT: Ar trebui să evit lactatele dacă sunt bolnav

Răspuns: FALS

Flegma este mucusul gros și lipicios care se scurge în partea din spate a gâtului atunci când o persoană este răcită. Consumul de lapte poate determina îngroșarea flegmei și iritarea gâtului, dar nu determină organismul să producă mai multă flegmă, atrag atenția specialiștii. Mai mult, aceștia recomandă celor care sunt răciți să bea sau să mănânce produse lactate precum supe pe bază de smântână, budincă sau lapte, deoarece acestea calmează durerile de gât.

Dacă descoperi că tu sau copilul tău dezvoltați sinuzită (inflamația sinusurilor) și/sau infecții ale urechii după consumul de produse lactate, poate fi implicată o alergie la lactate. În acest caz, se recomandă un consult de specialitate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Atenție! Acest articol se referă la infecțiile respiratorii ale adulților și copiilor peste 12 ani. În cazul copiilor mici, infecțiile respiratorii sunt cauzate de virusuri diferite, iar părinții trebuie să urmeze recomandările medicului pediatru sau ale medicului de familie.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The American Association of Retired Persons - 4 Cold and Flu Old Wives’ Tales That Are Myths
https://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-2022/cold-and-flu-wives-tales-myths.html
Centers for Disease Control and Prevention - Cold Versus Flu
https://www.cdc.gov/flu/symptoms/coldflu.htm

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0