Cum sa consumi si sa pastrezi corect ouale

Ouăle sunt ieftine, gustoase, versatile în bucătărie, iar dacă găsiți o bătrânică de la țară care să vi le poată furniza, atunci puteți fi siguri că respectați trendul "natural și sănătos". Oul face parte dintre alimentele de bază, unul dintre cele mai consumate din lume, din mai multe motive.

Ce nutrienți și beneficii au ouăle

Primul ar fi acela că oul este o adevărată comoară de nutrienți pentru organism. Acesta abundă în acid linoleic, vitamine (A, complexul B, D, E), minerale (calciu, fier, zinc, seleniu), dar și grăsimi importante pentru funcționarea organismului nostru. Printre substanțele nutritive din ou se numără și colina, implicată în folosirea corectă a grăsimilor de către organism.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Este adevărat că oul conține și colesterol, mai mult decât carnea. Însă acesta este implicat în formarea membranelor celulare, iar cercetătorii au demonstrat că, atunci când ne luăm colesterolul din ou, este mai puțin nociv decât atunci când îl luăm din carne.

De altfel, un ou conține 60 la sută din necesarul zilnic de colesterol. Mai mult, prezența proteinelor și a vitaminelor B12 și D face ca un consum optim de ouă (nu mai mult de unul pe zi, deși nu există o

recomandare universal valabilă și acceptată de toți specialiștii) poate scădea riscul de boli cardiovasculare.
Oul conține și proteine de calitate, extrem de importante într-o dietă echilibrată. Pentru că este atât de concentrat în elemente nutritive, oul este foarte sățios și poate constitui un mic dejun gustos, un prânz alături de o salată uriașă sau un aliat în curele de slăbire. Dacă vă doriți o omletă mai puțin calorică, puteți renunța la gălbenuș și puteți combina albușurile cu legume, ciuperci sau brânză light.

Cum păstrăm corect ouăle

Oul începe să se degradeze treptat după ce a fost ouat. Încet, încet, apa se evaporă prin coajă, albușul devine din ce în ce mai puțin ferm, iar membrana care înconjoară gălbenușul se sparge mai ușor.
Depozitarea incorectă a ouălor poate afecta atât calitatea, cât și siguranța acestora. 

Ouăle se păstrează într-un frigider, la o temperatură de 4 grade Celsius sau mai mică. Este tentant să depozitezi ouăle în ceva care este fie mai practic, fie mai plăcut din punct de vedere estetic decât o cutie de carton. Este posibil să aveți un suport pentru ouă în spirală cu aspect minunat sau un raft pentru ouă la îndemână în frigider, dar adevărul este că nimic nu este mai indicat decât cutia de carton în care se vând ouăle. 

Cutia nu numai că protejează ouăle, dar pe ea este inscripționată și termenul de valabilitate. 

Poate cel mai bun motiv pentru a păstra ouăle în cutia lor este ca acestea să rămână cât mai proaspete. De ce? Cojile de ouă au pori minusculi prin care bacteriile din alte alimente și mirosuri, cum ar fi mirosul și aroma alimentelor, pot pătrunde în timp.  Prin urmare, păstrează ouăle în cutia lor originală și folosește-le în termen de trei săptămâni.

Pune la frigider resturile de ouă fierte și folosește-le în 3 până la 4 zile. Când pui la frigider o cantitate mare de resturi de mâncare care conține ou fierbinte, împarte mâncarea în mai multe recipiente puțin adânci, astfel încât să se răcească rapid.

Ideal ar fi să păstrați ouăle în interiorul frigiderului și nu pe ușa acestuia. Mișcarea repetată face că albușul și gălbenușul să se disperseze mai repede.

Dacă nu știți deja, vă spunem că prospețimea unui ou se testează foarte simplu: se pune într-un vas de apă și cu cât este mai proaspăt, cu atât va cobori mai repede pe fundul apei. Dacă oul plutește ușor, este foarte vechi.

În funcție de forma în care se consumă oul, acesta are un termen de valabilitate. Astfel, se recomandă consumul ouălor conform indicațiilor de mai jos:

  • Ouăle în coajă – se vor consuma până la data inscripționată pe coajă; dacă sunt ouă de țară, se poate face testul cu bolul de apă, despre care am menționat mai sus.
  • Gălbenuș sau albuș de ou gătit – trebuie consumate între 2-4 zile de la gătire.
  • Ouă fierte – se pot consuma până în cea de-a șaptea zi după gătire. Când depozitezi ouă fierte tari, este posibil să observi un miros „gazos” în frigider. Mirosul este cauzat de hidrogenul sulfurat, care se formează atunci când ouăle sunt gătite. Este inofensiv și de obicei se risipește în câteva ore.
  • Preparate gătite pe bază de ou – se vor consuma în timp de 3-4 zile de la gătire.

