Chimionul: ce beneficii are pentru sănătate?

Chimionul a devenit în ultimii ani subiect de cercetări medicale, deoarece dovezile anecdotice susțin că are diverse beneficii pentru sănătate.

Chimionul (Cuminum cyminum) este o plantă cu frunze care crește la nivelul solului în China, India, Orientul Mijlociu și regiunea mediteraneeană. Fructele plantei sunt practic semințele de chimion, populare în întreaga lume sub formă de condiment. Chimionul nu este același lucru cu chimenul, deși sunt înrudite.

Majoritatea beneficiilor chimionului au legătură cu digestia, sistemul imunitar și circulația. Unele beneficii au fost demonstrate prin studii clinice, în timp ce altele sunt bazate doar pe dovezi anecdotice și, deci, rămân greu de dovedit. Ce beneficii are chimionul?

Chimionul conține antioxidanți

Semințele de chimion conțin substanțe naturale numite apigenină și luteolină care funcționează ca antioxidanți și împiedică acțiunea radicalilor liberi care atacă celulele sănătoase. Antioxidanții sunt cei care te ajută să te simți mai sănătos și mai energic și, de asemenea, contribuie la păstrarea tinereții pielii.

Chimionul pare să aibă proprietăți anticancerigene

Chimionul pare să aibă capacitatea de a împiedica multiplicarea celulelor canceroase, potrivit unor experimente. Într-un studiu, șobolanii care au fost hrăniți cu chimion au fost protejați de cancerul de colon. Cercetătorii dintr-un alt studiu au descoperit că din nouă ierburi și condimente populare, busuiocul și chimionul erau cele mai puternice plante anticancerigene.

Chimionul poate ajuta la tratarea diareii

În mod tradițional, chimionul a fost utilizat pentru tratamentul diareii timp de secole. Într-un studiu, un extract din semințe de chimion a fost dat șobolanilor care sufereau de diaree, cercetătorii ajungând la concluzia că extractul a ajutat la vindecarea simptomelor.

Chimionul poate contribui la controlul zahărului din sânge

Chimionul a fost folosit ca parte a unui studiu care a inclus anumite remedii pe bază de plante, recomandate pentru diabet, concluzia fiind că acesta a ajutat cu succes persoanele cu diabet să-și gestioneze starea.

Animalele diabetice din studiile de laborator s-au dovedit a beneficia de consumul de chimion. În general, se acceptă faptul că uleiul de chimion este un agent hipoglicemiant.

Chimionul poate combate bacteriile și paraziții

Uleiul extras din semințele de chimion a fost utilizat ca agent antiseptic și larvicid eficient. Chimionul¹ pare să neutralizeze chiar și tulpinile de bacterii care sunt rezistente la alte antiseptice, cercetătorii afirmând că ar putea ajuta la distrugerea bacteriilor dăunătoare care încearcă să atace sistemul imunitar. Acest lucru poate explica de ce chimionul a fost folosit de multă vreme pe post de conservant în alimente.

Chimionul poate avea efect antiinflamator

Ingredientele active din semințele de chimion au un efect antiinflamator și antiseptic, ceea ce înseamnă că, dacă ai dureri sau inflamații care declanșează alte afecțiuni, chimionul din dietă ar putea contracara efectele negative. Uleiul esențial de chimion nu s-a dovedit a avea proprietăți antiinflamatorii, dar semințele de chimion au contribuit la reducerea durerii și a inflamației într-un studiu de laborator efectuat pe șobolani.

Chimionul poate ajuta la scăderea colesterolului

Un hipolipemiant este o substanță care ajută corpul să controleze nivelurile ridicate de grăsimi care afectează inima și valorile colesterolului. Chimionul este considerat a avea proprietăți hipolipemiante. Într-un review, un supliment alimentar din pulbere de chimion amestecat în iaurt a contribuit la reducerea colesterolului. Un alt grup de persoane cu colesterol ridicat a avut rezultate benefice după consumul de chimion.

