Durerile de genunchi in timp ce urcati scarile ar putea fi primul semn de artroza

Știai că durerea de genunchi în timpul urcării scărilor poate fi semn timpuriu de osteoartrită? Află mai multe despre osteortrită, dar și despre alte tipuri de artrită din articolul pe care ți l-am pregătit astăzi.

Potrivit oamenilor de știință, în prezent nu se știu prea multe despre conceptul de osteoartrită „timpurie”, iar de cele mai multe ori, pacienții se prezintă când au deja dureri semnificative, care durează de multă vreme și se confruntă deja cu pierdere a mobilității.

Într-un studiu la care au participat peste 4600 de persoane cu risc ridicat de artrită, aceștia au fost monitorizați timp de șapte ani. Urcarea scărilor a fost prima activitate de susținere a greutății corporale în care persoanele cu artroză timpurie la nivelul genunchiului au resimțit dureri. Ulterior, au dezvoltat dureri în timp ce mergeau, stăteau în picioare, culcat, așezat și în cele din urmă, în timp ce se odihneau, pur și simplu, în pat.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum debutează osteoartrita?

Semnele osteoartritei (numită și artroză) pot fi atât de vagi încât uneori este foarte ușor să fie trecute cu vederea. Principalele simptome sunt redoarea (rigiditatea) articulațiilor și articulațiile dureroase. Redoarea sau înțepenirea matinală durează de regulă mai puțin de 30 de minute, iar durerea tinde să se agraveze după munci fizice și la finalul zilei.

Ce semne are osteoartrita?

Artroza, cel mai răspândit tip de artrită în multe țări, este o afecțiune care face ca articulațiile să devină dureroase și rigide. Simptomele pot varia, iar înțepenirea articulațiilor este comună după perioade de inactivitate. Pacientul observă că articulațiile genunchiului, de exemplu, nu se mai mișcă la fel ca înainte și pot să producă unele sunete, numite crepitații, atunci când se mișcă (genunchii trosnesc).

Simptomele pot fi asociate nu doar cu nivelul de activitate al persoanei, ci și cu vremea - pacienții cu osteoartrită sunt meteosensibili. Alte simptome pe care pacientul sau medicul acestuia le poate observa pot fi:

  • sensibilitatea articulațiilor;
  • durere intensificată și redoare intensificată, atunci când pacientul nu își mișcă articulațiile o perioadă;
  • articulațiile par ușor mai mari sau mai „noduroase” decât în mod normal;
  • apare un sunet ca o pocnitură în articulații (la genunchi, de exemplu) ori pacientul are senzația că articulațiile „se macină”, tocmai pentru că oasele se freacă unele de altele, din cauza cartilajului care s-a subțiat sau a dispărut complet;
  • gama de mișcări pe care pacientul le poate face cu articulațiile este limitată;
  • apare slăbiciunea musculară.

Pacientul observă că îl dor genunchii cel mai mult atunci când merge, în special când este nevoit să urce fie pe un deal, fie pe scările locuinței sale. Uneori, genunchii lasă senzația că pot ceda sub greutatea pacientului, iar acestuia îi este greu să își întindă picioarele.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Tipuri de osteoartrită

Osteoartrita sau artroza poate apărea în orice articulație, dar cele mai frecvent afectate zone ale corpului includ mâinile, degetele, umărul, coloana vertebrală, de obicei la nivelul gâtului sau spatelui inferior, șoldurile, genunchii. Mai des întâlnite sunt osteoartrita mâinilor, a șoldurilor și a genunchilor.

Osteoartrita mâinilor

Osteaortrita poate afecta una sau mai multe zone ale mâinilor, cum ar fi articulația interfalangiană distală, care este articulația cea mai apropiată de unghie, articulația interfalangiană proximală, care este articulația mijlocie a fiecărui deget, articulația care leagă degetul mare și încheietura mâinii sau încheietura însăși. Simptomele persoanei cu artroză a mânilor depind de ce articulații afectate și includ rigiditate, durere, umflătură, roşeaţă, slăbiciune, probleme cu mișcarea degetelor, rază de mișcare redusă, crepitații la mișcarea degetelor, probleme la prinderea sau la ținerea unor obiecte.

