Postul intermitent: beneficii și contraindicații

Dieta postului intermitent este un model de alimentație în care alternezi între perioadele în care ai voie să mănânci și perioadele în care postești. Medicii avertizează că pentru unele persoane postul intermitent extrem poate crea unele probleme de sănătate.

Perioada de post propusă de adepții acestui tip de regim este de obicei în jur de 12 sau mai multe ore care include și timpul petrecut dormind, peste noapte. Postul periodic, fără alimente sau băuturi cu calorii poate fi pentru perioade de 24 de ore, dar există și un alt tip de post cu zile alternative care necesită o reducere severă a caloriilor la două zile. Însă metoda cea mai populară este cea denumită 16/8 care implică post în fiecare zi timp de aproximativ 16 ore și restrângerea ferestrei de alimentație zilnică la aproximativ 8 ore. În fereastra de masă, poți încadra două, trei sau mai multe mese. Această metodă este cunoscută și sub numele de protocolul Leangains și a fost popularizată de expertul în fitness Martin Berkhan.

Numeroase studii au arătat, de-a lungul timpului, că postul intermitent poate avea beneficii multe pentru corp și creier.

Postul intermitent modifică funcționarea celulelor, genelor și a hormonilor. Corpul nostru inițiază procese importante de reparare la nivel celular și de modificare a nivelului hormonilor, pentru a face ca grăsimea depozitată în corp să fie mai accesibilă. În timpul postului de 16 ore, corpul poate trece printr-un proces cunoscut sub numele de autofagie, un proces prin care organismul distruge celulele vechi sau deteriorate din organism. Autofagia reciclează celulele care ajută la reducerea inflamației în organism și reduce bolile. 

Recomandările experților DOC.ro

În plus, din punct de vedere al slăbirii, postul intremitent de tipul 14/10 sau 16/8 poate duce la o pierdere în greutate între 2 și 6 kg pe lună, cu o scădere în centimetri și o creștere a nivelului de energie și a funcției creierului.

Câteva dintre modificările care au loc în organism în timpul postului:

Nivelul insulinei 

Insulina (mai exact, concentrația insulinei în sânge) scade semnificativ, ceea ce facilitează arderea grăsimii.

Hormonul de creștere uman (hGH) 

Nivelul din sânge al acestui hormon poate să crească de 5 ori. Nivelurile mai mari ale hGH facilitează arderea grăsimii și creșterea masei musculare și au numeroase alte beneficii.

Repararea celulară 

Organismul induce procese importante de reparare a celulelor, cum ar fi eliminarea "deșeurilor" sau toxinelor din celule.

Expresia genelor 

Există modificări benefice în mai multe gene și molecule asociate cu longevitatea și protecția împotriva îmbolnăvirii.

Dieta postului intermitent poate reduce rezistența la insulină, scade riscul de diabet de tip 2

Principala trăsătură a diabetului de tip 2 este hiperglicemia (valorile mari ale glicemiei), în contextul rezistenței la insulină. Postul intermitent s-a dovedit că are beneficii majore pentru rezistența la insulină și duce la o scădere impresionantă a nivelului de zahăr din sânge, arată un studiu din 2014.

Poate reduce stresul oxidativ și inflamația din organism

Stresul oxidativ este unul dintre factorii ce contribuie la îmbătrânire și la multe boli cronice, el implică numeroase molecule instabile, numite radicali liberi, care reacționează împreună cu alte molecule importante, cum sunt proteinele și ADN-ul, dăunându-le.

Mai multe studii arată că dieta postului intermitent (sau, pe scurt, postul intermitent) poate spori rezistență corpului în fața stresului oxidativ.

În plus, studiile arată că postul intermitent poate să lupte contra inflamației, un alt factor-cheie care poate declanșa numeroase afecțiuni.

Dieta postului intermitent poate fi benefică pentru inimă

Pe lângă faptul că ajută la pierderea în greutate, a nu mânca o zi poate avea și alte beneficii pentru sănătate. Cercetările sugerează că postul ocazional de 24 de ore poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.

S-a demonstrat că postul intermitent poate să îmbunătățească diferiți factori de risc asociați cu bolile cardiovasculare, cum ar fi tensiunea arterială, colesterolul total, colesterolul LDL, trigliceridele serice, markerii inflamatori și nivelul glucozei din sânge (glicemia). Este important să reținem că multe dintre aceste concluzii sunt bazate pe studiile efectuate pe animale, iar efectele postului intermitent trebuie studiate mai în profunzime la oameni. 

