Copilul meu nu vorbeste inca - sa merg cu el la medic?

Vârsta la care cel mic începe să vorbească nu este valabilă pentru toți copiii. Așadar, multe mămici își fac griji atunci când observă că propriul copil întâmpină dificultăți la capitolul vorbire, în comparație cu copiii de aceeași vârstă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De regulă, copiii încep să vorbească în jurul vârstei de 18 luni. Există situații în care acest lucru nu se întâmplă, însă nu sunt motive de îngrijorare – Iată despre ce situații este vorba:

  • Băieții au tendința de a vorbi mai târziu decât fetele
  • Copiii cu frați mai mari au tendința de a vorbi mai târziu pentru că este cineva care vorbește pentru ei
  • Copiii care se fac înțeleși de către părinți folosind sunete specifice au tendința de a vorbi mai târziu

Specialiștii susțin însă că nu trebuie să ne ingrijoram foarte tare dacă micuțul nostru are deja 18 luni și nu vorbește. Dacă vrem să fim siguri că totul este în ordine, putem apela totuși la un logoped, care ne va explica mai bine ce este normal și ce este anormal atunci când vine vorba despre dezvoltarea limbajului la copii

Principalele cauze, care sunt valabile pentru 60% dintre cazuri, pentru care copiii vorbesc din ce în ce mai târziu sunt următoarele:

  • Copiii se uită la televizor ore în șir, fără să fie supravegheați și fără să li se vorbească
  • Cărucioarele moderne pentru copii, care țin copilul orientat cu spatele la părinte, împiedicând astfel contactul vizual cu acesta și limitând posibilitatea de a conversa
  • Programul încărcat al părinților, care îi determină pe aceștia să comunice cât mai puțin cu micuții

Repere în primii 2 ani de viață ai copilului

Copiii se dezvoltă în ritmuri diferite, dar de obicei sunt capabili să facă anumite lucruri la anumite vârste. Am descris mai jos care sunt reperele generale ale dezvoltării. Reține că acestea sunt doar linii directoare, iar dacă ai întrebări despre dezvoltarea bebelușului, discută cu medicul pediatru. Chiar și atunci când există întârzieri de limbaj, intervenția timpurie poate face o diferență semnificativă.

Până la 1 an majoritatea bebelușilor:

  • Pot identifica de unde vine un sunet.
  • Răspund la numele lor de cele mai multe ori când sunt strigați.
  • Fac cu mâna.
  • Ascultă cu atenție atunci când vorbești și apoi vorbesc pe limba lor când te oprești.
  • Spun „da-da” tatălui și „ma-ma” mamei.
  • Rostesc cel puțin 1 cuvânt.
  • Indică cu degetul elementele pe care le doresc și care nu sunt la îndemână sau scot sunete în timp ce arată cu degetul.

Între 1 și 2 ani, majoritatea copiilor mici:

  • Urmează comenzi simple, mai întâi când adultul vorbește și face gesturi, apoi mai târziu numai cu cuvinte.
  • Aduc obiecte dintr-o altă cameră când li se cere.
  • Indică unele părți ale corpului când sunteți întrebați.
  • Indică obiecte.
  • Aduc lucruri pentru a le arăta părinților.
  • Indică spre obiecte, astfel încât să le denumești. 
  • Numesc câteva obiecte și imagini obișnuite când ești întrebat.
  • Descoperă câte un cuvânt nou pe săptămână între 1/2 și 2 ani.

Până la vârsta de 2 ani, majoritatea copiilor mici:

  • Indică multe părți ale corpului și obiecte comune.
  • Indică imagini din cărți.
  • Urmează comenzi simple, precum „Pune-ți cartea pe raft”.
  • Sunt capabili să spună aproximativ 50 până la 100 de cuvinte.
  • Spun mai multe expresii din două cuvinte, cum ar fi „Tata mănâncă”, „Mașina mea”.

De la vârsta de doi până la trei ani, părinții ar trebui să observe că vocabularul copilului s-a îmbogățit considerabil și că reușește să combine trei sau mai multe cuvinte precum „te rog vreau apă” sau „mami desenez”. Până la vârsta de trei ani, un copil ar trebui să înțeleagă ce înseamnă să așezi ceva pe masă sau să-l pui sub pat și ar trebui să înceapă să poată identifica culorile simple și să înțeleagă concepte descriptive precum mare versus mic.

Există o diferență între vorbire și limbaj

Care este diferența dintre vorbire și limbaj? La prima vedere, ambele par că indică același lucru, dar există o distincție între cele două. Vorbirea este expresia verbală a limbajului și include articulația, adică modul în care se formează sunetele și cuvintele. Limbajul se referă la întregul sistem de exprimare și înțelegere  a informațiilor într-un mod care are sens. 

De aceea, uneori, copilul tău poate avea abilități de limbaj receptiv care sunt bune, înțelege ceea ce spui, dar are probleme de limbaj expresiv, adică nu poate să rostească cuvintele pe care încearcă să le spună. Un copil cu o problemă de limbaj poate să fie capabil să pronunțe bine cuvintele, dar să nu poată să asocieze două cuvinte. Discursul unui copil poate fi greu de înțeles, dar el poate folosi totuși cuvinte și expresii pentru a exprima idei.

Cauzele întârzierilor de limbaj

Întârzierile în limbaj sunt cele mai comune tipuri de întârziere a dezvoltării copilului. Unul din 5 copii învăță să vorbească sau să folosească cuvinte mai târziu decât alți copii de vârsta lor, potrivit statisticilor. Unii copii se vor confrunta și cu probleme de comportament, deoarece sunt frustrați atunci când nu pot exprima ceea ce au nevoie sau ceea ce își doresc.

