Micronoduli pulmonari: simptome, cauze, tratament

Un nodul pulmonar reprezintă o creștere anormală care se formează într-un plămân sau în ambii plămâni. Mulți oameni au noduli pulmonari. Aceste creșteri anormale sunt rareori canceroase. 

Bolile și infecțiile respiratorii pot determina formarea de noduli în plămâni. Majoritatea nodulilor pulmonari nu sunt un semn de cancer pulmonar și nu necesită tratament. La radiografii sau scanări imagistice, aceste excrescențe pot arăta ca o umbră sau ca o pată pe plămân.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Nodulii mici sunt, de regulă, benigni

De la introducerea tomografiei computerizate la începutul anilor 1990 și a computerului tomograf (CT)cu multidetector la sfârșitul anilor 1990, detectarea nodulilor cu diametrul de 1-2 mm a devenit o rutină. De fapt, s-a constatat că majoritatea fumătorilor cărora li se efectuează tomografie computerizată au noduli pulmonari mici, majoritatea fiind mai mici de 7 mm în diametru 1.

Într-un amplu studiu național de screening pulmonar desfășurat în Spania, 39% dintre participanți au avut o constatare pozitivă definită ca un nodul pulmonar necalcificat mai mare de 4 mm. Importanța clinică a acestor noduli extrem de mici diferă substanțial de cea a nodulilor mai mari detectați pe radiografiile toracice. Acești noduli mici în marea majoritate sunt benigni.

Caracteristicile micronodulilor și nodulilor pulmonari

Dimensiunea nodulilor

Un nodul pulmonar are o opacitate rotunjită sau neregulată, care poate fi bine sau slab definită, măsurând mai puțin sau 3 cm în diametru. Un nodul pulmonar este considerat mic dacă diametrul său cel mai mare este de 10 mm sau mai puțin. Un micronodul este considerat un nodul pulmonar dacă este mai mic de 3 mm. Majoritatea nodulilor mai mici de 1 cm nu sunt vizibili pe radiografiile toracice, ci doar prin tomografie computerizată.

Cum sunt clasificați nodulii

Nodulii sunt clasificați în trei categorii principale în funcție de densitatea lor,

  • noduli solizi
  • subsolizi ;
  • noduli parțial solizi.

Cel mai frecvent se văd nodulii solizi, care au o densitate de țesut moale și ascund conturul vaselor cu care sunt în contact. Nodulii non-solizi sau nodulii "de sticlă"  sunt zone nodulare focale de atenuare pulmonară crescută, incluzând atât leziuni bine definite, cât și leziuni slab definite, care nu ascund structurile parenchimatoase normale, inclusiv căile respiratorii și vasele.

Majoritatea nodulilor pulmonari solizi mici sunt benigni, 80% granuloame și ganglioni limfatici intrapulmonari, 10% hamartoame și 10% alte leziuni benigne. Calcificarea într-un nodul mic favorizează o cauză benignă, centrală, laminară sau modelele difuze de calcifiere sunt dovezi sigure de benignitate. Calcificările pot fi observate rar în cancerul pulmonar, ele obișnuiesc să fie amorfe sau punctate, iar metastazele pulmonare dintr-o malignitate primară osoasa pot fi dens calcificate. Conținutul de grăsime sugerează un hamartom sau ocazional un granulom sau lipom.

Ganglionii limfatici intrapulmonari sunt noduli pulmonari foarte frecvenți, situați sub coaste. Aceștia au formă ovală, rotundă, triunghiulară sau trapezoidală cu margini bine definite, densitate solidă și omogenă, care se extinde până la pleură. Aceștia sunt frecvent localizați perifisural.

Ganglionii limfatici perifisurali tipici sunt definiți ca noduli solizi, omogeni, atașați de fisuri, cu margini netede și o formă ovală, lentiformă sau triunghiulară. Nodulii perifisurali sunt benigni. Trebuie luată în considerare urmărirea ganglionilor limfatici intrapulmonari mai mari, în special în prezența unei malignități extrapulmonare cunoscute și în nodulii perifisurali care nu îndeplinesc toate caracteristicile tipice, de exemplu margini spiculate sau noduli cu o formă atipică.

