Gălbenelele (Calendula officinalis): ce beneficii și ce proprietăți au

Gălbenelele pot fi folosite și intern și extern, ca remediu natural pentru probleme ale pielii, gastrite și afecțiuni hepato-biliare și tulburări menstruale.

Calendula officinalis este utilizată pe scară largă în întreaga lume. Remediile cu gălbenele sunt folosite în diferite sisteme de medicină complementară și alternativă, în principal pentru arsuri, tăieturi, erupții cutanate, dermatită și varicoză. Sunt, de asemenea, utilizate ca parte a tratamentului pentru pielea uscată, înțepăturile de albine și ulcerele piciorului. Uleiul esențial de gălbenele este utilizat pentru calmarea sistemului nervos central și tratarea rănilor.

Gălbenelele pot favoriza vindecarea pielii

Extractul de Calendula găsit în uleiuri, unguente și tincturi poate fi utilizat local pentru a trata rănile și ulcerațiile. De asemenea, ceaiul de gălbenele se poate aplica pe piele pe o compresă de pânză sau cu o sticlă de pulverizare. Cu toate acestea, nu este clar dacă și consumul de ceai oferă aceleași efecte. Studiile în eprubetă și pe animale indică faptul că extractul de gălbenele poate regla expresia anumitor proteine care promovează vindecarea rănilor.

Într-un studiu¹ de 12 săptămâni la care au participat 57 de persoane, 72% dintre cei tratați cu extract de Calendula officinalis au experimentat vindecarea completă a ulcerelor venoase ale piciorului, comparativ cu 32% în grupul de control. În mod similar, într-un studiu de 30 de săptămâni efectuat pe 41 de adulți cu ulcerații la picior asociate cu diabetul, 78% dintre participanți au obținut închiderea completă a plăgii după tratamentul zilnic cu spray de Calendula

Gălbenelele pot avea proprietăți antifungice și antimicrobiene

Extractul de Calendula este cunoscut pentru proprietățile sale antifungice și antimicrobiene. În special într-un studiu cu eprubete, uleiul din florile de gălbenele s-a dovedit eficient împotriva a 23 de tulpini fungice de Candida - o ciupercă frecvent întânită care poate provoca infecții orale, vaginale și cutanate.

Un alt studiu în eprubetă a indicat faptul că extractul de Calendula inhibă creșterea leishmaniei, parazitul responsabil de leishmanioză - o boală care poate produce răni ale pielii sau poate afecta organele interne, cum ar fi splina, ficatul și măduva osoasă.

Se pot aplica în sugranță uleiuri cu gălbenele, unguente cu gălbenele, comprese sau spray-uri direct pe piele, dar e important de reținut că nu este clar cât de eficiente sunt aceste tratamente și că este nevoie de cercetări mai extinse, pe oameni, care să le valideze eficiența.

Calendula officinalis poate ajuta la tratarea afecțiunilor orale, cum ar fi gingivita

Gingivita, care se caracterizează prin inflamația cronică a gingiilor, este una dintre cele mai frecvente boli orale. Într-un studiu² de 6 luni efectuat pe 240 de persoane cu gingivită, cele care au folosit o apă de gură cu gălbenele au înregistrat o reducere de 46% a nivelului de inflamație, comparativ cu 35% în grupul de control. Mai mult, un studiu în eprubetă a stabilit că o apă de gură pe bază de Calendula a redus numărul de microorganisme pe materialele de sutură utilizate pentru extracția dinților. Studiile au atribuit aceste efecte proprietăților puternic antiinflamatoare și antimicrobiene ale plantei.

Gălbenelele pot îmbunătăți fermitatea pielii

Extractul de gălbenele este utilizat pe scară largă în produse cosmetice, inclusiv creme și unguente. Atât studiile în eprubetă, cât și cele umane arată că acest extract poate spori hidratarea pielii și poate stimula fermitatea și elasticitatea, ceea ce poate întârzia semnele îmbătrânirii³.

