Adevarul despre alimentatia alcalina – are sau nu efecte asupra organismului?

Dieta alcalina se bazeaza pe principiul ca inlocuirea alimentelor care creeaza aciditate in organism imbunatateste sanatatea. Iata ce efecte are, de fapt, acest stil alimentar asupra sanatatii!

Adeptii acestei diete pornesc de la premisa potrivit careia regimul alimentar poate afecta pH-ul. Totodata, acestia sunt convinsi ca o dieta care sporeste aciditatea mareste riscul de imbolnavire, in timp ce o dieta alcalina il reduce.

Cum sunt impartite alimentele in functie de reactia pe care o creeaza in organism:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Alimente acide: carne, peste, produse lactate, oua, cereale si bauturi alcoolice.

Alimente alcaline: fructe, nuci, legume si leguminoase (pepenele, caisele, bananele, fructele de padure, curmalele, smochinele, sparanghelul, telina, cartoful dulce - acestea sunt cateva exemple de alimente alcaline; pe de alta parte, citricele, de pilda, sunt acide)

Alimente neutre: grasimile naturale, zaharurile. 

Este important, insa, de mentionat ca regimul alimentar alcalin influenteaza pH-ul urinei si pe cel al salivei, nu si pH-ul sangelui – cei care adopta o asemenea dieta sunt convinsi ca si pH-ul sangelui este modificat. Modificarile la nivelul pH-ului sangelui se petrec extrem de greu, iar schimbarile majore ale acestui pH pot cauza chiar si decesul.

Valorile pH-ului:

 • Acid – intre 0,0 si 6,9
 • Alcalin – intre 7,1 si 14,0
 • Neutru – 7,0

 

Organismul uman este mai degraba alcalin, avand pH-ul sangelui de 7,4. La nivelul stomacului, este o aciditate sporita pentru ca alimentele sa fie digerate corespunzator.

Unele studii au aratat ca celulele canceroase se dezvolta mai rapid intr-un mediu acid, insa este nevoie de cercetari suplimentare pe aceasta tema.

Beneficii ale dietei alcaline, confirmate de specialisti

Te ajuta sa slabesti – slabirea este o consecinta a reducerii aportului caloric consumat. O dieta alcalina are tendinta de a fi mai saraca in calorii, de aceea multe persoane pot slabi urmand un asemenea regim alimentar cu strictete.

Benefica pentru rinichi – asa cum am mentionat deja, dieta alcalina poate mari pH-ul din urina, intrucat se reduce consumul de proteina pe timpul unei asemenea diete. Pe de alta parte, o dieta care sporeste aciditatea urinei va suprasolicita rinichii.

Benefica pentru pacientii cu afectiuni cardiace – in primul rand, dieta alcalina este mai saraca in calorii si grasimi, ceea ce inseamna ca va contribui la mentinerea greutatii, precum si la prevenirea bolilor cardiovasculare. Totodata, o dieta alcalina stimuleaza secretia de hormoni ai cresterii, care la randul lor reduc riscul de afectiuni ale inimii.

Reduce riscul de cancer – nu exista dovezi stiintifice potrivit carora o dieta alcalina ar reduce riscul de cancer prin modificarea pH-ului urinei si salivei. Insa, in mod cert, o dieta alcalina contine mai multe fructe si legume, despre care se stie ca pot contribui la reducerea riscului de a dezvolta o asemenea afectiune. Si pentru pacientii tratati cu chimioterapie poate fi benefica dieta alcalina, intrucat pH-ul marit sporeste eficacitatea medicamentelor administrate.

Se mai spune despre dieta alcalina ca ar ameliora durerile lombare sau ca ar reduce riscul de osteoporoza, insa niciun studiu facut pana acum in domeniu nu a reusit sa dovedeasca aceste teorii.

Ce alimente sa mananci, dar si ce sa eviti daca vrei sa adopti dieta alcalina

Printre alimentele alcaline se numara:

 • Fructele
 • Legumele
 • Leguminoasele
 • Semintele
 • Tofu

 

Pe de alta parte, se vor evita alimentele care creeaza aciditate, precum:

 • Produsele lactate
 • Alimentele procesate
 • Pestele
 • Cafeaua
 • Carnea
 • Alcoolul
 • Sucurile.

 

Este adevarat ca dieta alcalina este una sanatoasa, concentrandu-se asupra consumului de alimente sanatoase si restrictionandu-le pe cele bogate in grasimi nesanatoase, zaharuri si calorii.

Totusi, teoria potrivit careia o asemenea dieta modifica pH-ul sangelui si are un impact major asupra sanatatii nu a fost confirmata.

Daca te hotarasti sa urmezi o asemenea dieta, e important sa te asiguri ca mananci suficiente proteine, avand in vedere ca sursele bogate de proteine precum carnea si produsele lactate sunt considerate alimente acide.

Consulta-te cu medicul tau inainte de a adopta o asemenea alimentatie, mai ales daca suferi de anumite carente nutritionale ori de anumite boli cronice.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “The alkaline diet: is there evidence that an alkaline pH diet benefits health”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Gerry K. Schwalfenberg

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0