Femeile sunt mai predispuse la osteoartrita mânilor decât bărbații și, de obicei, o dezvoltă la o vârstă mai fragedă. Artroza mâinilor poate avea un impact mare asupra capacității de a îndeplini sarcini din viața de zi cu zi, dar tratamentele care includ de la modificări ale stilului de viață până la medicamente și intervenții chirurgicale, pot ajuta.

Osteoartrita șoldurilor

Artroza poate apărea la unul sau la ambele șolduri, diferind, în acest mod, de poliartrita reumatoidă, care apare de obicei la ambele șolduri în același timp. Osteoartrita șoldului, cunoscută sub numele de coxartroză, este o afecțiune degenerativă, care se agravează în timp. Mulți oameni descoperă că pot să-și gestioneze simptomele timp de mulți ani folosind medicamente, exerciții fizice și terapie fizică. Suporturile, cum ar fi bastonul, pot fi, de asemenea, de ajutor.

Dacă starea se agravează, injecțiile cu steroizi, alte medicamente sau intervenția chirurgicală pot ajuta la ușurarea durerilor. Terapiile alternative pot ajuta și ele, iar oamenii de știință cercetează noi tehnologii de gestionare a bolii.

Osteoartrita la genunchi

La fel ca artroza de șold, osteoartrita genunchiului sau gonartroza poate apărea la unul sau la ambii genunchi. Vârsta, genetica și leziunile la genunchi pot juca toate un rol în apariția osteoartritei genunchiului.

Sportivii care se concentrează doar pe un sport care implică mișcări extinse și repetitive, cum ar fi alergarea sau tenisul, pot prezenta un risc crescut de gonartroză. De asemenea, dacă o persoană nu face sport de performanță, dar desfășoară un singur tip de activitate fizică, își poate suprasolicita unii mușchi și îi poate subutiliza pe alții. Varierea activităților ajută la întărirea diferitelor grupe de mușchi. Tratamentul pentru osteoartrita genunchiului depinde de stadiul afecțiunii.

Recomandările Experților DOC

Ce diferențe există între artroză și artrită și de câte feluri este artrita?

Artrita înseamnă inflamarea sau umflarea uneia sau a mai multor articulații; nu reprezintă o singură boală, ci este vorba de un termen-umbrelă, care include mai mult de 100 de afecțiuni. Două dintre cele mai întâlnite tipuri de artrită sunt osteoartrita (cunoscută și sub numele de artroză sau boală degenerativă a articulațiilor) și poliartrita reumatoidă; deci artroza este un gen de artrită.

Osteoartrita

Osteoartrita, numită și artrită degenerativă saua artroză, este cel mai frecvent tip de artrită. Cartilajul din articulații se descompune, determinând în cele din urmă oasele să se frece unul de altul și articulațiile să fie inflamate, ceea ce duce la durere, leziuni osoase și chiar la formarea pintenilor osoși. Poate apărea doar în una sau două articulații, pe o parte a corpului. Vârsta, obezitatea, rănile, antecedentele familiale și suprasolicitarea articulațiilor pot crește riscul de a dezvolta artroza.

Poliartrita reumatoidă

Poliartrita reumatoidă este un tip de boală autoimună în care corpul atacă țesutul articular sănătos. Simptomele obișnuite includ rigiditate matinală și dureri articulare, de obicei în aceeași articulație de ambele părți ale corpului, iar în cele din urmă se pot dezvolta deformări articulare. Simptome suplimentare pot apărea și în alte părți ale corpului, inclusiv inima, plămânii, ochii sau pielea.

Artrita juvenilă

Artrita juvenilă este un termen-umbrelă pentru mai multe tipuri de artrită care afectează copiii, cel mai frecvent fiind artrita idiopatică juvenilă, care începe să apară la copiii sub 16 ani. Poate face ca mușchii și țesuturile moi să se strângă, oasele să se erodeze și articulațiile să se alinieze greșit. Alte forme mai puțin frecvente de artrită juvenilă sunt dermatomiozita juvenilă, lupus juvenil, sclerodermie juvenilă, boala Kawasaki și boala mixtă a țesutului conjunctiv.

