Fumezi si ai angina pectorala? La ce riscuri te expui

Printre posibilii factori ce declanseaza episoadele de angina stabila (durere in piept) se numara si fumatul, asa ca fumatorii trebuie sa fie constienti de riscurile la care se expun, mai ales daca sufera de cardiopatie ischemica.

Angina pectorala este termenul medical folosit pentru durerea in piept sau disconfortul in piept, datorat/a bolii arteriale coronariene (asa cum mai este numita cardiopatia ischemica).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Durerea in piept (angina) are loc cand muschiul inimii nu este irigat cu o cantitate suficienta de sange. Explicatia de la baza durerii in piept este ca una sau mai multe dintre arterele inimii este ingustata sau blocata (ischemie).

Ce trebuie sa stie fumatorii

Studiile arata ca fumatul este un factor care grabeste aparitia anginei pectorale la persoanele care sufera de cardiopatie ischemica. O cercetare din 1968 a fost efectuata pe 10 pacienti cu angina pectorala datorata cardiopatiei ischemice. Acesti pacienti au fost rugati sa faca miscare, fiind pusi sa faca un exercitiu solicitant pe o bicicleta stationara, pana cand au dezvoltat primele manifestari ale anginei pectorale.

Fiecare pacient a efectuat acest exercitiu de patru ori, intr-un interval in care nu au fumat, si de patru ori dupa ce au fumat o tigareta cu un continut mare de nicotina, vreme de 5 minute.

Toti participantii au dezvoltat angina (durere in piept) mult mai curand daca au fumat inainte de acest exercitiu fizic.

Mai mult, din cauza ca pacientii au inceput sa simta dureri in piept, durata exercitiului pe bicicleta stationara s-a scurtat in cazul participantilor fumatori (pentru ca acestia au dezvoltat angina atunci cand au fumat inainte de a face miscare).

Toti pacientii au dezvoltat si alte complicatii dupa ce au fumat, iar oamenii de stiinta au observat o crestere in ceea ce priveste consumul de oxigen la nivelul miocardului (muschiului inimii).

Dupa exercitiul fizic, pacientii cu artere coronare afectate (ingustate sau rigide) care fumau nu au avut un aport suficient de sange bogat in oxigen pentru a asigura nevoile miocardului si, prin urmare, acesti pacienti au dezvoltat angina mai repede decat ceilalti.

Legatura dintre fumat si bolile cardiovasculare

Se stie ca fumatul este o cauza majora a aterosclerozei, ce inseamna depuneri de substante grase in artere. Boala numita ateroscleroza are loc cand captuseala arterelor se deterioreaza, peretii arterelor se ingroasa, iar depunerile sau depozitele de grasime si de placi ateromatoase blocheaza circulatia sangelui prin artere.

Cand vorbim de cardiopatia ischemica sau boala arteriala coronariana, arterele care iriga inima cu sange devin extrem de ingustate, scazand astfel volumul de sange bogat in oxigen care trebuie sa ajunga la inima, in special in perioadele in care persoana are o activitate fizica solicitanta. Efortul si mai mare depus de inima poate sa aiba drept rezultat durerea in piept (angina pectorala) si alte simptome, iar cand una dintre arterele coronare este blocata complet, poate sa aiba loc un infarct miocardic.

Nici cei care fumeaza pasiv nu sunt feriti de riscuri

Un studiu din 1978 a analizat efectul fumatului pasiv in relatie cu angina pectorala. Oamenii de stiinta au analizat efectul fumatului pasiv asupra anginei pectorale induse de exercitiul fizic, intr-o incapere bine ventilata si intr-o camera fara ventilatie, in cazul a 10 pacienti cu angina.

Pacientii care au fost expusi fumatului pasiv intr-o camera care nu era bine ventilata au avut o crestere mai mare in ceea ce priveste numarul de batai pe minut in timp ce se aflau in repaus (frecventa cardiaca in repaus), presiunea sistolica a sangelui, presiunea diastolica si carboxihemoglobina venoasa. Tot la acesti pacienti s-a observat o reducere mai mare in ce priveste frecventa cardiaca si presiunea sistolica a sangelui in episoadele de angina.

Concluziile trase de cercetatori au fost ca durata exercitiului pana la debutul anginei a scazut cu 38% dupa fumatul pasiv intr-o camera neventilata si ca fumatul pasiv agraveaza angina pectorala.

Riscurile cresc cu cat fumezi mai multe tigarete

Riscul ca o persoana sa sufere un infarct miocardic creste foarte mult odata cu numarul de tigarete pe care aceasta le fumeaza. Nu exista un numar de tigarete considerat "sigur". Medicii spun ca persoanele care fumeaza un pachet de tigarete pe zi au un risc de doua ori mai mare de a suferi un infarct miocardic in comparatie cu nefumatorii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • American Heart Association - https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/angina-chest-pain/angina-pectoris-stable-angina
  • Studiul "Tobacco: A Precipitating Factor in Angina Pectoris.", publicat in 1968, in Annals of Internal Medicine, autori Wilbert S. Aronow; Marvin A. Kaplan; Desiderio Jacob.
  • Cleveland Clinic - https://my.clevelandclinic.org/health/articles/17488-smoking
  • Studiul "Effect of passive smoking on angina pectoris.", publicat in 1978 in The New England Journal of Medicine, autor Wilbert S. Aronow.

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0