Întârzierile simple de vorbire sunt uneori temporare și se rezolvă cu ajutor suplimentar din partea familiei. Este important să îți încurajezi copilul să „vorbească” cu gesturi sau sunete și să petreceți mult timp jucându-te, citind și vorbind cu copilul. În unele situații, copilul va avea nevoie ajutor profesionist, mai exact de un logoped (terapeut de vorbire și limbaj), pentru a învăța să comunice.Uneori, întârzierile de limbaj pot fi un semn  care anunță probleme mai grave, care ar putea include pierderea auzului, întârzierea dezvoltării în alte zone sau chiar o tulburare de spectru autist.

Întârzierile de limbaj în copilăria timpurie ar putea fi, de asemenea, un semn al unei probleme de învățare care ar putea să nu fie diagnosticată decât în anii de școală. Este important să-ți evaluezi copilul dacă ești îngrijorat de dezvoltarea limbajului său. 

Copilul se poate confrunta cu întârzieri de limbaj și pentru că are:

  • Dificultăți de învățare precum dislexia, care nu înseamnă numai dificultatea de a citi, ci și dificultatea de a înțelege ce i se citește
  • Apraxia verbală (n.r. tulburare de vorbire care constă în probleme de exprimare)

*în situațiile enunțate mai sus, este obligatoriu să apelezi la ajutorul unui specialist

Cum îți poți ajuta copilul să învețe să vorbească

Nu este nevoie în toate cazurile să apelezi la ajutorul unui logoped pentru a-ți ajuta copilul să vorbească, ci îi poți oferi ajutor chiar tu, acasă. Iată câteva sugestii:

  • Vorbește-i, citește-i și cântă-i copilului – nu numai că îi vei îmbogăți vocabularul, însă îi vei întări și stima de sine, fapt care are un impact major asupra comunicării dintre copil și cei din jur.
  • Limitează accesul la televizor – chiar dacă îl lași să se uite la programe educaționale, urmăritul emisiunilor televizate nu îl va stimula pe cel mic să vorbească, ci îl vor ajuta interacțiunile pe care le ai cu el.
  • Folosește sunete atunci când vă jucați – spre exemplu, dacă vă jucați cu trenulețul, fă “ciu-ciu” pentru a imita locomotiva, iar dacă vă jucați de-a pisica fă “miau miau”. Astfel, îl vei stimula să procedeze și el la fel, iar pronunțarea unor sunete îl va ajuta apoi să pronunțe cuvinte.

Una dintre cele mai cercetate modalități de îmbunătățire a vorbirii și a abilităților lingvistice este lectura. Ar trebui să începi să-i citești copilului tău încă de la vârsta de șase luni. Începe cu cărți moi sau cartonate adecvate vârstei sau cărți cu imagini mari. Poți folosi cărți cu texturi pe care le pot atinge, învățându-l astfel pe copil să facă diferența dintre moale sau tare, de exemplu.  

În cele din urmă, poți apela la cărți care sunt mai potrivite pentru vârsta copiilor mici. De asemenea, poți folosi situațiile de zi cu zi pentru a întări vorbirea și limbajul copilului. Cu alte cuvinte, vorbește-i foarte mult pe parcursul zilei. Descrie-i obiectele din jurul casei, iar atunci când ești la volan, indică lucrurile pe care le vedeți de-a lungul drumului. Păstrează lucrurile simple și rostește întotdeauna corect cuvintele, astfel încât copilul să învețe să pronunțe corect cuvintele. Indiferent de vârsta copilului, recunoașterea și tratarea timpurie a problemelor este cea mai bună abordare în cazurile de întârziere a vorbirii și de limbaj.

Când trebui să mergi la logoped? 

Dacă ești îngrijorat de dezvoltarea vorbirii și a limbajului copilului tău, există câteva lucruri care ar trebui să te convingă să cauți ajutor de specialitate. Un sugar care nu răspunde la un sunet sau care nu vocalizează până la vârsta de șase până la nouă luni ar trebui evaluat de un specialist. Dacă micuțul tău are între 12 și 24 de luni și nu folosește gesturi, cum ar fi indicarea cu degetul sau fluturarea mâinilor în semn de „pa, pa”, până la 12 luni, preferă gesturile în locul rostirii cuvintelor și vocalizarea pentru a comunica până la 18 luni, are dificultăți în ceea ce privește imitarea sunetelor până la 18 luni și are dificultăți în înțelegerea cererilor verbale simple, este indicat să mergi la un control de specialitate.

Dacă copilul tău are peste doi ani, poate imita doar vorbirea sau acțiunile, dar nu rostește cuvinte sau fraze de la sine, spune doar anumite cuvinte și acelea în mod repetat, nu poate urma instrucțiuni simple, este mai greu de înțeles, ar trebui să ajungi cu copilul la terapie logopedică și să-i faci celui mic un examen de auz.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Pediatrics - Is Your Toddler Communicating With You? 
https://publications.aap.org/patiented/article-abstract/doi/10.1542/peo_document076/79961/Is-Your-Toddler-Communicating-With-You?redirectedFrom=fulltext
Centers for Disease Control and Prevention - Important Milestones: Your Child By One Year
https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-1yr.html
Centers for Disease Control and Prevention - Important Milestones: Your Child By Two Years
https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-2yr.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0