Cum te predispune la obezitate modul in care gandesti

Obezitatea este caracterizata de greutatea excesiva, care vine la pachet cu o serie de riscuri pentru sanatate. Principala cauza a obezitatii consta in aportul caloric mare oferit zilnic organismului, in comparatie cu nevoile acestuia. Astfel, caloriile neconsumate sunt depozitate sub forma de grasime.

Specialistii au observat insa ca unii oameni au tendinta de ingrasare mai mare decat altii. Acestia suspectau faptul ca tiparele mentale ar putea sa ne predispuna obezitatii si au facut un studiu in acest sens, astfel incat sa lamureasca situatia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cercetatorii din cadrul Universitatii McGill din Montreal, Canada, au incercat sa afle cum ne poate influenta modul in care gandim greutatea, marind tendinta de ingrasare. Acestia au folosit rezonanta magnetica (RMN), dar si testele cognitive, la peste 1200 de persoane obeze, astfel incat sa observe mecanismele din creier asociate cu obezitatea.

Oamenii de stiinta au descoperit, astfel, ca persoanele cu un indice de masa corporala mai mare dispun de o flexibilitate cognitiva mult mai redusa, dar si de o memorie verbala mai slaba ori de abilitati vizuospatiale mai reduse. Totodata, au constatat si ca persoanele cu un indice de masa corporala mai mare au tendinta de a avea cortexul prefrontal mai gros in partea stanga si mai subtire in partea dreapta. Studiile facute in domeniu au confirmat deja faptul ca daunele aduse in partea dreapta a cortexului prefrontal pot spori considerabil apetitul.

Amigdala este si ea mai voluminoasa pe partea stanga la persoanele cu un indice de masa corporala mai mare. Amigdala este zona din creier renumita pentru implicarea sa in declansarea fricii si a anxietatii, insa aceasta regleaza totodata si comportamentul emotional al individului, precum si atitudinea acestuia fata de mancare. Mancarea nu este folosita de organism numai pentru a capata energie, ci a capatat si aspectul unei recompense. Uneori, atunci cand exista dereglari la nivelul amigdalei, creierul va cere mancare pentru a se simti mai bine ori pentru a recompensa organismul pentru un efort facut.

Intrucat cercetatorii canadieni au folosit, in cadrul studiului, si rude care sufera de obezitate (in general frati), au reusit sa observe ca, din punct de vedere statistic, o serie dintre trasaturile neurologice asociate cu obezitatea sunt, de asemenea, genetice. Astfel, obezitatea poate fi genetica si din punct de vedere al predispozitiei emotionale si cognitive catre ingrasare.

 

 

Studiul a reusit astfel sa scoata la iveala faptul ca obezitatea este cauzata de consumul prea mare de calorii, insa totodata si ca exista o serie de procese cognitive mostenite care ne predispun la ingrasare.

In aceste situatii, psihoterapia cognitiv comportamentala poate fi de mare ajutor pacientului obez in lupta cu kilogramele. Imbunatatind abilitatea oamenilor de a rezista tentatiilor culinare, se va reusi scaderea in greutate, dar si mentinerea numarului de kilograme de-a lungul anilor. Predispozitia genetica pentru tiparele mentale care cresc riscul de ingrasare poate fi combatuta prin inlocuirea tiparelor de gandire – acest lucru se poate face sub indrumarea unui psiholog, insa e nevoie de determinarea pacientului obez si de dorinta reala a acestuia de a depasi situatia in care se afla, indiferent de sacrificiile care sunt necesare.

Un articol scris de oamenii de stiinta germani a aratat ca psihoterapia practicata pe termen lung favorizeaza modificarile permanente in stilul de viata si dieta pacientului obez, ajutandu-l pe acesta sa isi mentina indicele de masa corporala in limitele normale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa: Studiul “Corelatiile neurocomportamentale ale obezitatii se pot mosteni”, publicat in Publicatia Academiei Nationale de Stiinta, autori: Uku Vainik, Travis E. Baker, Masha Dadar, Yashar Zeighami, Adreanne Michaud, Yu Zang, Jose C. Garcia Alanis, Bratislav Misic, D. Louis Collins, Alain Dagher

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0