Celulita orbitala, infectia care poate afecta si creierul

Celulita orbitală reprezintă o boală relativ rară, dar periculoasă, manifestată prin inflamația țesutului grăsos din interiorul orbitei, care are la origine multiple cauze. O formă mai puțin gravă o reprezintă celulita preseptală, o inflamație care apare numai la grăsimea din pleoapă – partea ei anterioară. Află mai multe din articolul pe care ți l-am pregătit astăzi.

Ce este celulita orbitală? Ce este celulita preseptală?

Celulita orbitală este infecția țesuturilor orbitale posterioare septului orbital. Mai precis, este o infecție a grăsimii și a mușchilor din jurul ochiului și afectează pleoapele, sprâncenele și obrajii. Poate începe brusc sau poate fi rezultatul unei infecții care se agravează treptat. Celulita preseptală (celulita periorbitală) este o infecție a pleoapei și a pielii înconjurătoare anterior septului orbital.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauze celulită orbitală și preseptală

Cauze celulită orbitală

Celulita orbitală poate proveni de la o infecție de vecinătate, cum ar fi o sinuzită netratată sau infecții dentare, prin propagarea din aproape în aproape. Infecțiile tractului respirator pot fi și acestea la originea celulitei. De aceea, de multe ori poate fi nevoie de o echipă multidisciplinară pentru a pune acest diagnostic și pentru a căuta cauzele (medic ORL, neurolog, stomatolog, infecționist).

Agenții patogeni variază în funcție de etiologie și de vârsta pacientului. Streptococcus pneumoniae este cel mai frecvent agent patogen asociat cu infecția sinusurilor, în timp ce Staphylococcus aureus și S. pyogenes predomină atunci când infecția provine din traumatisme locale. 

Haemophilus influenzae tip b, cândva o cauză comună, este acum mai puțin frecventă din cauza vaccinării pe scară largă. Fungii sunt agenți patogeni neobișnuiți, provocând celulită orbitală la pacienții diabetici sau imunosupresivi. Infecția la copiii sub 9 ani este de obicei cu un singur organism aerob. După 15 ani, infecția este mai tipic polimicrobiană cu amestecuri aerobe și anaerobe.

Cauze celulită preseptală

Celulita preseptală apare mai ales în urma înțepăturilor de insecte, la nivelul tegumentelor din apropierea pleoapelor. De multe ori, inspecția atentă a zonei poate decela locul înțepăturii. Uneori, pacientul relatează că s-a trezit cu pleoapa umflată. Un ulcior (orjelet) cu evoluție complicată și de lungă durată poate fi, de asemenea, la baza dezvoltării unei celulite preseptale.

Simptome celulită orbitală

Simptome celulită orbitală

Simptomele celulitei orbitale includ umflarea și înroșirea pleoapei și a țesuturilor moi înconjurătoare, hiperemie și chemoză conjunctivală, scăderea motilității oculare, durere la mișcările oculare, scăderea acuității vizuale și proptoza cauzată de umflarea orbitală.

Semnele infecției primare sunt, de asemenea, adesea prezente (de exemplu, secreții nazale și sângerări în sinuzită, dureri parodontale și umflături în caz de abces). Febra este de obicei prezentă. Cefaleea și letargia ar trebui să ridice suspiciunea de meningită asociată. Unele sau toate aceste constatări pot lipsi la începutul cursului infecției. 

Boala apare la un singur ochi, de obicei, iar pacientul se confruntă cu exoftalmie, deci ochiul este ieșit din orbită, durere din cauza inflamației, uneori și febră. Pentru că afecțiunea este în grăsimea din spatele globului ocular, motilitatea oculară va fi redusă și dureroasă; pacientul poate avea diplopie (vedere dublă), lucru foarte deranjant și care aduce de obicei persoana la controlul oftalmologic.

În plus, ochiul este roșu, iar acuitatea vizuală poate fi scăzută, dacă inflamația apasă pe nervul optic; pleoapa este edematiată, deci umflată, roșie, dureroasă și greu de mobilizat, până la imposibilitatea de a o deschide.