Simptome noduli pulmonari

Nodulii pulmonari mici cauzează rareori simptome. Dacă creșterea apasă pe căile respiratorii, este posibil să tușești, să ai respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație. De asemenea, rar, poți prezenta semne care ar putea indica cancer pulmonar în stadiu incipient, adică boala nu s-a răspândit în afara plămânului. 

Programează o consultație la medicul pneumolog dacă ai noduli pulmonari și începi să te confrunți cu:
•    dureri în piept;
•    tuse cronică sau tuse cu sânge;
•    oboseală;
•    răguşeală;
•    pierderea poftei de mâncare; 
•    pierderea inexplicabilă în greutate; 
•    infecții respiratorii recurente, cum ar fi bronșită sau pneumonie;
•    dificultăți de respirație (dispnee) sau respirație șuierătoare.

Când ar trebui să consulți medicul 

Ar trebui să iei legătura cu un medic dacă:
•    ai dureri în piept;
•   ai tuse cronică sau cu sânge;
•    te confrunți cu o scădere inexplicabilă în greutate.

Cauze noduli pulmonari

Când o infecție sau o boală inflamează țesutul pulmonar, se poate forma un mic aglomerat de celule (granulom). În timp, un granulom se poate calcifica sau întări în plămân, provocând un nodul pulmonar necanceros.

Un neoplasm este o creștere anormală a celulelor din plămân. Neurofibroamele sunt un tip de neoplasm necanceros. Tipurile de neoplasme maligne (canceroase) includ cancerul pulmonar și tumorile carcinoide.

Alte cauze ale nodulilor pulmonari necanceroși includ:
•    iritanți sau poluanți ai aerului;
•    boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă și sarcoidoza;
•    infecții fungice, cum ar fi histoplasmoza;
•    infecții ale sistemului respirator, cum ar fi tuberculoza;
•    țesut cicatricial.

Un istoric de fumat de 30 de ani, dar și renunțarea la fumat în ultimii 15 ani au fost utilizate ca prag de expunere la tutun în procesul de calificare pentru programul de screening național din Spania și ar trebui considerate un indicator al stării de risc ridicat la pacienții cu noduli solizi.

Alți factori de risc sunt emfizemul, fibroza pulmonară idiopatică și malignitatea extrapulmonară sau pulmonară cunoscută. 

Prevalență noduli pulmonari

Nodulii pulmonari sunt foarte frecvent întâlniți. Până la jumătate dintre adulții cărora li se fac radiografii toracice sau tomografii au noduli pulmonari.

Factori de risc noduli pulmonari

Oricine poate dezvolta noduli pulmonari. Un nodul este mai probabil să fie canceros dacă:
•    ești fost fumător sau fumezi în prezent;
•    ai peste 65 de ani;
•    ai antecedente familiale de cancer;
•    ai urmat radioterapie în zona pieptului;
•    ai fost expus la azbest, radon sau fumat pasiv.

Nodulii pulmonari sunt un semn al cancerului pulmonar?

Aproximativ 95% din nodulii pulmonari sunt benigni. Multe lucruri pot provoca noduli pulmonari necanceroși, inclusiv infecții și cicatrici.  Dacă te confrunți cu un nodul pulmonar, medicu îți poate recomanda teste suplimentare pentru a determina cauza și pentru a exclude cancerul pulmonar.

Diagnostic noduli pulmonari 

Majoritatea oamenilor descoperă întâmplător că au un nodul pulmonar după ce au făcut un test imagistic pentru o procedură sau cu un alt scop. Dacă un test imagistic indică un nodul pulmonar, medicul îți poate recomanda monitorizarea activă a acestuia.

În unele cazuri, medicul îți poate recomanda imagistică toracică anuală, în termen de 6 până la 12 luni, pentru a vedea dacă un nodul pulmonar crește sau se modifică în timp. Este util ca specialistul să compare scanarea imagistică actuală cu una anterioară. Dacă nodulul din imaginile anterioare nu s-a schimbat în dimensiune, formă sau aspect în doi ani, probabil că este necanceros.

