Consideratii pe tema optimismului in terapia cancerului

Cancerele mamare Her2 pozitive sunt o entitate deja cunoscută care reprezintă aproximativ 25% din totalul cancerelor mamare. Partea bună este că, datorită progreselor care se fac, există acum medicamente care pot distruge celulele canceroase sau care pot împiedica creșterea acestora, neavând efecte secundare atât de puternice precum chimioterapia, de exemplu. 

Terapia medicamentoasă în cancer utilizează medicamente care sunt direcționate către proteinele (țintă) de pe celulele cancerului de sân care le ajută să se dezvolte, să se răspândească și să trăiască mai mult. Medicamentele vizate au ca rol distrugerea celulelor canceroase sau încetinirea acestora.   

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este Her2 pozitiv

Factorul de creștere epidermică umană 2 – cunoscut și sub numele de Her2 – este o proteină care dictează celulelor umane când să se înmulțească și când să nu se înmulțească. Uneori, o mutație genetică aleatorie sau copii suplimentare ale genei care codifică Her2 determină înmulțirea acestor celule chiar și atunci când nu ar trebui. Rezultatul? Se dezvoltă cancerul mamar Her2 pozitiv. 

Întrucât dezvoltarea celulelor canceroase are loc în mod accelerat, acesta este mai agresiv decât alte tipuri de cancer. Cancerul vezicii urinare, cancerele gastrointestinale, cancerul ovarian și cancerul de stomac pot fi, de asemenea, pozitive pentru Her2.

Statisticile arată că aproximativ 20% dintre diagnosticele de cancer de sân sunt Her2 pozitive, însă oamenii de știință nu știu ce anume determină asta și cine este mai expus acestui risc. 

Cum este diagnosticat cancerul de sân Her2 pozitiv?

Cancerul de sân Her2  pozitiv are aceleași simptome ca și alte tipuri de cancer mamar. Pacientele fie identifică ele prezența unui nodul la sân, fie diagnosticul este pus în urma unei mamografii de rutină. Cancerul de sân inflamator poate fi, de asemenea, Her2 pozitiv. Acesta se caracterizează printr- o erupție cutanată sau prin alte modificări apărute la nivelul sânilor. Medicul poate pune diagnosticul de cancer mamar Her2 pozitiv în urma unei biopsii, când se vor examina celulele canceroase mai îndeaproape. 

Sunt două teste care se folosesc pentru a determina dacă tipul acesta de cancer este Her2 pozitiv sau nu:

  • Imunohistochimie (test IHC): Măsoară cantitatea de Her2 de pe suprafața celulei. Tumorile cu scorul zero sau unu sunt Her2 negative, pe când cele cu scorul trei sunt Her2 pozitive.
  • Testul de hibridizare in situ cu fluorescență (FISH): Dacă rezultatele testului IHC nu sunt clare (mai ales dacă scorul IHC este doi), medicul poate recomanda testul de hibridizare in situ cu fluorescență. În urma acestei investigații se va observa dacă  există mai multe copii prezente. Aceasta este cunoscută sub numele de amplificare. Aceste rezultate pot să fie pozitive, fie negative.
     

Terapia în cancerul mamar Her2 pozitiv

De-a lungul anilor, au fost dezvoltate diferite tipuri de medicamente care vizează proteina Her2. 

Anticorpi monoclonali

Anticorpii monoclonali sunt versiuni artificiale ale proteinelor sistemului imunitar (anticorpi) care sunt proiectate să se atașeze la o țintă specifică. De exemplu, în cazul cancerului mamar, anticorpii monoclonali se atașează de proteina Her2 de pe celulele canceroase. Rezultatul? Ajută la diminuarea creșterii celulelor.

