Atac pe panica vs atac de cord: cum le deosebesti

Atacurile de panică reprezintă episoade medicale extrem de dramatice cu un important substrat psihosomatic în care simptomele se instalează brusc, de regulă cu o anumită frecvență, și sunt declanșate de anumiți factori pe care este posibil să îi recunoști. 

Fiind o afecțiune destul de particulară fiecărui individ, factorii declanșatori însă nu sunt foarte clari, dar pentru că majoritatea sunt de regulă psihologici și circumstanțiali, abordarea prin psihiatrie și psihoterapie ajută foarte mult. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce se întâmplă în timpul unui atac de panică

În timpul unui atac de panică, ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc rapid și se instalează transpirația profundă. Întrucât fenomenul este însoțit și de încordarea musculaturii, chiar și la nivel pectoral, unii oameni pot avea impresia că suferă de un atac de cord. Ideea este alimentată și de instalarea stării de anxietate, de altfel o caracteristică a acestui tip de eveniment cardiac. 

Adesea pentru un pacient poate fi dificil să facă diferența dintre un atac de panică și un atac de cord , mai ales că semiologia este asemănătoare și, bineînțeles, dacă nu s-a mai confruntat cu nici unul dintre aceste evenimente.

Însă ambele situații îți afectează profund starea de sănătate psihică și generală. De aceea, este important să le recunoști, astfel încât să poți beneficia de un tratament adecvat. 

Atacurile de panică apar pe fondul unei situații puternice de stres atunci când se declanșează brusc un nivel crescut de cortizol. În cazul unui atac de cord, un fenomen ischemic generat de blocarea unei artere coronare duce la instalarea unor simptome asemănătoare - ritm cardiac accelerat, durere puternică în piept, transpirații, stare de confuzie, panică, însă apar și o serie de alte simptome ce pot ajuta în diferențierea celor două situații medicale.

Simptome atac de panică

Un atac de panică este însoțit de instalarea "din senin" a unei stări de frică, cu senzația iminentă că se va întâmpla ceva extrem de rău, în fața căruia ești copleșit și paralizat. Teoretic, atacurile de panică nu ar pune viața în pericol, dar, pe de o parte, interferează cu calitatea stării mentale, iar pe de altă parte, instalarea pe un fond de boală cardiacă chiar poate duce la complicații iminente. 

Așadar este important ca și în cazul unui "simplu" atac de panică să existe o evaluare sistematică a aparatului cardiovascular, iar pacientul să își monitorizeze și să își noteze valori precum tensiunea arterială și ritmul cardiac- sau pulsul, zilnic și în diferite momente ale zilei.

Din punct de vedere al încadrării medicale a problemei, persoanele care suferă de  atacuri de panică cu o anumită regularitate și frecvențe ar putea primi diagnosticul de tulburare de panică, în cadrul unui sindrom de  tulburare de anxietate. Un atac de panică izolat, însă, se poate întâmpla oricui, chiar și fără un diagnostic de suferință de tip anxios.

Simptomele unui atac de panică pe scurt:
•    senzație instalată brusc de frică;
•    dureri în piept;
•    accelerarea respirației și dificultăți în a inspira, senzația că nu mai poți respira și că vei rămâne fără aer- din cauza hiperventilației;
•    sentimentul copleșitor de moarte;
•    accelerarea ritmului cardiac și palpitații;
•    senzația de amorțire a membrelor și furnicături;
•    transpirații difuze, generalizate, dar în special la nivelul spatelui;
•    tremurături ale membrelor și capului;
•    stare de slăbiciune a picioarelor, necesitatea de a rămâne așezat sau amețeli;
•    dureri de stomac sau greață.

Simptome atac de cord

În cazul unui atac de cord o parte a musculaturii cardiace nu mai primește suficient sânge, așa cum se întâmplă când o arteră, de regulă, coronariană obstrucționată, care furnizează sânge către inimă, este blocată de un embol desprins de regulă de la nivelul arterelor afectate de ateroscleroză. 

Însă se poate produce și în alte condiții ischemice- generate de emoții puternice, anumite afecțiuni ale inimii precum fibrilația atrială, disfuncții de tipul conducerii electrice a inimii ( boala de nodul sinusal sau focare ectopice), tulburări de conducere, defecte ale valvelor atroventriculare, precum stenoza mitrala, boala cardiacă congenitală etc.

Simptomele comune ale atacului de cord includ:
•    durere în piept sub forma de "gheară" sau senzația de presiune puternică în zona pectorală și mediastinală;
•    modificarea ritmului cardiac - tahicardie sau bradicardie, însoțite de palpitații;
•    senzație de amețeală sau de leșin;
•    transpiratii reci la nivelul gâtului, pieptului, cefei și spatelui;
•    durere sau disconfort în partea superioară a corpului, cum ar fi maxilarul, gâtul, brațul stâng, degetele de la mâna stângă, umărului  sau spatelui.
•    senzația că nu mai primești aer și dificultăți de respirație;
•    greață sau vărsături;
•    sentimentul de moarte iminentă.

