Obezitatea și riscul apariției cancerului

În ultimele decenii, se observă și în țara noastră o tendință semnificativă către supraponderalitate și obezitate la aproape toate categoriile de vârstă. În Statele Unite, mai mult de două treimi din populație este supraponderală sau obeză.

Factorii incriminați în apariția și menținerea obezității sunt fără îndoială multipli. Sunt implicați factori genetici, hormonali, de mediu, emoționali, dar și culturali. Dintre aceștia, și pentru țara noastră, cultura alimentară de tip fast food, extrem de răspândită în rândul tinerilor și, din păcate, din ce în ce mai mult și în rândul copiilor, reprezintă un element important incriminat în apariția și menținerea excesului ponderal. Pe lângă aceasta, lipsa exercițiului fizic, încă de la o vârstă fragedă, reprezintă rețeta perfectă pentru apariția obezității.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Există un risc mai mare de cancer în rândul persoanelor obeze?

Subiecții supraponderali sau obezi prezintă un risc semnificativ mai mare pentru apariția diverselor afecțiuni, precum diabetul zaharat, hipertensiune și boli cardiovasculare. De asemenea, se consemnează o creștere a riscului de cancer la pacienții obezi. Supraponderabilitatea sau obezitatea sunt legate de un risc mai mare de a face 13 tipuri de cancer. Aceste tipuri de cancer reprezintă 40% din toate cancerele diagnosticate în Statele Unite în fiecare an.

Mai multe studii au încercat să identifice o legătură între excesul ponderal și cancer. Un studiu care s-a desfășurat pe o perioadă de 9 ani (2005-2014), făcut de cercetătorii de peste Ocean, a scos la iveală faptul că obezitatea crește riscul de cancer la nivelul glandei tiroide cu pănă la 12%, iar pe cel de adenocarcinom esofagian cu până la 88%.

Obezitatea se însoțește de nivele serice crescute ale insulinei, precum și ale factorului de creștere insulinic 1(IGF-1), factor promotor al anumitor cancere. Pe de altă parte, inflamația cronică, status comun la majoritatea populației obeze, reprezintă un alt factor legat de riscul crescut de a dezvolta un cancer la aceste persoane.

Nivelele serice crescute de estrogen, prin sinteza acestora în exces la nivelul țesutului gras, pot reprezenta un factor de risc major în dezvoltarea unor cancere hormonodependente, așa cum este cazul anumitor cancere mamare sau uterine.

Nu în ultimul rând, celulele adipoase pot influența procesele care reglează creșterea celulelor neoplazice. Drept urmare, o serie întreagă de mecanisme intricate cresc laolaltă riscul apariției anumitor cancere la persoanele supraponderale.

Studii extrem de recente, prezentate la Congresul Societății Europene de Oncologie Medicală de la Madrid în urmă cu mai puțin de 2 săptămâni, au mers mai departe și au arătat că, mai mult decât excesul ponderal global la femeile în postmenopauză, este mai importantă distribuția țesutului gras. În acest context, se pare că excesul de grăsime abdominală este legat de un risc semnificativ mai mare de a dezvolta un cancer. Posibila explicație ar deriva din observația potrivit căreia pacienții cu exces de grăsime abdominală prezintă nivele serice semnificativ crescute ale factorului de creștere insulinic. Incidența comunicată a fost mai mare pentru cancerele mamare, ovariene, colorectale și, surprinzător, cancerele pulmonare.

"Vizualizarea" în dinamica organismului uman de la naștere și pănă la senectute identifică câteva etape considerate esențiale în creșterea riscului de a dezvolta un cancer de-a lungul vieții.

În acest context, nou născutul cu greutate peste normal este predispus dezvoltării unui diabet juvenil sau la vârstă adultă și, în plus, prin extrapolarea factorilor de risc asociați, predispus unui cancer la vârstă adultă. De asemenea, creșterea progresivă și semnificativă în greutate în perioada de adult, precum și pierderea abruptă în greutate, urmată de reluarea creșterii în geutate de-a lungul vieții, sunt factori asociați riscului suplimentar de a dezvolta o afecțiune oncologică.

