Camforul, esenta vindecatoare

Dintre multele leacuri ale bunicii, camforul era una din armele imbatabile când venea vorba de răceli și gripe, prevenire sau tratare. Pe vremuri, multe bunici puneau puțin praf de camfor pe o pânză sau o stropeau cu ulei camforat și o legau în sezonul rece, de gâtul nepoților școlari.

Ori dacă prindeai vreun guturai, îți aplicau un masaj zdravăn pe spate, piept, gât și picioare cu un unguent camforat sau o soluție hidroalcoolică camforată, pe care o numeau pompos “frecție” care te răcorea până la frisonul de frig, însă, apoi, că prin minune, te trezeai dimineața ca nou, sănătos și dornic de joacă. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În ziua de astăzi, însă specialiștii recomandă multă precauție sau chiar interzic aplicarea camforului pe pielea copiilor din cauza posibilelor efecte secundare. Sunt preferate unguentele de la farmacie care conțin combinații de uleiuri esentiale, în special mentol și eucalipt, în doze bine controlate, astfel încât să nu irite pielea și să nu provoace alte efecte nedorite. 

Cele mai comune utilizări ale camforului

De altfel, datorită proprietăților lui antiseptice, camforul chiar a fost printre cele mai vechi medicamente naturale din lume, descoperit și folosit mai ales de chinezi și asiatici, zonă de unde este originar copacul ce îl generează. Căci de fapt camforul, așa cum îl știm noi, sub forma unui cristal alb lăptos este o rășină a unui arbore, înrudit cu cel al scorțișoarei. 

Camforul (Cinnamomum camphora) este o terpenă (compus organic) care este utilizat în mod obișnuit în creme, unguente și loțiuni. Uleiul de camfor este uleiul extras din lemnul arborilor de camfor și prelucrat prin distilare cu abur.

Era folosit extern pentru a calma durerea

Arborele de camfor parfumat (Cinnamomum camphora) și produsele sale, precum uleiul de camfor, au fost folosite  din cele mai vechi timpuri. Având o istorie bogată de utilizare tradițională, a fost utilizat în special ca fumigant în perioadele de molimă și considerat ca un ingredient valoros atât în parfum, cât și în lichidul de îmbălsămare. În prezent, poate fi folosit extern, local pentru a calma durerea, iritația și mâncărimea.

Era considerat panaceu

Camforul era un ingredient prețios în vremurile medicinei empirice datorită proprietăților antimicrobiene, antivirale, antiinflamatoare, analgezice, revulsive, antipruriginoase, stimulatoare a circulației sangvine, expectorante, antinevralgice, antifebrile, antireumatice și lista poate continua, căci în vremuri de demult, cu lipsuri mari și boli multe, camforul chiar era un fel de panaceu.

Este util în menținerea sănătății plămânilor

Privit acum de către oamenii de știință, camforul este recunoscut ca eficient în menținerea sănătății plămânilor și sistemului osteoarticular. În afecțiunile respiratorii, camforul acționează în decongestionarea căilor respiratorii și a plămânilor, în pneumonie, sincope respiratorii, gripă, bronșite, laringite și ar putea să scadă natural febră.

Util pentru tratamentul nevralgiei

Nevralgia este o afecțiune dureroasă care este cauzată de umflarea vaselor de sânge din jurul nervului trigemen. Uleiul de camfor face ca vasele să se contracte și să elibereze presiunea creată asupra acestui nerv. Natura ușor absorbantă a uleiului de camfor îi crește eficacitatea, deoarece poate pătrunde cu ușurință în piele. Aroma funcționează ca un sedativ și calmează mai mult durerea.

Camforul în uzul extern

În problemele de dermatologie, camforul are efecte benefice în urticarie și prurit, diverse iritații și inflamații ale pielii, dar chiar și în calmarea pustulelor acneei și în degerături.

Ar putea calma articulațiile inflamate

Reumaticii sau cei care munceau fizic din greu foloseau camforul în diverse tincturi și unguente pentru calmarea articulațiilor inflamate și dureroase ori la relaxarea picioarelor și întinderilor musculare. Uleiul de camfor accelerează circulația sângelui și ajută la ameliorarea stresului și a edemului articulațiilor, relaxează contracturile de la nivelul coloanei.

O rețetă populară în multe țări constă într-o linguriță de de camfor la o cană de ulei de cocos încălzit. Dar asigurați-vă că uleiul nu fierbe. Lasă-l să se răcească și masați genunchii sau regiunea spatelui dureroasă de două ori pe zi.

Când sunt recomandate băile terapeutice cu camfor

Uleiul eteric de camfor este și astăzi folosit în diferite soluții hidroalcoolice sau uleioase, așa-zisul alcool camforat. Alături de vaselină, în principal, regăsim unguentul camforat. Medicina naturistă recomandă băile terapeutice cu adaos de camfor mai ales reumaticilor sau celor ce suferă de diverse dureri generate de afecțiuni osteoarticulare, sportivilor, dar și în afecțiuni respiratorii, unde se recomandă și inhalații în concentrație foarte redusă și ședințe de aromaterapie.

La adulții sănătoși, băile terapeutice și inhalațiile cu mic adaos de camfor au efecte benefice în eliberarea căilor nazale și respiratorii și declanșarea expectorației. La nivelul nasului, câteva picături din uleiul de camfor creează o senzație de răcorire, face respirația mai ușoară și confortabilă prin curățarea congestiei.

