Bursita – cauză de suferință la nivelul genunchiului

Bursele sunt structuri anatomice aflate între tendoane, mușchi, ligamente și oase. Rolul lor este de a reduce frecarea și de a facilita alunecarea între diferite ţesuturi ale organismului. Exista aproximativ 160 burse în organism, ele au forma unor pungi cu lichid și se găsesc atât în interiorul articulațiilor, căt și în exteriorul acestora, dispuse în zone în care mușchii sau tendoanele alunecă peste suprafețele osoase.

 

Bursita reprezintă inflamația acestor burse. Cele mai frecvente localizari ale bursitelor se află la nivelul membrelor, în jurul articulațiilor mari: umăr, cot, șold, genunchi.

Care sunt factorii favorizanți în apariția bursitelor?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bursitele la nivelul genunchiului pot apărea la orice persoană, dar sunt mai frecvente la cei care efectuează activități repetitive și stau mult timp în genunchi, ceea ce determină o presiune îndelungată în zona respectivă (parchetarii, instalatorii, grădinarii sunt persoanele cele mai expuse). Apa la genunchi este in general termenul folosit popular pentru a descrie excesul de lichid care se acumuleaza in sau in jurul articulatiei genunchiului.

Traumatismele sau microtraumatismele repetate la nivelul genunchiului reprezintă factori favorizanți în apariția bursitelor la acest nivel. O lovitură directă sau o cădere pe genunchi poate duce la inflamația bursei.

Bursita la genunchi sau un chist sinovial pot apărea și la pacienți care sunt diagnosticați și au afectare articulară ca și consecință a poliartritei reumatoide, gutei și pseudogutei.

Care sunt cele mai frecvente bursite la nivelul genunchiului?

Bursita prepatelara - reprezintă inflamația bursei situate înaintea patelei (rotulei), superficial de tendonul rotulian. Apare ca și consecință a unui traumatism direct la nivelul regiunii anterioare a genunchiului, dar cel mai frecvent apare prin suprasolicitarea în timpul activităților repetitive (afecțiunea aceasta se mai numește și “genunchiul menajerei”). Se manifestă prin durere, senzația de tensiune, căldură și tumefacție locală. Durerea la genunchi apare spontan și este accentuată de mișcarea repetitivă și de presiunea locală, durerea este mai intensă noaptea și pune probleme de diagnostic diferențial. Continuarea activității premergatoare bursitei va agrava simptomele și va îngreuna vindecarea.

Bursita se poate infecta, în acest caz durerea este mult mai intensă, apare caldură, roșeață și tumefacție locală (genunchi umflat) și este necesară aspirarea lichidului, efectuarea de culturi din lichidul aspirat și tratament antibiotic.

Bursita infrapatelară - reprezintă inflamația bursei situate între ligamentul patelar și tibie. Apare ca și consecință a traumatismelor și se manifestă prin durere și tumefacție locală. Pacientul nu poate să stea în genunchi, iar acest lucru duce la dificultate în îndeplinirea activităților de zi cu zi.

Bursita anserină – apare mai frecvent la femei de vârstă medie sau vârstnice, supraponderale, în asociere cu manifestările de artroză la nivelul genunchiului (gonartroză). Durerea apare în regiunea medială a genunchiului, se accentuează la urcatul și coborâtul scărilor și la presiune pe zona medială și internă a genunchiului. Bursita este de multe ori ignorată pentru că există gonartroză concomitentă. Atunci când un pacient are și gonartroză și bursită anserină, durerea cea mai intensă este determinată de bursită.

Cum este diagnosticat un pacient cu bursită?

Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic. Radiografia și ecografia articulară sunt utile pentru diagnostic diferențial. Pentru a diagnostica o bursită septică, se intră cu un ac și se aspiră lichidul de la nivelul bursei și se face analiza acestuia, inclusiv cultura.

Cum poate fi prevenită apariția bursitei la nivelul genunchiului?

Sunt recomandate exercițiile de tonifiere a musculaturii adiacente zonelor ce sunt supuse activităților repetitive și presiunilor îndelungate. Articulaţiile şi zonele de presiune trebuie protejate și este recomandată folosirea unor pernuțe de protecție articulară. Dacă un anumit sport cauzează bursita, trebuie luat în considerare antrenamentul care să-i arate pacientului mişcările adecvate pentru a preveni inflamația acestor burse.

Care este tratamentul recomandat pacienților cu bursită a genunchiului?

În primul rând repausul și aplicarea locală de gheața ameliorează durerea. Punga cu gheață nu se aplică direct pe piele, ci este învelită într-un prosop și se aplică de 3-4 ori pe zi, pentru câte 15 minute.

Antiinflamatoarele nesteroidiene și antialgicele reduc inflamația și durerea.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Injectarea locală cu un preparat corticosteroidian contribuie la reducerea inflamației și durerii.

Tratamentul chirurgical este necesar atunci când tratamentul medicamentos și fizioterapia (în special ultrasunetele) nu au dat rezultate. Se îndepărtează bursa inflamată și pacienții au nevoie de o perioadă de recuperare cu exerciții specifice sub îndrumarea unui kinetoterapeut.

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0