Radonul, printre principalele cauze ale dezvoltării cancerului pulmonar

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai întâlnite cauze ale deceselor cauzate de cancer, cu un procent de 18,2%. Totodată, cancerul pulmonar reprezintă 12,7% din totalul noilor cazuri de cancer.

Într-un studiu publicat în 2009, cercetătorii World Health Organisation au arătat că radonul este cauza principală pentru 15% dintre cazurile de cancer pulmonar din lume. Astfel, radonul devine a doua cauză principală a cancerului pulmonar, după fumat.

Radonul și riscul de cancer

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Radonul este un gaz invizibil, lipsit de gust sau miros și este produs în urma descompunerii uraniului în sol și apă. Până în acest moment, cancerul pulmonar este singura boală cunoscută ca efect al expunerii la aerul contaminat cu radon. Exista suspiciuni cu privire la o legătura între expunerea la acest gaz si riscul crescut de leucemie, însa niciun studiu nu a confirmat, pana acum, această legătură. Radonul se găsește atât în aer liber, cât și în încăperi și clădiri.

 

Citeste si Simptome ale cancerului la plamani

În cazul în care te întrebi cum ai putea să fii expus la radon, răspunsul este simplu: acesta se regăsește în aerul pe care îl respirăm. Este adevărat, cantitatea radonului din aer este una extrem de mică, însă atunci cand nivelul de radon crește din diverse motive, creste și riscul de cancer la plămâni. Radonul poate fi eliberat de materialele de construcții, dar se regăsește și în casele foarte bien izolate, construite pe un teren al cărui sol este bogat în uraniu. Subsolurile și primul etaj al unei construcții au, în general, de-a face cu un nivel ridicat de radon.

Acest gaz se dezintegreaza rapid, transformandu-se în mici particule radioactive. Atunci când sunt inhalate, aceste p;articule ataca celulele care se regasesc în membrana care învelește plămânii. Expunerea pe termen lung la radon poate declanșa cancerul pulmonar.

Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite ale Americii recomandă ca nivelul radonului din aer în casă să se încadreze între 2 și 4 picocurii pe litru. Riscul dezvoltării de cancer pulmonar crește considerabil în cazul fumătorilor. Deși teoretic cancerul pulmonar este tratabil, rata de supraviețuire în cazul unei astfel de boli este cea mai mică dintre toate tipurile de cancer.

Totodată, cancerul pulmonar este cauza numărul 1 de mortalitate în cazul femeilor, depășind chiar și cancerul de sân. Radonul însă este cauza principală care duce la dezvoltarea cancerului pulmonar în cazul nefumătorilor și numărul 2 la nivel general.

A treia cauză a dezvoltarii cancerului la plamani este fumatul pasiv. Locuind în aceeași casă cu un fumător îți crește riscul de cancer pulmonar cu 20-30%.

Cum poți reduce expunerea la radon

În primul rând, poți apela la specialiști pentu a verifica nivelul de radon din casa ta. Indiferent de vechimea casei tale, de amplasarea sa ori de materialele cu care a fost construită, ar trebui sa o testezi pentru a afla nivelul de radon din aer.

Dacă descoperi că radonul se regăsește în aerul din casă, poți folosi un sistem de aerisire și ventilare pentru purificarea aerului, sa identifici fisurile dinspre garaj/subsol si sa le repari.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0