Aceste efecte se datorează probabil conținutului antioxidant, care poate reduce leziunile pielii cauzate de stresul oxidativ. Expunerea la radiații ultraviolete este principala cauză de stres oxidativ la nivelul pielii. Interesant este că un studiu în eprubetă a stabilit că uleiul de gălbenele are un factor de protecție solară de 8,36. Ca atare, produsele de protecție solară formulate cu ulei de Calendula pot proteja împotriva arsurilor solare.

Alte utilizări ale gălbenelelor

Mulți oameni care au folosit acest remediu susțin că gălbenele au și alte utilizări, dar puține dintre acestea sunt susținute de știință.

Pot trata psoriazisul. Psoriazisul este o boală autoimună care nu se vindecă, tratamentul fiind destinat gestionării afecțiunii. Proprietățile de vindecare a rănilor din uleiul de Calendula ar putea să o facă o alegere bună în tratarea psoriazisului, dar încă nu există nicio cercetare în acest sens. Poți încerca remediul, aplicând ulei de gălbenele sau un balsam pe zona afectată de câteva ori în fiecare zi.

Pot regla ciclul menstrual. Se spune că ceaiul de gălbenele reglează menstruația și atenuează crampele menstruale.

Pot funcționa ca un toner pentru față. Se crede că gălbenele pot reduce acneea și erupțiile datorită proprietăților antimicrobiene. Cu toate acestea, nicio dovadă științifică nu susține până în prezent această afirmație.

Pot susține sănătatea inimii. Potențialul antiinflamator și antioxidant al gălbenelelor poate reduce riscul de atac de cord. Însă aceste efecte au fost observate într-un singur studiu în eprubetă, în care s-au utilizat doze mari

Pot atenua oboseala musculară. Un studiu efectuat pe șoareci sugerează că extractul de gălbenele reduce durerea musculară indusă de efort. Cu toate acestea, studiul a inclus și extracte din alte două plante, ceea ce face dificilă stabilirea modului în care Calendula officinalis funcționează singură.

Precauții în ce privește utilizarea remediilor cu gălbenele

Autoritășile sanitare internaționale consideră că remediile cu gălbenele sunt sigure pentru uz general. E bine de știut, însă, că, deși pot îmbunătăți sănătatea pielii la unii oameni, remediile cu gălbenele în contact cu pielea pot duce la reacții alergice la alții. Prin urmare, înainte de a folosi o cremă cu gălbenele, ar trebui să-ți testezi reacția pielii, aplicând o cantitate mică de produs pe o zonă restrânsă înainte de a o utiliza. Persoanele cu alergii la alte plante din familia Asteraceae, cum ar fi mușețelul german și arnica de munte, pot fi mai predispuse la o alergie la gălbenele.

În plus, e bine ca remediile cu gălbenele să fie evitate în timpul sarcinii pentru a reduce riscul de avort spontan, având în vedere presupusele efecte menstruale ale acestei plante. De asemenea, o revizuire a 46 de studii a stabilit că gălbenele pot interfera cu sedativele și cu medicamentele pentru tensiunea arterială, așa că, dacă ești în tratament cu acestea, e bine să eviți remediile interne cu gălbenele.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Therapeutic effectiveness of a Calendula officinalis extract in venous leg ulcer healing
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27974009/
1. Studiul „Therapeutic effectiveness of a Calendula officinalis extract in venous leg ulcer healing”, apărut în J Wound Care. 2016 Dec 2;25(12):732-739. doi: 10.12968/jowc.2016.25.12.732, autori: M. Buzzi et al.
NCBI - Evaluation of Calendula officinalis as an anti-plaque and anti-gingivitis agent
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3917203/
2. Studiul „Evaluation of Calendula officinalis as an anti-plaque and anti-gingivitis agent”, apărut în J Indian Soc Periodontol. 2013 Nov-Dec; 17(6): 741–747. doi: 10.4103/0972-124X.124491, autori: Mayur Sudhakar Khairnar et al. 
Pub Med - Calendula extract: effects on mechanical parameters of human skin
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21928714/
3. Studiul „Calendula extract: effects on mechanical parameters of human skin”, apărut în Acta Pol Pharm. Sep-Oct 2011;68(5):693-701, autori: Naveed Akhtar et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0