Chimionul poate contribui la scăderea în greutate

Mai multe studii de grup au analizat modalitățile în care chimionul poate fi de ajutor în procesul de slăbire. Sunt necesare mai multe cercetări, dar rezultatele acestor studii sunt promițătoare. Femeile supraponderale cărora li s-a administrat pudră de chimion și care au urmat o dietă sănătoasă au arătat îmbunătățiri în ceea ce privește greutatea. Un alt studiu² a arătat că un grup mixt de femei și bărbați supraponderali care au consumat chimion a observat îmbunătățiri în ceea ce privește procesul de slăbire, asemănătoare cu cele observate după administrarea unei pilule pentru slăbit.

Chimionul îmbunătățește simptomele IBS

Cercetătorii au evaluat extractul de chimion pentru tratarea crampelor, a spasmelor digestive, a greței și a balonării asociate cu sindromul intestinului iritabil. Într-un studiu, extractul de chimion  a reușit să trateze aceste simptome în perioada în care a fost consumat de participanți. Chimionul pare atât de eficient în aceste privințe, încât cercetătorii speră că ar putea fi un înlocuitor bun pentru persoanele care nu își pot permite medicamente scumpe pentru a-și trata sindromul intestinului iritabil.

Chimionul stimulează memoria

Chimionul poate ajuta corpul prin stimularea sistemului nervos central. Acest lucru poate avea ca rezultat o memorie mai clară și un control mai mare asupra membrelor. Chimionul ar putea chiar să fie de folos în tratarea bolii Parkinson datorită contribuției sale în ceea ce privește sistemul nervos central.

Riscuri și efecte secundare ale utilizării chimionului

Chimionul este considerat a fi extrem de sigur și, în general, netoxic, chiar și în doze mai mari. Există, totuși, câteva efecte secundare de care trebuie să ții cont dacă dorești să îl utilizezi. Doza tipică de chimion ca supliment pe bază de plante este de 300 până la 600 de miligrame pe zi.

Legat de riscuri și efecte secundare, cercetătorii au găsit dovezi că chimionul suprimă nivelul de testosteron, ceea ce înseamnă că ar putea scădea fertilitatea în cazul bărbaților. Chimionul a fost folosit de unele culturi ca substanță pentru a declanșa avortul spontan, astfel încât gravidele sau femeile care încearcă să rămână însărcinate ar trebui să aibă în vedere evitarea acestui condiment.

Cum poate fi folosit chimionul

Chimionul este un condiment incredibil de aromat, care poate fi utilizat în multe rețete sănătoase pentru inimă, cu nivel scăzut de colesterol. Este relativ ușor să adaugi câte puțin chimion în legume gătite sau pe preparatele din carne - de exemplu, somonul cu crustă de chimion este un fel de mâncare ușor. Chimionul, boiaua, coriandrul și lămâia proaspătă se combină pentru a da somonului copt o tentă picantă.

O altă opțiune de a folosi acest condiment este orezul cu lămâie și ceapă tocată. Acest fel simplu de mâncare, pe care îl poți consuma ca atare sau ca garnitură, implică fierberea orezului cu ceapă așa cum faci de obicei și adăugarea semințelor de chimion, a zemei de lămâie și a  unei cantități mici de ulei de rapiță spre final, când orezul e aproape gata.

 

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Antibacterial and Antifungal Activities of Spices
 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5486105/
1. Studiul „Antibacterial and Antifungal Activities of Spices”, apărut în Int J Mol Sci. 2017 Jun; 18(6): 1283. Published online 2017 Jun 16. doi: 10.3390/ijms18061283, autori: Qing Liu et al.
Research Gate - The pharmacological activities of Cuminum cyminum -A review
https://www.researchgate.net/profile/Ali_Al-Snafi/publication/313742829_The_pharmacological_activities_of_Cuminum_cyminum_-A_review/links/58a46696a6fdcc0e0755de90/The-pharmacological-activities-of-Cuminum-cyminum-A-review.pdf
Pub Med - Effect of the cumin cyminum L. Intake on Weight Loss, Metabolic Profiles and Biomarkers of Oxidative Stress in Overweight Subjects: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25766448/
2. Studiul „Effect of the cumin cyminum L. Intake on Weight Loss, Metabolic Profiles and Biomarkers of Oxidative Stress in Overweight Subjects: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial”, apărut în Ann Nutr Metab. 2015;66(2-3):117-24. doi: 10.1159/000373896. Epub 2015 Mar 3, autori: Mohsen Taghizadeh et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0