Toleranța la alcool se poate schimba în timp

Oamenii reacționează diferit la consumul de alcool. După o perioadă de consum redus de alcool sau de abstinență, toleranța la alcool poate scădea considerabil.

Alcoolul a fost mereu un subiect controversat. Unele cercetări arată că există și părți bune ale unui consum responsabil de alcool, cum ar fi un pahar de vin roșu sau de bere, în timp ce altele arată că un aport excesiv de alcool favorizează apariția unor boli. Toleranța la alcool este diferită de la o persoană la alta și chiar și același om poate avea grade diferite de toleranță de-a lungul timpului.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

În timpul pandemiei de COVID-19, multe persoane și-au schimbat obiceiurile în ceea ce privește consumul de alcool. În timp ce unele dovezi sugerează că acesta a crescut mai ales în timpul perioadelor de izolare, alte rapoarte sugerează că unul din trei adulți a băut mai puțin decât obișnuia înainte sau chiar a renunțat cu totul la alcool.

Odată cu relaxarea restricțiilor la nivel mondial, multe persoane au fost încântate să se revadă cu familia și cu prietenii și să ciocnească un pahar. Însă, spun oamenii de știință, e bine să fim atenți la un aspect: toleranța noastră la alcool poate fi mai mică decât înainte de pandemie.

Consumul regulat al unei anumite cantități de alcool (de exemplu, consumarea unui litru de bere vineri seara după muncă) poate duce la creșterea toleranței la alcool. Creierul se adaptează la efectele alcoolului, cum ar fi relaxarea și starea de spirit îmbunătățită, iar în timp este nevoie de mai mult alcool pentru a obține aceleași efecte. Toleranța este o caracteristică distinctivă a dependenței, dar se poate dezvolta cu consum regulat și continuu și la persoanele care beau doar când ies în oraș.

E bine de știut că, după o perioadă de consum redus de alcool sau abstinență, toleranța poate scădea foarte mult. Aceasta înseamnă că creierul și corpul sunt „lipsite de antrenament” în ceea ce privește prelucrarea și răspunsul la alcool. Toleranța la alcool poate fi explicată prin mai multe mecanisme, cum ar fi:

Toleranță funcțională

Pe măsură ce o persoană bea în cursul unei seri, cantitatea de alcool din fluxul sangvin crește, ducând la timpi de reacție mai mici, inhibiții reduse și judecată afectată. Cantitățile mari de alcool cauzează vorbire neclară, lipsă de coordonare și vedere încețoșată.
Persoanele care consumă în mod regulat orice cantitate de alcool pot deveni tolerante la aceste deficiențe și prezintă puține semne de intoxicație - chiar și atunci când există cantități mari de alcool în sângele lor. Dacă acești băutori își opresc sau își reduc consumul de alcool, această toleranță se poate pierde.

Dar dacă încep să bea din nou la nivelurile lor anterioare, afectările cognitive și comportamentale legate de alcool ar putea reveni chiar dacă ei consumă doar cantități mai mici de alcool. Aceste modificări ale toleranței reflectă desensibilizarea creierului și resensibilizarea la alcool la nivel celular.

Toleranță dependentă de mediu

Toleranța se poate dezvolta mult mai repede dacă alcoolul este întotdeauna consumat în același mediu - de exemplu, dacă o persoană bea doar acasă. Acest lucru are legătură cu faptul că starea de spirit este în mod repetat asociată cu efectele alcoolului, ceea ce duce la un răspuns compensator condiționat.

Când persoana bea alcool într-un mediu nou, cum ar fi la un restaurant unde iese pentru prima dată după șase luni, răspunsul compensator nu este activat, ceea ce o face mai predispusă să simtă mai puternic efectele alcoolului. Deci, chiar dacă a consumat cantități mari de alcool acasă, este posibil să resimtă mai puternic efectele alcoolului atunci când bea aceeași cantitate în alt mediu.

Toleranță învățată

Dezvoltarea toleranței poate fi accelerată dacă efectuăm în mod repetat aceeași sarcină sau activitate sub influența alcoolului. Studiile efectuate pe șobolani au arătat că animalele antrenate pentru a circula printr-un labirint în timp ce erau în stare de ebrietate s-au comportat mai bine și au avut o toleranță mai mare la alcool decât cele care nu au primit alcool în timpul antrenamentului.

La om, acest tip de toleranță poate fi observat în performanța jocurilor practicate sub influența alcoolului. De exemplu, o persoană care joacă în mod obișnuit darts (joc care presupune aruncarea unor săgeți într-o țintă) ar juca mai slab dacă ar bea alcool înainte. Dar dacă o persoană bea în mod obișnuit în timp ce joacă darts, este posibil să joace bine de fiecare dată.

Toleranță metabolică

Față de celelalte trei tipuri de toleranță, care se concentrează pe efectele alcoolului asupra creierului, toleranța metabolică se referă la eliminarea rapidă a alcoolului din organism, după un consum prelungit sau intens. Consumul repetat de alcool face ca ficatul să devină mai eficient la eliminarea acestuia din organism. 

Acest lucru are ca rezultat o reducere a alcoolului în sânge, alături de efectele sale intoxicante. La fel ca în cazul toleranței funcționale, pe măsură ce se dezvoltă toleranța metabolică, este necesară o cantitate mai mare de alcool pentru a resimți aceleași efecte experimentate inițial.

Așadar, dacă o persoană a consumat cantități mai mici de alcool în timpul izolării, acest lucru ar putea însemna că ficatul este mai puțin eficient în eliminarea alcoolului din corp. Ca urmare, când va ieși să bea în oraș, persoana va simți efectele intoxicante chiar și din cantități mai mici de alcool. Dacă persoana a avut un consumul crescut de alcool în izolare, acest lucru ar fi putut duce la o toleranță metabolică crescută, deci ulterior va fi necesară o cantitate mai mare de alcool pentru a avea același efect.

Cât alcool este sigur să bem?

Persoanele care nu beau alcool deloc nu au niciun motiv pentru a se apuca să bea. Cele care obișnuiesc să consume alcool, e bine, pentru propria siguranță, să fie atente la factorii fizici, biologici și psihologici (vârsta, greutatea, starea generală de sănătate fizică și psihică, prezența sarcinii, dacă iau anumite medicamente etc.).

Astfel, se recomandă ca adolescenții și copiii să nu consume deloc alcool, la fel femeile însărcinate și pacienții pe diverse tratamente, care nu au acordul medicului și este indicat ca adulții sănătoși care obișnuiesc să bea să se rezume la cantități moderate. Recomandările generale sunt ca o femeie să nu bea mai mult de un pahar de vin sau bere pe zi, iar un bărbat să nu bea mai mult de două pahare.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Alcohol Change UK - Drinking during lockdown: headline findings
https://alcoholchange.org.uk/blog/2020/COVID19-drinking-during-lockdown-headline-findings
Medical Express - Four reasons why your tolerance for alcohol can change
https://medicalxpress.com/news/2021-04-tolerance-alcohol.html
American Addition Centers - How Much Alcohol Is Safe to Drink Daily?
https://www.alcohol.org/faq/safe-level-of-drinking/

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0