Unele dovezi din cercetările pe animale arată că postul poate ajuta la combaterea anumitor tipuri de cancer sau chiar poate ajuta la păstrarea memoriei.

Postul intermitent este benefic pentru creier

Experții spun că postul intermitent îmbunătățește diverse trăsături metabolice, importante pentru sănătatea creierului. Printre acestea se află reducerea stresului oxidativ, scăderea inflamației și reducerea nivelului glucozei din sânge și a rezistenței la insulină.

Unele studii au arătat că postul intermitent crește nivelul unui hormon din creier, numit BDNF (factor neurotrofic derivat din creier), iar deficiența acestui hormon a fost implicată în depresie și în alte probleme ale creierului.

Pentru cine e periculos postul intermitent?

Acum, după ce ți-am prezentat cele mai importante beneficii și ți-am detaliat ce spun studiile despre postul intermitent, este momentul să ne îndreptăm atenția către contraindicații. Iată mai jos răspunsul la întrebarea "Cine nu ar trebui să țină o astfel de dietă?".

Postul intermitent nu este pentru toată lumea. Dacă ești o persoană supraponderală sau ai antecedente medicale de tulburări de alimentație, nu ar trebui să postești fără să discuți mai întăi cu un medic nutriționist. În aceste cazuri, postul intermitent poate fi dăunător.

Există unele dovezi care arată că postul intermitent s-ar putea să nu fie la fel de benefic pentru femei, așa cum se întâmplă în cazul bărbaților. În plus, experții spun că femeile ar trebui să fie atente atunci când încearcă să țină dieta ce are la bază postul intermitent. Dacă totuși o femeie alege postul intermitent, nu este recomandat femeilor mai mult de 14 ore de post, deoarece poate întârzia menstruația și crește riscul de anxietate și depresie. Pentru bărbații fără contraindicații, postul poate fi ținut până la 16 ore.

Dacă ai o afecțiune, consultă-te cu medicul tău înainte de a încerca postul intermitent. Această regulă este deosebit de importantă dacă:

  • ai diabet,
  • ai probleme în ceea ce privește reglarea glicemiei,
  • ai hipotensiune arterială,
  • iei medicamente,
  • ești subponderal,
  • ai istoric medical de tulburări de alimentație,
  • ești femeie și încerci să concepi un copil,
  • ești femeie și ai istoric medical de amenoree,
  • ești însărcinată sau alăptezi.
  • suferi de gastrită

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul "Alternate-day fasting in nonobese subjects: effects on body weight, body composition, and energy metabolism.", publicat in 2005 in The American Journal of Clinical Nutrition, autori: Heilbronn LK, Smith SR, Martin CK, Anton SD, Ravussin E. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15640462/ 
Studiul "Caloric restriction and intermittent fasting: two potential diets for successful brain aging.", publicat in 2006 in Ageing research reviews, autori: Bronwen Martin, Mark P. Mattson, Stuart Maudsley. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2622429/ 
Studiul "Intermittent fasting vs daily calorie restriction for type 2 diabetes prevention: a review of human findings", publicat in 2014 in Translational Research, autori: Adrienne R.Barnosky, Kristin K. Hoddy, Terry G. Unterman, Krista A. Varady. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24993615/ 
Studiul "Alternate day calorie restriction improves clinical findings and reduces markers of oxidative stress and inflammation in overweight adults with moderate asthma.", publicat in 2007 in Free Radical Biology & Medicine, autori: Johnson JB, Summer W, Cutler RG, Martin B, Hyun DH, Dixit VD, Pearson M, Nassar M, Telljohann R, Maudsley S, Carlson O, John S, Laub DR, Mattson MP. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17291990/ 
Studiul "Short-term modified alternate-day fasting: a novel dietary strategy for weight loss and cardioprotection in obese adults.", publicat in 2009, in The American Journal of Clinical Nutrition, autori: Varady KA, Bhutani S, Church EC, Klempel MC. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19793855/ 
Studiul "Dietary restriction normalizes glucose metabolism and BDNF levels, slows disease progression, and increases survival in huntingtin mutant mice", publicat in 2003, in Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, autori: Wenzhen Duan, Zhihong Guo, Haiyang Jiang, Melvin Ware, Xiao-Jiang Li, Mark P. Mattson. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12589027/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0