Dieta de post: 7 zile si mai putine kilograme

Fie ca esti o "admiratoare" a postului sau doar ai auzit de beneficiile lui, probabil ca esti tentata sa incerci macar o data dieta de post, pentru a-ti detoxifia organismul si pentru a scapa de kilogramele in plus.

Multi dintre noi tinem post din motive religioase sau ca o cura de detoxifiere pentru organism. Insa regulile postului se aplica perfect si unei diete care ne ajuta sa slabim.

Dieta de post ar trebui tinuta cel mult 7 zile, pentru ca vei consuma foarte putine proteine, iar acest lucru poate sa duca la oboseala, slabiciune musculara si proasta dispozitie. Poti slabi pana la 5 kilograme intr-o saptamana, iar daca dupa incheierea dietei vei mentine un regim de viata sanatos, aceste kilograme nu se vor intoarce.

Ce ai voie sa mananci

•    Fructe: in orice cantitate si in orice combinatie, de preferat dimineata, pentru aportul de energie; le poti consuma crude, sub forma de fresh sau compot, fara zahar adaugat.
•    Legume: si legumele sunt permise in orice cantitate, de preferat crude, fierte, gatite la abur sau la cuptor. Legumele, alaturi de fructe, te pot ajuta sa suplinesti lipsa proteinelor, asa ca profita de ele din plin.
•    Cereale, de preferat integrale: orez brun, paste integrale, paine integrala, tarate de ovaz.
•    Nuci si seminte: mananca cel putin o lingura in fiecare zi, pentru aportul de grasimi sanatoase: nuci, midgale, alune, caju.
•    Uleiuri si grasimi vegetale: ulei de masline, ulei de avocado, ulei din samburi de struguri, ulei de susan.
•    Lichide: apa plata (minimum 2 litri pe zi), ceai de plante neindulcit.

Ce nu ai voie sa mananci

•    carne, peste, fructe de mare
•    lactate de niciun fel
•    zahar si dulciuri
•    sucuri carbogazoase
•    alcool.
 

 

Idei de meniu

Trebuie sa mananci 3 mese principale in fiecare zi, doua gustari, iar cina sa fie luata mereu inainte de ora 7 seara.

Idei pentru micul dejun: 8 dimineata

O salata de fructe dintr-un mar, o para, o portocala si o lingura de migdale.

2 felii de paine integrala prajita, unsa cu miere si un ceai neindulcit.

O salata din o rosie, un castravete, un ardei si cateva crutoane din paine integrala.

O felie de paine prajita, 50 de grame de branza tofu, un ardei mic si un pahar de fresh de portocale.

Idei pentru gustare: 11 dimineata

3 linguri mix de nuci si seminte

1 fruct la alegere

Un smoothie din 2-3 fructe sau legume.

Idei pentru pranz: ora 13:30

O cana de supa de rosii si 150 de grame de legume la gratar (dovlecei, vinete, ciuperci).

Paste integrale cu sos de rosii si busuioc, o lingurita de ulei de masline, optional, un catel de usturoi zdrobit.

Orez brun cu fasii de ardei rosu, galben si verde.

O cana de ciorba de legume si 100 de grame de sote de spanac.

Idei pentru gustare: ora 16:00

1 morcov taiat bastonase

1 kiwi si o lingura de alune

1 mar si 2-3 biscuiti digestivi integrali.

Idei pentru cina: ora 18:30

O salata cu telina, morcov, mar si struguri.

Tocanita de ciuperci, cu rosii, patrunjel proaspat si putin ardei iute.

Mix de salata verde, cu branza tofu, masline si putina lamaie.

Retete sanatoase de post, pe care sa le incerci in zilele cu dezlegare la peste

Salata de ton cu quinoa

Ingrediente

  • 100 g quinoa
  • 3 linguri ulei de masline extravirgin
  • zeama de la 1 lamaie
  • 1/2 lingurita otet
  • 120 g ton de la conserva, scurs bine
  • 1 avocado, taiat bucati
  • 200 g rosii scherry, taiate
  • 50 g baby spanac
  • 2-3 linguri mix de seminte, prajite


Mod de preparare

Spala quinoa cu apa rece, rastoarn-o intr-o cratita, toarna apa cat sa o acoperi si fierbe pana da in clocot. Redu flacara si fierbe la foc mic 15 minute, pana se umfla boabele. Scurge quinoa si mut-o apoi intr-un vas, ca sa se raceasca.

Intre timp, combina intr-un bol uleiul, zeama de lamaie si otetul, ca sa obtii dressingul pentru salata.

Cand quinoa s-a racit, amesteca dressingul cu restul ingredientelor si asezoneaza boabele fierte. Imparte salata in farfurii si serveste-o.

Salata de ton cu avocado

Ingrediente

  • 1 conserva de ton (in ulei sau apa), scursa
  • 1 avocado, taiat bucati mai mari
  • 1/2 cana castravete tocat
  • telina tocata, dupa gust
  • 1 ceapa rosie mica, tocata
  • 2 linguri patrunjel verde, tocat
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1/2 lingurita sare
  • piper negru macinat, dupa gust


Mod de preparare

Pune toate ingredientele intr-un bol de salata, amesteca-le cu furculita sau cu lingura, pana cand avocado e putin pasat si aromele sunt combinate.

Serveste salata fie pe paine prajita, fie intr-un sandvici. Pentru a se pastra mai bine, acopera vasul cu folie de plastic si tine salata la frigider cel mult 2 zile.

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0