Spondiloartropatiile

Spondilita anchilozantă și alte tipuri de spondiloartropatii sunt afecțiuni autoimune care atacă locul în care tendoanele și ligamentele se atașează de os. Simptomele includ durere și rigiditate, în special în partea inferioară a spatelui. Coloana vertebrală va fi probabil afectată cel mai mult, deoarece spondilita anchilozantă este cea mai frecventă dintre aceste afecțiuni. De obicei, atacă în principal coloana vertebrală și pelvisul, dar poate afecta și alte articulații ale corpului. Alte spondiloartropatii pot ataca articulațiile periferice, cum ar fi cele de la mâini și picioare. 

Spondilita anchilozantă este ereditară, majoritatea persoanelor care dezvoltă boala având gena HLA-B27. Alte boli spondiloartritice care sunt, de asemenea, asociate cu gena HLA-B27, sunt artrita reactivă, cunoscută anterior sub numele de sindrom Reiter, artrita psoriazică, artropatia enteropatică, uveita anterioara acută, spondilita anchilozantă juvenilă.

Lupusul eritematos

Lupusul eritematos sistemic este o altă boală autoimună care poate afecta articulațiile și țesutul conjunctiv din organism, dar și alte organe, cum ar fi pielea, plămânii, rinichii, inima, creierul. Afecțiunea este mai frecventă în rândul femeilor, iar simptomele obișnuite includ dureri articulare și umflături. Alte simptome pot include dureri în piept, oboseală, febră, agitație, pierderea părului, afte bucale, erupție cutanată în zona feței, sensibilitate la lumina soarelui și noduli limfatici umflați.

Guta

Guta este o formă de artrită cauzată de acumularea de cristale de urat în interiorul articulațiilor. Nivelurile ridicate de acid uric din sânge pot crește riscul de gută al unei persoane. Vârsta mai înaintată, alimentația cu multe grăsimi animale, consumul de alcool și istoricul familial pot influența riscul unei persoane de a dezvolta gută. Persoana afectată se poate confrunta cu roșeață, umflare și durere în degetele de la picioare, glezne, genunchi, mâini și încheieturi.

Artrita infecțioasă și reactivă

Artrita infecțioasă este o infecție a uneia dintre articulații care provoacă durere sau umflare. Infecția poate fi cauzată de bacterii, virusuri, paraziți sau fungi, poate începe într-o altă parte a corpului și se poate răspândi la articulații. Acest tip de artrită este adesea însoțită de febră și frisoane.

Artrita reactivă poate apărea atunci când o infecție într-o parte a corpului declanșează disfuncția sistemului imunitar și inflamația într-o articulație în altă parte a corpului. Infecția apare adesea în tractul gastrointestinal, vezică urinară sau organe sexuale. 

Artrita psoriazică

Degetele sunt cel mai frecvent afectate de artrita psoriazică, dar această afecțiune dureroasă afectează și alte articulații. Boala poate progresa și la coloana vertebrală, provocând leziuni similare cu cele ale spondilitei anchilozante. Persoanele cu psoriazis au un risc mare să dezvolte artrită psoriazică.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Arthritis Types
https://www.cdc.gov/arthritis/basics/types.html
NCBI - Osteoarthritis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482326/
Toward a Clinical Definition of Early Osteoarthritis: Onset of Patient-Reported Knee Pain Begins on Stairs. Data From the Osteoarthritis Initiative
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/acr.22418
Studiul „Toward a Clinical Definition of Early Osteoarthritis: Onset of Patient-Reported Knee Pain Begins on Stairs. Data From the Osteoarthritis Initiative”, apărut în Arthritis Care & Research, 2014, https://doi.org/10.1002/acr.22418, autori: Elizabeth M. A. Hensor et al.
BMJ - Epidemiology of knee osteoarthritis in general practice: a registry-based study
https://bmjopen.bmj.com/content/10/1/e031734
Studiul „Epidemiology of knee osteoarthritis in general practice: a registry-based study”, apărut în BMJ Open 2020;10:e031734. doi: 10.1136/bmjopen-2019-031734, autori: Spitaels D, Mamouris P, Vaes B, et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0