Dieta cu orez a călugărilor japonezi

Japonezii sunt cunoscuți în general pentru stilul de viață sănătos, opțiunile foarte naturale în ceea ce privește dieta, dar și longevitatea și puținele probleme legate de greutate. 

De ce sunt atât de sănătoși japonezii

Călugării niponi se situează chiar la extremă, întrucât îmbină o dietă foarte sărăcăcioasă cu meditația, rugăciunile, gândirea pozitivă, tehnici de concentrație și sport. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Elementele dietei călugărilor niponi se bazează pe trei ingrediente: orez simplu, murături din legume sau chiar fructe diverse și usturoi. Cu toate acestea, ei sunt extrem de activi, străbat pe jos kilometrii întregi și chiar se antrenează cu elemente de artă marțială, extreme de solicitante. 

De-a lungul vremii și multe persoane din zona asiatică au recurs la această dietă în dorința de a scăpa de kilogramele în plus. Însă medicii specialiști atenționează că ar trebui consultat medicul înainte de orice dietă restrictivă, cum este aceasta, și că dieta nu ar trebui ținută mai mult de 7- 10 zile. 

Cum poți slăbi cu orez

Se fierb zilnic 500 de grame de orez de buna calitate, integral și după ce fiertura se răcește, se adaugă câteva murături tocate, precum o gogonea, două - trei buchetele de conopidă, un castravete murat, un sfert de pepene mic sau o prună murată, ori două trei foi de varză murată. Poate fi ales si soiul de orez asa zis "lipicios", negru, care are un continut caloric scazut si este foarte sanatos si gustos.

Cantitățile de murătură sunt la bunul simț, astfel încât să nu aglomereze sau săreze prea mult orezul și amestecul să aibă un gust plăcut. Deci în principiu, se aleg murăturile preferate sau se alternează zilnic, pentru diversitatea gustului. 

Cei care iubesc ghimbirul murat îl pot adaugă în amestec. Acesta poate fi preparat acasă, amestecat în borcan cu celelalte murături, cărora le împrumută gustul ușor picant; însă se găsește și la supermarket în borcan, preparat după metode tradiționale asiatice, chinezești sau japoneze.

Murăturile pot fi înlocuite și cu legumele că atare, crude ori fierte, însă japonezii le preferă pentru aportul lor de probiotice extreme de prețios, obținut prin fermentație. 

Persoanele cardiace, hipertensive, supraponderale sau obeze, care trebuie să slăbească pentru a-și salva sănătatea și a reduce marea presiune asupra inimii de a iriga întregul sistem circulator supradimensionat, dacă recurg la aceatsa dietă timp de 7-10 zile ar trebui să desăreze murăturile înainte de a le amesteca cu orezul și să adauge alte legume simple, precum dovlecei fierți simpli. 

În plus, pentru cei care îi iubesc aroma, se poate toaca o legătură de pătrunjel proaspăt și se amestecă în orez. Pentru cei care suportă gustul de usturoi, se adaugă și unul-doi căței proaspeți de usturoi în amestec, pentru ajutorul pe care îl oferă imunității și creșterii senzației de sațietate. 

Vestea bună este că se poate consuma o lingură - două sau mai mult din această “mâncare” ori de câte ori se ivește foamea și în afara celor trei mese principale. 

Dieta cu orez: alte reguli

Pentru a nu încărca caloric, dar pentru a aduce un plus de beneficii nutriționale, pentru cei care iubesc sashimi se pot alătura o dată la două zile, doar la una dintre mese 2-3 felii de sashimi de somon sau sashimi de ton. 

În loc de murături poți alterna o zi cu frunze de salată verde, lăptuci, baby spanac, castravete din care s-au curățat complet semințele.  

Se poate aromă cu o linguriță de ulei de măsline și dacă nu puneți murături, puteți săra orezul cu sare roz de Himalaya sau altă sare preferați și vă este indicată, cum este cea medicinală, cu conținut de potasiu în loc de sodiu. 

Sfatul călugărilor niponi este să mâncați încet, să mestecați foarte bine fiecare linguriță de orez, de 20 de ori.  

Pe parcursul dietei se bea multă apă și după fiecare masă principală un ceai verde, preferabil matcha, de calitate superioară, cu un conținut important de polifenoli și antioxidanți, care accelerează ușor metabolismul și asigură un transit intestinal corect. Sunt persoane obeze sau supraponderale spre limita superioară care au reușit să slăbească în cele 10 zile de regim în jur de 10 kg. 
 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cura nu se recomandă mai des de o dată la 6 luni! Dacă aveți probleme grave de sănătate trebuie să vă sfătuiți cu medicul de familie înainte de a începe o astfel de dietă, să vă faceți analizele și să mergeți la câteva zile pentru o discuție cu acesta și monitorizarea tensiunii arteriale, pulsului, stării generale. 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0