Dacă un nodul pulmonar este nou sau și-a schimbat dimensiunea, forma sau aspectul, medicul îți poate recomanda teste suplimentare pentru a determina dacă nodulul pulmonar este canceros. Aceste teste includ:
•    Bronhoscopie: în timp ce ești anesteziat, medicul trece un tub subțire (bronhoscop) din gât în plămân. Un instrument chirurgical mic de la capătul lunetei taie și preia o probă de țesut din nodul. Un laborator analizează această probă de biopsie pentru celule anormale.
•    Biopsie ghidată prin scanare CT: pentru nodulii de pe partea exterioară a plămânului, medicul utilizează imagini CT pentru a ghida un ac subțire prin piele și în plămân. Această biopsie cu ac preia mostre de țesut din nodul pulmonar pentru a examina celulele anormale.
•    Tomografia cu emisie de pozitroni (PET): o scanare PET folosește o substanță chimică radioactivă sigură, injectabilă și un dispozitiv de imagistică pentru a detecta celulele bolnave din organe.

Despre micronodulul pulmonar

Nodulii pulmonari măsoară, de obicei, aproximativ 5 mm până la 30 mm. Un nodul pulmonar mai mare, cum ar fi unul de 30 de mm sau mai mare, este mai probabil să fie canceros, spre deosebire de un nodul pulmonar mai mic.

Un micronodul pulmonar este o opacitate rotunjită care măsoară mai puțin 3 mm în diametru la computerul tomograf. Nodulii pulmonari pot fi localizați în interstițiul pulmonar, spațiul aerian sau ambele. 
Diagnosticul diferenţial al bolilor care se manifestă cu micronoduli interstiţiali variază foarte mult, iar pacienţii afectaţi au manifestări clinice variabile. 

Familiarizarea cu anatomia interstițiului pulmonar este fundamentală atunci când se evaluează micronodulii pulmonari, deoarece o concentrație de micronoduli într-un anumit compartiment poate fi indiciu imagistic pentru diagnosticul corect. 

CT și HRCT (tomografie computerizată de înaltă rezoluție) în secțiune subțire sunt variante recomandate pentru detectarea și caracterizarea micronodulilor pulmonari. Odată micronodulii identificați, distribuția lor în interstițiul pulmonar trebuie determinată în funcție de localizarea lor față de lobulul pulmonar secundar și caracterizată ca centrolobulara, perilimfatică sau aleatorie.

Complicații noduli pulmonari

Rareori, un nodul pulmonar necanceros poate apăsa sau bloca căile respiratorii. Este posibil să ai nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a elibera căile respiratorii, astfel încât să poți respira corespunzător din nou.

Tratament noduli pulmonari

Micronodulii pulmonari necanceroși, de obicei, nu necesită tratament. Este posibil să ai nevoie de tratamente, cum ar fi antibiotice sau medicamente antifungice, dacă te confrunți cu o infecție. Dacă nodulul pulmonar crește, provoacă probleme sau este canceros, este posibil să ai nevoie de o intervenție chirurgicală. Procedurile chirurgicale pentru îndepărtarea nodulilor pulmonari necanceroși și canceroși includ:
•    Chirurgie toracică asistată video (VATS): în timpul VATS, medicul introduce în interiorul cutiei toracice un toracoscop (care are atașată o sursă de lumină și o cameră video) și instrumente chirurgicale mici prin mai multe incizii în piept. Chirurgul se ghidează după imaginile transmise pe monitor pentru a elimina nodulul.
•    Toracotomie: medicul chirurg îndepărtează nodul pulmonar printr-o incizie mai mare între coaste, sub omoplat. Timp de câteva zile după operație, un tub drenează excesul de lichid din piept.

Prognostic noduli pulmonari 

Majoritatea nodulilor pulmonari nu sunt canceroși și nu necesită tratament. Un nodul pulmonar necanceros nu ar trebui să îți afecteze calitatea vieții.

Se pot preveni (micro)nodulii pulmonari?

Renunțarea la fumat este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a vă proteja plămânii. Dar nu poți face nimic pentru a preveni dezvoltarea de (micro)noduli pulmonari.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Management of incidental lung nodules <8 mm in diameter”, J Thorac Dis. 2018 Aug, Marcelo Sánchez, Mariana Benegas, Ivan Vollmer
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6178302/#
Cleveland Clinic - Pulmonary Nodules
 https://my.clevelandclinic. org/health/diseases/14799-pulmonary-nodules 
Oxford Medicine Online - Pulmonary Micronodules

https://oxfordmedicine.com/view/10.1093/med/9780199858064.001.0001/med-9780199858064-chapter-75 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0