Principalele cancere asociate obezității sunt: cancerul mamar, colorectal, uterin, renal, esofagian, pancreatic, endometrial, vezicula biliară, prostată, tiroidă, șa.

Obezitatea se măsoară frecvent prin indicele de masă corporală (IMC). Potrivit nomogramelor, un index normal este situat între 18,5 și 24,9. Indexul situat peste 25 și pănă în 29,5 identifică un surplus ponderal, în vreme ce indexul peste 30 înseamnă obezitate.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Lupta cu obezitatea trebuie conștientizată de către persoanele aparent sănătoase și prin prisma riscului de dezvoltare a unei afecțiuni neoplazice. Măsurile sunt la îndemână și înseamnă o dietă bogată în vegetale, fructe, proteine vegetale, cereale integrale, limitarea drastică a mâncărurilor și băuturilor bogate în zahăr, aport caloric corespunzător greutății ideale, precum și activitate fizică moderată zilnică.

Pentru ca stilul de viață de la maturitate să fie unul sănătos și să nu crească riscul de obezitate, se recomandă educarea copiilor în acest sens. Medicii ar trebui să monitorizeze greutatea copiilor și să identifice obezitatea în stadiu incipient. În acest fel, aceștia vor putea oferi părinților informații cu privire la menținerea unei greutăți sănătoase pentru copil.

Cum poate cauza obezitatea apariția cancerului?

Mecanismul prin care obezitatea poate contribui la declanșarea cancerului este următorul: celulele adipoase produc hormoni în exces, care la rândul lor determină celulele să se multiplice mai rapid. În acest fel, crește riscul de apariție a celulelor canceroase, care se pot multiplica, declanșând formarea și creșterea unei tumori.

Scăderea în greutate scade riscul de cancer?

Studiile observaționale privind obezitatea și riscul de cancer trebuie interpretate cu prudență, deoarece nu pot stabili definitiv că obezitatea cauzează cancerul, iar persoanele care slăbesc pot fi diferite în alte moduri de cele care nu slăbesc.

Unele dintre aceste studii au constatat o scădere a riscului de cancer de sân, endometrial, de colon și de prostată la persoanele cu obezitate care au slăbit. De exemplu, într-un studiu prospectiv de amploare asupra femeilor aflate la postmenopauză, pierderea intenționată a mai mult de 5% din greutatea corporală a fost asociată cu un risc mai mic de cancere legate de obezitate, în special cancerul endometrial.

Pentru a înțelege mai bine relația dintre pierderea în greutate în rândul persoanelor cu obezitate și riscul de cancer, unii cercetători examinează riscul de cancer la persoanele cu obezitate care au fost supuse unei intervenții chirurgicale bariatrice. Studiile au constatat că intervenția chirurgicală bariatrică în rândul persoanelor cu obezitate, în special a femeilor, este asociată cu riscuri reduse de cancer în general; de cancere legate de hormoni, cum ar fi cancerul de sân, de endometru și de prostată; și de cancere legate de obezitate, cum ar fi cancerul de sân postmenopauză, cancerul de endometru și cancerul de colon.

Multe lucruri sunt asociate cu cancerul, dar evitarea consumului de tutun și menținerea unei greutăți sănătoase sunt două dintre cele mai importante măsuri pe care le poți lua pentru a-ți reduce riscul de a face cancer.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.  
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Studiul “Vital Signs: Trends in incidence of cancer associated with overweight and obesity”, autori: C. Brooke Steele, Cheryll C. Thomas, Jane Henley, Greta M Massetti, Deborah A Galuska, Tanya Agurs-Collins, Mary Puckett, Lisa C Richardson - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28981482/
“Obesity and Cancer” - https://www.cdc.gov/cancer/obesity/index.htm#:~:text=More%20than%20684%2C000%20obesity%2Dassociated,obesity%2Dassociated%20cancer%20among%20men. 
“Obesity and Cancer” - https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/obesity/obesity-fact-sheet 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0