Simptome celulită preseptală

Simptomele și semnele celulitei preseptale includ sensibilitate, umflare, căldură, roșeață sau decolorare (violacee în cazul H. influenzae ) a pleoapei și uneori febră. Este posibil ca pacienții să nu poată deschide ochii din cauza umflării pleoapelor. Umflarea și disconfortul pot îngreuna examinarea ochiului, dar când este realizată, examinarea arată că acuitatea vizuală nu este afectată, mișcarea oculară este intactă și globul nu este împins înainte.

Diagnostic celulită orbitală și preseptală

Pentru a diagnostica aceste afecțiuni, se face o evaluare clinică, alături de, eventual, o radiografie a sinusurilor, un CT sau un RMN. Diagnosticul celulitei orbitale și al celei preseptale este în primul rând clinic. Alte tulburări de luat în considerare includ traumatisme, mușcături de insecte, corpuri străine reținute, reacții alergice, tumori și pseudotumora inflamatorie orbitală.

Tratament celulită orbitală

Antibiotice

Tratamentul pentru celulita orbitală trebuie făcut promt, cu antibiotic cu spectru larg de acțiune, de cele mai multe ori pe cale intravenoasă, răspunsul apărând în 4-5 zile de la instituire. În paralel, pentru a vedea nivelul de afecțiune în interiorul orbitei, trebuie făcute investigații imagistice – o tomografie computerizată.

Pacienții cu celulită orbitală trebuie spitalizați și tratați cu antibiotice. Cefotaxima timp de 14 zile este o opțiune când sinuzita este prezentă, imipenemul, ceftriaxona și piperacilina/tazobactamul sunt alte opțiuni.

La pacienții cu celulită preseptală, terapia inițială trebuie direcționată împotriva agenților patogeni de sinuzită (S. pneumoniae, H. influenzae netipabilă, S. aureus, Moraxella catarrhalis); cu toate acestea, în zonele în care S. aureus rezistent la meticilină este predominant, clinicienii ar trebui să adauge antibiotice adecvate, precum clindamicină, trimetoprim/sulfametoxazol sau doxiciclină pentru tratamentul oral.

Drenajul sinusurilor

În cazul în care se constată o infecție de vecinătate, se poate trece la drenajul sinusurilor paranazale sau al abcesului dentar. Intervenția chirurgicală pentru decomprimarea orbitei, drenarea unui abces, sinusurile infectate deschise sau o combinație este indicată dacă vederea este compromisă, se suspectează supurație sau corp străin, evaluarea imagistică arată un abces subperiostal orbital sau mare sau dacă infecția nu se rezolvă cu antibiotice.

Prognosticul pacientului cu celulită orbitală sau preseptală

În cea mai mare parte, pacienții cu celulită orbitală răspund rapid și complet la terapia antibiotică adecvată. În lipsa tratamentului, însă, evoluția poate fi foarte gravă, deoarece orbita (cavitatea osoasă în care se află globul ocular) comunică în mod natural cu creierul și toate structurile din interiorul cutiei craniene. Astfel, poate apărea infecția acestor țesuturi și chiar decesul pacientului. Afectarea globului ocular poate fi definitivă, cu pierderea irecuperabilă a vederii.

Copiii care fac celulită preseptală au risc de diseminare mult mai mare decât adulții, deoarece structurile de separare între țesuturi sunt mult mai subțiri și pot lăsa infecția să se propage în interiorul creierului, ducând la apariția meningitei sau a altor complicații. Așadar, nu neglija apariția unei pleoape umflate la copil, poate fi semnul unei afecțiuni foarte grave!

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Orbital Cellulitis 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507901/
MSD Manual - Preseptal and Orbital Cellulitis
https://www.msdmanuals.com/professional/eye-disorders/orbital-diseases/preseptal-and-orbital-cellulitis


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0