Un atac de cord îți poate pune viața în pericol, așa că nu trebuie să aștepți să dispară simptomele, ci apelează imediat la tratamentul care ți-a fost recomandat   (cum ar fi acestea, de exemplu dacă suferi de angină pectorală) și apelează la 112 pentru a fi  consultat imediat de către un  medic. Intervenția medicală rapidă în cazul unui atac de cord îți poate salva viața.

Diferența dintre un atac de panică și un atac de cord

Întrucât simptomele acestor două sindroame sunt similare este important să identificăm diferențele pentru că gestionarea este extrem de diferită. În evaluarea diferențelor trebuie luate în calcul localizarea durerilor.

Iată cum le poți deosebi!

Localizarea durerii

Senzația de "strângere" pectorală însoțită de panică se regăsește în ambele situații. Atât atacul de panică, cât și atacul de cord provoacă disconfort în zona precordială, dar există anumite diferențe. În cazul unui atac de cord, durerea iradiază în alte zone, precum brațul, degetele de la mâna stângă, maxilarul sau gâtul. În cazul unui atac de panică, durerea va rămâne, de obicei, localizată la nivelul pieptului.

Cum se resimte durerea precordială

Atacurile de cord se resimt că:
•    o senzație de presiune pe piept;
•    o senzație de apăsare și de greutate uriașă, ca și cum ai fi strivit de un bloc de piatră;
•    o senzație de durere în interior, la nivel mediastinal, precum și de tipul arsurii gastrice.

În timpul unui atac de panică, durerea în piept este localizată în mijlocul pieptului și poate fi resimțită mai superficial. Atacurile de panică cauzează adesea disconfort toracic mai greu de descris pe când atacul de cord din timpul unui infarct generează o senzație de junghi în zona precordială.

Factorii declanșatori atac de panică vs. atac de cord

Atacurile de cord tind să apară după fluctuații ale fluxului sangvin la nivel general și cardiac, de regulă după un efort fizic intens, variații bruște de temperatură, în special expunerea la caniculă sau frig extrem, acesta fiind un semn care nu este întâlnit în atacurile de panică, ce apar din senin, inclusiv în repaus. 

Un atac de cord s-ar putea produce în timpul sau după o sesiune de sport, alergat, după ce ai cărat greutăți, vii iarna de afară la căldură, ai petrecut mult timp la soare sau ai urcat scările. Un atac de panică nu are loc de regulă după un efort  fizic decât în cazul în care ar fi un declanșator de stres și este corelat și cu alți factori circumstanțiali.

Sunt luați în calcul și o serie de factori favorizanți. de exemplu, un atac ischemic cardiac se întâlnește mult mai frecvent la marii fumători, consumatori de cofeină, alcool, sedentari, hipertensivi, diabetici și care nu urmează un tratament adecvat de control al dislipidemiei. De asemenea, atacul de cord este mai frecvent întâlnit la utilizarea de droguri ilegale, cum ar fi cocaina sau amfetaminele.

Atunci când simptomele apar în timpul somnului, trebuie luați în calcul  o serie de alți factori. Atât atacurile de panică, cât și atacurile de cord te pot trezi din somn, dar de regulă cei  care au un atac de panică pe timp de noapte au, de obicei, atacuri de panică și în timpul zilei. Atacul de cord se poate instala și la pacienții cu apnee obstructivă de somn, trădată de regulă de sforăitul intens și zgomotos.

Deci, dacă te trezești cu dureri în piept sau cu alte simptome, precum greața și vărsăturile, stare de șoc, senzația de gheară cu durere precordială intensă și nu ai antecedente de atacuri de panică, acesta ar putea fi un semn al unui atac de cord.

Cât durează un atac de panică versus un atac de cord

Majoritatea simptomele atacului de panică durează câteva minute, deși pot dura mai mult. Apoi, simptomele dispar și te simți mai bine. Dar în cazul unui atac de cord, simptomelor nu vor înceta atât de repede. În timpul unui atac de cord, simptomele tind să dureze mai mult și să se agraveze în timp. De exemplu, durerea în piept poate fi ușoară la debutul unui atac de cord, dar devine severă după câteva minute. Atacurile de cord pot provoca dureri severe în piept, cum ar fi 9 sau 10 pe scala durerii. Apoi, mai târziu, durerea poate scădea la 3 sau 4 înainte de a se agrava din nou.

Durerea s-ar putea schimba că intensitate, accentându-se sau ameliorându-se, dar nu va dispărea în totalitate.

Ce se întâmplă cu ritmul cardiac în timpul unui atac de panică?

În multe cazuri, un atac de panică declanșează un ritm cardiac rapid, cunoscut și sub numele de tahicardie. Ritmul cardiac poate accelera până la 200 de bătăi pe minut sau chiar mai rapid. Aritmia se produce de regulă la nivelul ventriculului cardiac, stimulate de impulsurile electrice rapide și neregulate ce determină contracții inutile în loc să pompeze sânge generând fibrilație ventriculară, ce poate fi adesea fatală.