Cancerele mamare Her2 pozitive sunt o entitate deja cunoscută care reprezintă aproximativ 25% din totalul cancerelor mamare. În general, aceste cancere sunt considerate mai agresive și cu un potențial de metastazare mult mai mare decât cancerele mamare Her2 negative. Substanța trastuzumab, aprobată deja din 1998 în Statele Unite ale Americii (SUA), reprezintă prima terapie orientată genetic utilizată în cancerele metastatice mamare Her 2 pozitive.

Descoperirea acestei molecule a dus la perfecționarea unor metode de determinare a supraexpresiei proteinei Her2 în celulele neoplazice de cancer mamar. Astăzi testarea Her2 reprezintă o testare de rutină în cadrul diagnosticului cancerului mamar. De asemenea a reprezentat o poartă deschisă către ceea ce înseamnă medicină personalizată. 

Dezvoltarea și aprobarea trastuzumabului a marcat începutul unei noi ere în terapia cancerului prin aducerea geneticii cancerului din laborator mai aproape de patul bolnavului. Istoria acestui medicament a evidențiat un lucru: nu toate cancerele sunt la fel. Cancerul mamar, la fel ca orice alt cancer, nu poate fi văzut ca o entitate singulară. El este un grup heterogen de diverse subtipuri, fiecare cu propria semnătură moleculară. 

O altă formă de trastuzumab, numită trastuzumab și injecție cu hialuronidază se administrează subcutanat (sub piele) în câteva minute.

Acest anticorp monoclonal Her2, pertuzumab, poate fi administrat împreună cu trastuzumab și chimioterapie, fie înainte, fie după o intervenție chirurgicală pentru a trata cancerul de sân în stadiu incipient sau pentru a trata cancerul de sân avansat.  

În cazul cancerului avansat, medicul poate recomanda și margetuximab, un anticorp monoclonal, care, folosit împreună cu chimioterapie, poate da rezultate după ce au fost încercate cel puțin alte două medicamente care vizează Her2.  

Terapia cu anticorpi conjugați 

Un anticorp conjugat este un anticorp monoclonal care se leagă de un medicament pentru chimioterapie. În acest caz, anticorpul anti-Her2 acționează prin atașarea la proteina Her2 de pe celulele canceroase, direcționând chimioterapie direct la acestea.

Inhibitori de kinază

Her2 este un tip de proteină cunoscut sub numele de kinază. Kinazele sunt proteine din celule care, în mod normal, transmit anumite semnale celulelor, precum dacă să se înmulțească sau nu. Medicamentele care blochează kinazele se numesc inhibitori de kinază.

Lapatinib este un inhibitor de tirozinkinază cu dublă acțiune Her2 și EGFR aprobat încă din 2007, în linia 2 după eșecul trastuzumab în terapia cancerelor mamare metastatice Her2 pozitive. Acesta se administrează, de regulă, împreună cu trastuzumab și chimiomedicamentul capecitabină.

Un alt inhibitor de kinază este și neratinibul. Este recomandat pacientelor care au fost tratate cu trastuzumab timp de un an. 

Progresele în oncologie și medicina personalizată

Progresele în oncologie se derulează cu o viteză amețitoare și asistăm de la lună la lună la noi repoziționări în încleștarea cu această boală care este situată pe locul doi în ceea ce privește mortalitatea, dar care, prin prismă incidenței din ce în ce mai mari, amenintă poziția de lider al cauzelor de mortalitate.

Ceea ce în urmă cu două decenii însemna science-fiction acum a devenit realitate. E drept că încă drumul e lung și am invătat că deși vorbim de aceeași entitate, cancerul este individual, are caracteristicile gazdei în care se dezvoltă și ca urmare și atitudinea de luptă trebuie să devină individuală. Am început să aflăm ce cauze duc la apariția și progresia unui cancer. De asemenea am început să aflăm de ce același tip de cancer la o persoană este extrem de agresiv în vreme ce la o altă are un ritm mai lent de evoluție.