Alină durerile de cap

Alcoolul camforat se obține prin dizolvarea cristalelor de camfor (10 g) în alcool alimentar 96° (90 ml) și se folosește extern, sub formă de comprese. Câteva picături aplicate pe tâmple pot face minuni împotriva durerilor de cap sau migrenelor. Totul este să îi tolerezi mirosul, cu totul particular și să ai grijă la cantitatea aplicată.

Poate fi folosit ca insecticid

Din punct de vedere științific, camforului i-au fost atribuite numeroase activități biologice, inclusiv proprietăți antibacteriene, antifungice, antimutagene, antitusive și insecticide. Pesticidele pe bază de uleiuri esențiale au o gamă largă de aplicații în ținerea la distanță a dăunătorilor, având numeroase avantaje, cum ar fi că sunt regenerabile și ușor degradate pentru a minimiza efectele secundare asupra mediului. În prezent, se utilizează din ce în ce mai mult uleiurile esențiale derivate din plante ca insecticide și repellente în agricultură.

S-a descoperit că camforul are un anumit grad de respingere a țânțarilor, cu precădere țânțarul Anopheles stephensi 1. Este important de menționat că bioactivitatea a fost determinată în multe cazuri folosind un ulei esențial bogat în camfor și nu camfor pur. Datorită procentului ridicat de camfor, aceste activități pot fi atribuite incorect camforului, în timp ce sinergismul pare mult mai probabil cum ar fi în cazul asocierii acestuia cu 1.8 cineolului (eucaliptolul), prezent în uleiul de eucalipt.

Ce efecte secundare are camforul

Ar putea declanșa convulsii la copii

Camforul a mai pierdut ceva teren în favoarea uleiurilor de eucalipt și mentol, considerate mai sigure, din cauză că are și unele efecte secundare foarte importante. La copiii mici, camforul poate acționa ca paralizant al laringelui și favorizează convulsiile. În general, nu se recomandă femeilor însărcinate, pentru că traversează bariera placentară și, de asemenea, este interzis persoanelor epileptice și astmatice.

Nu trebuie administrat pe cale orală, întrucât poate duce la deces

Dacă pe vremuri camforul era folosit și în uz intern, medicii recomandă astăzi prudență în ceea ce privește acest mod de administrare, recomandându-l mai degrabă în aplicații externe. Administrat pe cale orală, camforul poate provoca dificultăți de respirație, convulsii și deces. 

Ingestia a 2 g de camfor este suficientă pentru a produce efecte toxice la adulți. Simptomele inițiale pot apărea în decurs de 5 până la 15 minute după ingestie și includ greață și vărsături, arsuri orale și epigastrice, o senzație de căldură și o durere de cap. Dozele mari de camfor, fie inhalat, fie aplicat local, pe piele, pot fi, de asemenea, riscante. Ele pot provoca iritații ale pielii la unele persoane, mai ales la copii sau convulsii.

Ar putea dependență

Este un medicament fără prescripție medicală și poate fi cumpărat chiar și fără prescripția unui medic. Cu toate acestea, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite ale Americii (SUA) a interzis substanțele legate de camfor sub orice formă medicinală sau comestibilă, luand in considerare proprietățile sale de a genera dependență.

Câteva mențiuni despre alifia chinezească camforată 

Cu siguranță recunoști cutiuța roșie cunoscută sub numele de alifia chinezească camforată. Aceasta conține o cremă care are în compoziție camfor, mentol, ulei esențial de cajeput, ulei de Cassia și ulei de cuișoare. Acest balsam este folosit cu precădere în ameliorarea durerilor intense, cum ar fi durerile musculo-scheletice. 

De asemenea, este utilizat și în ameliorarea durerilor superficiale, cum ar fi durerea provocată de Zona Zoster sau în ameliorarea durerilor de cap, congestiei sinusurilor și disconfortului cauzat de mușcăturile de țânțari. Cercetările au arătat că este la fel de eficient ca acetaminofenul în atenuarea migrenelor 2

Este important de menționat că acest tip de balsam nu trebuie folosit pe răni deschise și ai grijă atunci când îl utilizezi, ca să nu pătrundă în ochi sau în gură. Înainte de utilizare, aplică puțin balsam pe piele și așteaptă câteva ore, pentru a vedea dacă apar efecte secundare, precum arsuri, iritații sau chiar sângerare a zonei afectate.

Așadar, atunci când te doare capul, poți încerca să alungi durerea cu acest balsam. Majoritatea oamenilor îl aplică de mai multe ori pe zi când durerea trece. Disconfortul ar trebui să se atenueze în 10 - 20 de minute. Dacă continui să te confrunți cu dureri de cap dese, indicat ar fi să nu mai amâni consultul medical de specialitate, întrucât în spatele acestora se pot ascunde afecțiuni grave. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Phytochemistry and Applications of Cinnamomum camphora Essential Oils”, Molecules. 2022 May, Sang-Hwan Lee, Dae-Shin Kim, Seong-Hee Park, Hyun Park
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9102863/
2 Studiul „Efficacy, safety and tolerability of Tiger Balm® ointments: asystematic review and a meta-analysis of prevalence”. Journal of Pharmacy & Pharmacognosy Research, 2020; Antonelli M, Donelli D, Valussi M. 
https://www.researchgate.net/publication/336649980_Efficacy_safety_and_tolerability_of_Tiger_BalmR_ointments_a_systematic_review_and_a_meta-analysis_of_prevalence


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0