Un ritm cardiac rapid te poate face să te simți amețit și să te confrunți cu dificultăți de respirație. De obicei, tahicardia care apare ca răspuns la stresul emoțional și durează doar câteva minute nu este îngrijorătoare. Dar, dacă se întâmplă în mod regulat sau dacă ai posibile simptome ale unui atac de cord, se impun evaluarea imagistică și funcțională, EKG, ecocardiografie, măsurarea nivelurilor anumitor markeri biologici, precum troponina, nivelurile de potasiu, magneziu, hormoni și alte substanțe chimice care pot afecta capacitatea inimii de a funcționa.

Poate un atac de panică să provoace un atac de cord?

Este puțin probabil ca un atac de panică să provoace un atac de cord, dar este posibil. Stresul emoțional joacă un rol în ambele condiții. Atât atacul de panică, cât și atacul de cord pot apărea în timpul sau după o situație stresantă. 

De cele mai multe ori, însă, oamenii au un atac de panică mai degrabă decât un atac de cord, ca răspuns la stresul emoțional. Acesta este și rezultatul unei metaanalize care a analizat ipoteza conform căreia tulburările de anxietate ar putea crește riscul de boli cardiovasculare viitoare și mortalitate, chiar și după controlul pentru diferențierea factorilor comuni favorizanți, precum fumatul, stilul de viață, statutul socio-economic și antecedentele de tulburări medicale. 

În timp ce afectarea funcției vagale, indicată de scăderea variabilității ritmului cardiac, poate fi un mecanism care leagă tulburările de anxietate de bolile cardiovasculare, studiile au raportat constatări inconsecvente. Tulburările de anxietate sunt asociate cu o variabilitate a ritmului cardiac redusă, constatări asociate cu o mărime a efectului mică până la moderată. Constatările au implicații importante pentru sănătatea fizică și bunăstarea viitoare a pacienților, subliniind necesitatea unei reduceri cuprinzătoare a riscului cardiovascular.

Persoanele care suferă de anxietate, depresie sau stres cronic pot avea însă un risc mai mare de probleme cardiace, însă doar în corelație cu alți factori de risc precum cei genetici, biologici, consumul de medicamente, sedentarism, hipertensiune, abuz de nicotină, alcool, cofeina, grăsimi animale etc.. Stresul cronic poate duce la hipertensiune arterială, ceea ce crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

Semnele care preced un atac de cord

Ai grijă și urmărește cu atenție semnele subtile care anunță un infarct miocardic. Un atac de cord poate părea că a venit din senin. Dar, în multe cazuri, durerea în piept din cauza bolilor de inimă, cunoscută sub numele de angină, apare în zilele sau săptămânile dinaintea unui eveniment cardiac.

S-ar putea să simți o înțepătură sau o oarecare durere în umăr sau în piept. Simptomele dispar. Apoi, mai târziu, durerea se înrăutățește sau te simți puțin slăbit. Apoi atacul de cord apare. Aceste semne timpurii pot fi greu de identificat.

Când să mergi la medic

Un atac de cord reprezintă o urgență medicală. Un atac de panică nu este neapărat o urgență medicală, însă se impun evaluarea, diagnosticarea și gestionarea tulburării de anxietate ce îl generează, de regulă, cu ajutorul unui psihiatru. 

Dar, având în vedere suprapunerea simptomelor, poate fi dificil să le deosebești fără un ajutor medical specializat. În plus, nu trebuie neglijat faptul că ambele afecțiuni pot coexista, adică o persoană cu suferință cardiacă sau care suferă de hipertensiune arterială, să sufere și de atacuri de panică, ce îi pot pune viața în pericol. 

Dacă ai dureri în piept sau alte simptome de atac de cord ori, solicită ajutorului unui specialist. Nu uita că o boală cardiacă poate să fie însoțită de anxietate ce trebuie de asemenea gestionată.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Anxiety & Depression Association of America - Am I having a panic attack or a heart attack?
https://adaa.org/living-with-anxiety/ask-and-learn/ask-expert/how-can-i-tell-if-i%E2%80%99m-having-panic-attack-or-heart-attack
American Heart Association - How to tell the difference between a heart attack and panic attack
https://www.heart.org/en/news/2022/07/13/how-to-tell-the-difference-between-a-heart-attack-and-panic-attack
Cleveland Clinic: „How to Tell the Difference Between a Panic Attack and a Heart Attack”, https://health.clevelandclinic.org/the-difference-between-panic-attacks-and-heart-attacks/ 
1 Studiul „Anxiety disorders are associated with reduced heart rate variability: a meta-analysis”, 2014, John A. Chalmers ,Daniel S. Quintana, Maree J, Anne Abbott
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25071612/
Harvard Medical School Teaching Hospital - Panic Attack vs. Heart Attack: How to Tell the Difference
https://www.bidmc.org/about-bidmc/wellness-insights/heart-health/2020/01/panic-attack-vs-heart-attack 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0