Obiectivul medicinei personalizate este de a lua decizii clinice știind de la bun început care pacient va răspunde cel mai bine la un anume medicament sau asociere terapeutică. Conceptul modern de tratament este și rămâne "medicamentul adecvat administrat pacientului potrivit, la momentul potrivit și în doza potrivită”. În acest fel rezultatele terapeutice sunt superioare și, în plus, nu se irosesc fonduri în van tratând toți pacienții cu aceleași scheme terapeutice. De asemenea, putem feri pacienții de toxicități care pot fi devastatoare.

Dar pentru a iniția o terapie personalizată evident trebuie să "cunoști" bolnavul. În acest sens odată cu finalizarea secvențierii genomului uman la începutul secolului 21 s-a trecut de la idee la fapt. Cu toate acestea lipsesc încă multe lucruri în înțelegerea mecanismelor care duc la apariția, proliferarea și progresia acestei boli precum și la răspunsului terapeutic diferit de la pacient la pacient.

Știm că orice tratament inițiat are o rată de răspuns variabilă. De asemenea știm că, din păcate, tumora devine la un moment dat rezistentă la tratamentul aplicat și trebuie aleasă o nouă linie terapeutică. Mai știm de asemenea că sunt tumori care prezintă o rezistență de novo, adică de la bun început și abordarea lor este o provocare.

Este nevoie imperioasă de a dezvolta și implementa biomarkeri, adică indicatori biologici măsurabili, standardizați, care să dea anvergură "personalității" fiecărui bolnav de cancer pentru a alege cea mai bună opțiune terapeutică din punctul de vedere al eficienței și toxicitătii. Cu alte cuvinte analize relativ simple efectuate, fie din sângele circulant, fie din țesutul tumoral recoltat prin biopsie sau intervenție chirurgicală care să dea "cifrul" tumorii în cauza. Lucrurile sunt în derulare și continuă perfecționare, dar costurile pentru implementare sunt încă prohibite, iar validarea acestora încă reprezintă un subiect fierbinte de dezbatere în comunitatea oncologică internațională.

Abordarea clasică în terapia cancerului

În continuare însă, pană la atingerea unor asemenea performanțe, abordarea terapeutică a cancerului rămâne destul de "clasică" prin folosirea chimioterapiei, radioterapie, chirurgiei, terapiilor-țintă și imunoterapiei în funcție de protocoalele și ghidurile terapeutice universal validate.

În ceea ce privește chirurgia, aceasta a devenit mult mai limitată, mult mai puțin invazivă și mult mai orientată. Tehnicile de radioterapie s-au perfecționat continuu și au ajuns la limitarea semnificativă a ariei de iradiere, deci toxicitate limitată și eficientizare maximală. 

În plus, progresele ultimilor ani au reanalizat un concept mai vechi, pe nedrept uitat: cel al imunoterapiei. Adică, în accepțiune largă, al stimulării capacității de apărare a organismului, dar într-o manieră mult mai specifică, iar rezultatele sunt remarcabile.

Prin urmare avem motive importante de optimism în ceea ce privește lupta cu o asemenea boală redutabilă. Este foarte clar că noțiunea de cancer nu mai înseamnă un destin implacabil. Un stadiu precoce poate însemna vindecare în timp ce un stadiu metastatic poate însemna o boală cronică cu acutizări și remisiuni cu supraviețuiri de neimaginat în urmă cu două sau trei decenii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MD Anderson Cancer Center - HER2 positive breast cancer: What it is, diagnosis and treatment
https://www.mdanderson.org/cancerwise/her2-positive-breast-cancer--what-it-is--diagnosis-and-treatment.h00-159542112.html#
Breast Cancer Research Foundation - What Is HER2-Positive Breast Cancer?
https://www.bcrf.org/blog/her2-positive-breast-cancer-treatment-research/
American Cancer Society - Targeted Drug Therapy for Breast Cancer
https://www.cancer.org/cancer/types/breast-cancer/treatment/targeted-therapy-for-breast-cancer.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0