Calitatea vietii pacientilor diagnosticati cu artroza

Bolile articulare cronice de tipul artrozei sunt extrem de frecvente in toata lumea. Impactul social si personal asupra vietii difera, insa, de la pacient la pacient. Atat artroza de sold cat si cea de genunchi sunt extrem de debilitante, dizabilitate resimtita mai acut la pacientii supraponderali sau obezi, cu un stil de viata sedentar.

Pacientii diagnosticati cu artroza de sold (coxartroza) sau de genunchi (gonartroza) au o calitate a vietii mai scazuta fata de restul populatiei, din cauza impactului negativ al aceastei afectiuni asupra interactiunilor familiale si sociale.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Unui pacient cu artroza ii este dificil sa urce scari, sa faca plimbari pe jos sau folosind bicicleta, sa isi desfasoare activitatile zilnice, toate acestea contribuind la scaderea calitatii vietii.

Este important ca aceasta boala sa fie diagnosticata precoce si sa se instituie un tratament potrivit, imediat dupa diagnostic. Acest lucru este necesar pentru a incetini evolutia artrozei, a ameliora durerea, a prelungi perioada de timp pana la necesitatea protezei articulare (eventual), a reduce impotenta functionala a pacientului si a-i creste mobilitatea pentru a depide cat mai putin de un mijloc de ajutor extern pentru ingrijirea personala, a imbunatati tonusul mental al acestuia, toate acestea crescand semnificativ calitatea vietii unui pacient diagnosticat cu artroza.

S-a elaborat un scor al impactului afectiunilor medicale asupra calitatii vietii, numit Health-related quality of life (HRQoL) - care cuprinde mai multi parametri evaluati si a caror suma finala reprezinta calitatea vietii.

Acesti parametrii sunt:

  • mobilitatea fizica,
  • statusul psihic,
  • interactiunea sociala,
  • interactiunea cognitiva
  • si starea generala de bine personal.

 

Este posibil ca medicul dumneavoastra sa va ceara sa completati acest chestionar pentru a aprecia calitatea vietii dumneavoastra, daca suferiti de gonartroza sau coxartroza ori alta forma de artroza.

Calitatea vietii este sever afectata

Artroza, numita si osteoartrita, este o boala caracterizata de dureri articulare, insa exista multe alte efecte ale acestei boli degenerative. Printre efectele neplacute se numara redoarea (sau rigiditatea, "intepenirea") articulara si dificultatea pacientului de a-si misca articulatiile afectate, pierderea tonusului muscular, pierderea fortei si rezistentei. Multi pacienti care au o forma de artroza se confrunta si cu senzatia de oboseala, cu o calitate slaba a somnului, cu stari de anxietate, depresie, cu izolarea sociala, pierderea locului de munca, dificultati financiare si cu o deteriorare generala a calitatii vietii.

Artroza are un impact la nivelul sanatatii fizice, spun oamenii de stiinta. Multi pacienti cu artroza se plang de instabilitatea articulatiilor, iar acesti pacienti au un risc mai mare de caderi. Riscul acesta crescut se datoreaza unui set complex de interactiuni ce cuprind mai multi factori: pacientul isi pierde increderea in propriile miscari, apar modificari la nivelul articulatiilor (acestea se deterioreaza), inaintarea in varsta afecteaza articulatiile, folosirea medicamentelor, durerea resimtita.

Statisticile arata ca aproape jumatate dintre pacientii cu artroza simptomatica folosesc dispozitive medicale menite sa ii ajute sa mearga, cum ar fi bastonul, cadrul, ortezele etc. Specialistii de peste hotare spun ca multe dintre aceste dispozitive medicale sunt obtinute fara prescriptie medicala, ceea ce inseamna ca exista un potential mare sa fie incorect folosite, sa aiba dimensiunile incorecte si sa fie utilizate intr-un mod nesigur.

In plus, urcatul pe scari reprezinta o problema semnificativa pentru multi pacienti cu gonartroza sau coxartroza, in special pentru cei care au un genunchi afectat. Coborarea treptelor poate fi o problema si mai mare decat urcarea lor, deoarece miscarea necesita o indoire si mai pronuntata a articulatiei genunchiului.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Miscarile articulatiei sunt reduse din cauza acestei boli degenerative. Artroza creeaza multe dificultati pacientilor, acestora le este greu sa isi miste corect articulatia, in special dupa o perioada mare de repaus, cand redoarea (intepenirea) este mai pronuntata. Potrivit cercetatorilor, peste 80% dintre pacientii cu artroza raporteaza ca au dificultati cand vine vorba de activitatile de zi cu zi, indiferent de localizarea bolii. Un procent important dintre pacientii spun ca au absentat de la locul de munca, drept rezultat al artrozei.  

Iata cateva activitati care sunt ingreunate de artroza: mobilitatea articulatiilor atunci cand pacientul se afla in aer liber (in natura), mobilitatea articulatiilor atunci cand pacientul se afla in interior (in locuinta sa), momentele cand acesta trebuie sa mearga la cumparaturi, cand trebuie sa faca curatenie in locuinta, cand trebuie sa pregateasca masa, cand pacientul vrea sa practice un sport sau sa faca miscare, cand pacientul vrea sa practice gradinaritul, cand vrea sa aiba anumite joburi solicitante. Pentru un diagnostic corect, nu uita ca este important sa mergi la medicul reumatolog!

 


 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0