Tratamentul cancerului pulmonar

Tratamentul cancerului pulmonar depinde de marimea, tipul, dar si de stadiul tumorii si, de asemenea, de starea generala de sanatate a pacientului.

Medicul va decide cel mai potrivit si cel mai eficient tratament pentru fiecare pacient in parte, cu cele mai putine reactii adverse.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Inainte de stabilirea tratamentului, de regula, medicul face o biopsie pentru a determina exact tipul de cancer bronho-pulmonar de care sufera pacientul, precum si stadiul in care se afla acesta. Analizele de sange si testele imagistice precum tomografia computerizata in zona pieptului sunt, de asemenea, folosite de medici in scopul stabilirii celui mai potrivit tratament.

In cazul in care cancerul nu este raspandit in organism (stadiile I si II), indepartarea chirurgicala a tumorii este cea mai intalnita si cea mai completa forma de tratament pentru cancerul pulmonar fara celule mici. Operatia trebuie luata in calcul pentru toti pacientii in aceste stadii, iar daca aceasta nu este indicata, pacientul trebuie informat de ce interventia chirurgicala nu este o optiune pentru el.

Daca boala este extinsa si pacientul nu poate fi operat, atunci sunt indicate radioterapia si chimioterapia (singure sau asociate) pentru a controla simptomele si a reduce dimensiunile tumorii.

Chimioterapia este un termen general folosit pentru a descrie tratamentul medicamentos pentru cancer. Medicamentele utilizate vor distruge celulele canceroase si vor afecta mai putin celulele normale. Acestea sunt administrate fie pe cale orala, fie intravenos. Exista mai multe tipuri de chimioterapice care pot fi folosite singure sau in diverse combinatii. Totusi, celulele sanatoase sunt si ele afectate de tratamentul agresiv, de aceea chimioterapia are adesea reactii adverse destul de dificil de suportat.

Radioterapia este un termen care descrie tratamentul cancerului cu ajutorul razelor X. El consta in directionarea nedureroasa a unui fascicul de particule cu energie mare pe zonele care necesita tratament. Radioterapia distruge celulele tumorale si poate fi folosita singura sau in asociere cu chirurgia si/sau cu chimioterapia. Radioterapia poate fi folosita inainte de interventia chirurgicala, pentru micsorarea tumorii, dupa interventia chirurgicala pentru uciderea celulelor care au ramas in zona respectiva sau in timpul tratamentului pentru a impiedica raspandirea celulelor in alte zone ale organismului (n.r. metastaziere).

 

 

Imunoterapia se concentreaza pe fortificarea sistemului imunitar si pe determinarea acestuia sa lupte impotriva cancerului. Tratamentul pe baza de imunoterapie este folosit la pacientii cu cancer la plamani in stadiu avansat.

Tratamentul paliativ ajuta pacientul sa faca fata mai bine simptomelor, dar si presiunii psihice la care e supus in timpul tratamentului pentru cancer ori in ultimul stadiu al bolii.

Medicina alternativa este folosita de unii pacienti pentru ameliorarea simptomelor. Este important, insa, ca pacientul sa inteleaga ca nu exista niciun tratament complementar sau alternativ care poate vindeca aceasta boala pulmonara. Unele simptome ale cancerului la plamani pot fi, insa, ameliorate cu ajutorul acupuncturii, meditatiei, yoga, masajului sau hipnozei.

Cancerul pulmonar reprezinta una dintre principalele cauze de mortalitate date de bolile oncologice, atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor.

Atat diagnosticul, cat si tratamentul pentru cancerul pulmonar pot fi coplesitoare pentru pacient. De aceea, este important ca pacientul sa aiba o legatura stransa cu echipa de medici care il trateaza – sa puna intrebari, sa inteleaga despre ce este vorba si cum functioneaza tratamentul si sa aiba incredere deplina in specialistii pe mainile carora se afla. De asemenea, pacientul ar trebui sa discute cu prietenii si familia despre problema pe care o are.

Un psihoterapeut este, de asemenea, de mare ajutor pacientilor care sufera de afectiuni precum cancerul. Acesta va oferi sprijin emotional, dar si solutii pentru ameliorarea anxietatii si a starilor depresive ce pot aparea pe fondul bolii.

Inscrierea intr-un grup de suport este benefica pentru unii pacienti bolnavi de cancer, acestia gasind alinare in discutiile cu oameni care se confunta exact cu aceeasi problema ca si ei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0