Cum congelezi ouăle

Anumite tipuri de ouă crude și preparate (nu ouă în coajă) pot fi congelate cu ușurință urmând aceste instrucțiuni simple:

  • Ouă crude întregi: bate ouăle până se omogenizează, toarnă-le în recipiente pentru congelator și etanșează-le bine. Etichetează recipientul cu numărul de ouă și data și pune recipentul la congelator. 
  • Albușuri: Spargeți și separați ouăle pe rând, asigurându-vă că nu se amestecă gălbenușurile cu albușurile. Turnați-le în recipiente speciale, sigilați ermetic, etichetați cu numărul de albușuri și data și congelați.  
  • Gălbenușurile: gălbenușurile de ou necesită un tratament special. Proprietatea de gelificare a gălbenușului face ca acesta să se îngroașe sau să se gelifice atunci când este înghețat. Dacă sunt congelate așa cum sunt, gălbenușurile de ou devin în cele din urmă atât de gelatinoase, încât sunt aproape imposibil de folosit într-o rețetă. Pentru a ajuta la încetinirea acestui proces, amestecați fie ⅛ linguriță (0,5 ml) de sare, fie 1½ linguriță (7 ml) zahăr sau sirop de porumb la ¼ de cană (50 ml) gălbenușuri de ou (4 gălbenușuri). Etichetați recipientul cu numărul de gălbenușuri, data și dacă ați adăugat sare (pentru felurile principale) sau îndulcitor (pentru  deserturi)
  • Gălbenușuri fierte tari: gălbenușurile fierte tari pot fi congelate pentru a fi folosite mai târziu pentru toppinguri sau garnituri. Puneți cu grijă gălbenușurile într-un singur strat într-o cratiță și adăugați suficientă apă pentru a ajunge la cel puțin 1 cm deasupra gălbenușurilor. Acoperiți și aduceți amestecul la punctul de fierbere. Se ia vasul de pe foc și se lasă deoparte, acoperit, aproximativ 15 minute. Scoateți gălbenușurile cu o spatulă cu găuri și ambalați-le pentru congelare. Ouăle întregi fierte tari și albușurile devin tari și apoase atunci când sunt congelate, așa că nu le înghețați.
  • Ouă congelate – dacă ouăle sunt bătute ca pentru omletă și apoi congelate, acestea se pot consuma până la 4 luni după congelare. Ouăle nu trebuie înghețate în coajă. Pentru a congela ouă întregi, bate gălbenușurile și albușurile împreună. Albușurile pot fi congelate și singure.

Cum evităm răspândirea bacteriilor

Ouăle proaspete, chiar și cele cu coji curate, necrăpate, pot conține bacterii numite Salmonella care pot provoca boli de origine alimentară, adesea numite „intoxicații alimentare”. Agenţia Americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a pus în aplicare reglementări pentru a ajuta la prevenirea contaminării ouălor în ferme și în timpul transportului și depozitării, dar consumatorii joacă, de asemenea, un rol-cheie în prevenirea bolilor legate de ouă.  

Bacteriile de pe coaja de ou se pot împrăștia foarte ușor pe suprafața altor alimente, dar și pe mâini ori pe blatul de la bucătărie. Ideal ar fi să spălați ouăle înainte de a le pune în frigider. Este obligatoriu, însă, să le spălați înainte de a prepara o maioneză, pentru a elimina riscul de contaminare cu Salmonella, bacteria care se poate găsi pe coajă și care poate provoca o infecție periculoasă. 

Când urmează să folosiți ouă, încercați să lăsați ouăle afară din frigider timp de aproximativ 30 de minute pentru a le aduce la temperatura camerei, altfel timpii de gătire se pot schimba în funcție de modul în care le folosiți.

Dar ouăle crude?

Dacă v-au rămas gălbenușuri sau albușuri crude de la o rețetă pe care nu vreți să le irosiți, le puteți păstra la frigider atâta timp cât plănuiți să le folosiți în următoarele zile. Păstrați albușurile și gălbenușurile separate - ambele trebuie păstrate la frigider în recipiente ermetice pentru a evita deteriorarea lor. Un truc simplu pentru a păstra gălbenușul frumos și moale este să adăugați un strat foarte subțire de lapte sau de apă. Albușurile pot fi păstrate aproximativ 2 zile, în timp ce gălbenușurile pot fi păstrate până la 4 zile în frigider.

Nu mâncați ouă crude și nu folosiți rețete în care ingredientele din ouă crude nu sunt gătite.

Câteva reguli de igienă ce trebuie respectate atunci când gătim cu ouă:

  • Se vor ține departe de alte alimente atât ouăle crude, cât și ouăle cu coaja nespălată cu detergent.
  • Se vor spală mâinile cu apă caldă și săpun, apoi se vor usca, de fiecare dată după ce atingem coaja unui ou nespălat.
  • Vasele și suprafețele vor fi spălate cu apă și săpun după ce vor intra în contact cu ouăle în coajă sau fără coajă.
  • Ouăle cu coaja crăpată nu se vor consuma pentru că bacteriile și murdăria ar fi putut pătrunde în interior.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
U.S. Food & Drug - What You Need to Know About Egg Safety
https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/what-you-need-know-about-egg-safety
U.S. Department of Agriculture - How do you handle and store eggs safely?
https://ask.usda.gov/s/article/How-do-you-handle-and-store-eggs-safely#


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0