Obezitatea si riscul aparitiei cancerului

In ultimele decenii, se observa si in tara noastra o tendinta semnificativa catre supraponderalitate si obezitate la aproape toate categoriile de varsta. In Statele Unite, mai mult de doua treimi din populatie este supraponderala sau obeza.

Factorii incriminati in aparitia si mentinerea obezitatii sunt fara indoiala multipli. Sunt implicati factori genetici, hormonali, de mediu, emotionali, dar si culturali. Dintre acestia, si pentru tara noastra, cultura alimentara de tip fast food, extrem de raspandita in randul tinerilor si, din pacate, din ce in ce mai mult si in randul copiilor, reprezinta un element important incriminat in aparitia si mentinerea excesului ponderal. Pe langa aceasta, lipsa exercitiului fizic, inca de la varsta frageda, reprezinta reteta perfecta pentru aparitia obezitatii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Subiectii supraponderali sau obezi prezinta un risc semnificativ mai mare pentru aparitia diverselor afectiuni, precum diabetul zaharat, hipertensiune si boli cardiovasculare. De asemenea, se consemneaza o crestere a riscului de cancer la pacientii obezi.

Mai multe studii au incercat sa identifice o legatura intre excesul ponderal si cancer. Un studiu care s-a desfasurat pe o perioada de 9 ani (2005-2014), facut de cercetatorii de peste Ocean, a scos la iveala faptul ca obezitatea creste riscul de cancer la nivelul glandei tiroide cu pana la 12%, iar pe cel de adenocarcinom esofagian cu pana la 88%.

Obezitatea se insoteste de nivele serice crescute ale insulinei, precum si ale factorului de crestere insulinic 1(IGF-1), factor promotor al anumitor cancere. Pe de alta parte, inflamatia cronica, status comun la majoritatea a populatiei obeze, reprezinta un alt factor legat de riscul crescut de a dezvolta un cancer la aceste persoane.

Nivelele serice crescute de estrogen, prin sinteza acestora in exces la nivelul tesutului gras, pot reprezenta un factor de risc major in dezvoltarea unor cancere hormonodependente, asa cum este cazul anumitor cancere mamare sau uterine.

Nu in ultimul rand, celulele adipoase pot influenta procesele care regleaza cresterea celulelor neoplazice. Drept urmare, o serie intreaga de mecanisme intricate cresc laolalta riscul aparitiei anumitor cancere la persoanele supraponderale.

Studii extrem de recente, prezentate la Congresul Societatii Europene de Oncologie Medicala de la Madrid in urma cu mai putin de 2 saptamani, au mers mai departe si au aratat ca, mai mult decat excesul ponderal global la femeile in postmenopauza, este mai importanta distributia tesutului gras. In acest context, se pare ca excesul de grasime abdominala este legat de un risc semnificativ mai mare de a dezvolta un cancer. Posibila explicatie ar deriva din observatia potrivit careia pacientii cu exces de grasime abdominala prezinta nivele serice semnificativ crescute ale factorului de crestere insulinic. Incidenta comunicata a fost mai mare pentru cancerele mamare, ovariene, colorectale si, surprinzator, cancerele pulmonare.

"Vizualizarea" in dinamica organismului uman de la nastere si pana la senectute identifica cateva etape considerate esentiale in cresterea riscului de a dezvolta un cancer de-a lungul vietii.

In acest context, nou nascutul cu greutate peste normal este predispus dezvoltarii unui diabet juvenil sau la varsta adulta si, in plus, prin extrapolarea factorilor de risc asociati, predispus unui cancer la varsta adulta. De asemenea, cresterea progresiva si semnificativa in greutate in perioada de adult, precum si pierderea abrupta in greutate, urmata de reluarea cresterii in geutate de-a lungul vietii, sunt factori asociati riscului suplimentar de a dezvolta o afectiune oncologica.

Principalele cancere asociate obezitatii sunt: cancerul mamar, colorectal, uterin, renal, esofagian, pancreatic, endometrial, vezicula biliara, prostata, tiroida, etc.

Obezitatea se masoara frecvent prin indicele de masa corporala (BMI). Potrivit nomogramelor, un index normal este situat intre 18,5 si 24,9. Indexul situat peste 25 si pana in 29,5 identifica un surplus ponderal, in vreme ce indexul peste 30 inseamna obezitate.

Lupta cu obezitatea trebuie constientizata de catre persoanele aparent sanatoase si prin prisma riscului de dezvoltare a unei afectiuni neoplazice. Masurile sunt la indemana si inseamna dieta bogata in vegetale, fructe, proteine vegetale, cereale integrale, limitarea drastica a mancarurilor si bauturilor bogate in zahar, aport caloric corespunzator greutatii ideale, precum si activitate fizica moderata zilnica.

Pentru ca stilul de viata de la maturitate sa fie unul sanatos si sa nu creasca riscul de obezitate, se recomanda educarea copiilor in acest sens. Medicii ar trebui sa monitorizeze greutatea copiilor si sa identifice obezitatea in stadiu incipient. In acest fel, acestia vor putea oferi parintilor informatii cu privire la mentinerea unei greutati sanatoase pentru copil.

Cum poate cauza obezitatea aparitia cancerului?

Mecanismul prin care obezitatea poate contribui la declansarea cancerului este urmatorul: celulele adipoase produc hormoni in exces, care la randul lor determina celulele sa se multiplice mai rapid. In acest fel, creste riscul de aparitie a celulelor canceroase, care se pot multiplica, declansand formarea si cresterea unei tumori.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Vital Signs: Trends in incidence of cancer associated with overweight and obesity” publicat pe www.cdc.gov, autori: C. Brooke Steele, Cheryll C. Thomas, Jane Henley, Greta M Massetti, Deborah A Galuska, Tanya Agurs-Collins, Mary Puckett, Lisa C Richardson

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0