Prostatectomia: cand se recomanda si ce presupune

Prostatectomia este procedura chirurgicala prin care se indeparteaza fie o parte din prostata, fie intreaga glanda. Aceasta interventie este recomandata in caz de cancer prostatic ori de hiperplazie benigna de prostata (n.r. prostata marita).

In functie de cauza pentru care medicul a ales sa faca prostatectomia, aceasta poate fi simpla/ partiala – implica indepartarea unei portiuni din glanda, sau radicala – presupune indepartarea totala a prostatei.

Prostatectomia simpla, folosita in tratarea hiperplaziei benigne de prostata (prostata marita)

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe masura ce inainteaza in varsta, barbatii sunt expusi riscului de prostata marita. Aceasta conditie benigna poate afecta serios calitatea vietii pacientului, cauzand o serie de simptome neplacute precum nevoia frecventa de urinare, chiar si pe timpul noptii, incapacitatea de abtinere cand apare nevoia de urinare, disconfort la urinare ori jet slab.

Daca simptomele nu se amelioreaza cu tratament medicamentos, care pune accentul in special pe relaxante musculare, singura optiune de tratament eficienta este interventia chirurgicala.

Intr-o asemenea situatie este recomandata prostatectomia simpla, adica indepartarea portiunii din glanda prostata care obstructioneaza fluxul urinei.

Acest tip de prostatectomie se poate realiza chiar si endoscopic, fara sa fie nevoie de incizie. Chirurgia laparoscopica este, de asemenea, folosita pentru prostatectomia simpla.

Prostatectomia radicala, folosita in tratarea cancerului de prostata

Daca barbatul a primit diagnosticul de cancer prostatic, prostatectomia radicala este adesea recomandata. Aceasta procedura implica eliminarea in totalitate a glandei prostata, dar si a tesuturilor din jurul acesteia ori a nodulilor limfatici din apropiere.

Exista mai multe tipuri de prostatectomie radicala, fiecare bazandu-se pe alta tehnologie:

Prostatectomia clasica – aceasta este metoda traditionala, care implica realizarea unei incizii in partea de jos a abdomenului. Prin aceasta incizie se va scoate glanda.

Prostatectomia laparoscopica – chirurgul face mai multe incizii de mici dimensiuni de-a lungul abdomenului, prin care introduce un tub cu o camera atasata, precum si instrumentele chirurgicale. Vazand in timp real imaginile din interiorul corpului pe un monitor, medicul elimina prostata.

Prostatectomia asistata robotic – ca si in cazul celei laparoscopice, se vor realiza mici incizii in abdomen, insa interventia chirurgicala va fi realizata cu ajutorul unui sistem robotizat controlat de medic.

Pacientul va alege, impreuna cu medicul sau, procedura cea mai potrivita, tinand cont de mai multi factori precum timpul de recuperare ori costurile interventiei.

Pregatirea pacientului pentru prostatectomie

Inainte de aceasta interventie chirurgicala, se va realiza cistoscopia, care va oferi medicului informatii cu privire la sistemul urinar al barbatului.

Medicul poate recomanda pacientului sa opreasca temporar administrarea unor medicamente precum warfarina sau aspirina, care pot favoriza hemoragiile in timpul operatiei. De regula, aceste medicamente nu sunt administrate cu cateva zile inainte de interventia chirurgicala.

De asemenea, medicul va sfatui pacientul sa nu manance sau sa bea apa in dimineata de dinaintea procedurii. Inainte de interventia chirurgicala se va face si clisma.

Recuperarea pacientului dupa prostatectomie

Dupa ce iese din operatie, pacientul va primi medicamente calmante administrate intravenos. Medicul va recomanda ridicarea din pat in ziua operatiei, sau a doua zi, in functie de starea pacientului.

De regula, externarea dupa prostatectomie se face chiar a doua zi dupa interventie, daca nu apar complicatii. Unii pacienti vor avea nevoie de un cateter urinar (sonda) in primele 5-10 zile dupa interventia chirurgicala.

Recuperarea se va face gradual, iar pacientul poate reveni la activitatile cotidiene in cel mult o saptamana in cazul prostatectomiei simple, minim invazive, si in cel mult 4-6 saptamani in cazul prostatectomiei radicale.

Dupa recuperarea pacientului, se poate relua activitatea sexuala. Singura diferenta consta in cantitatea redusa de sperma.

La ce riscuri te expune prostatectomia

Cu toate ca nu este o interventie chirurgicala complicata, exista si situatii, foarte rare ce-i drept, in care pot aparea complicatii dupa o asemenea interventie chirurgicala – iata despre ce este vorba:

  • Hemoragie
  • Formarea unor cheaguri de sange
  • Infectie
  • Hernie inghinala
  • Ingustarea uretrei si blocarea fluxului de urina
  • Incontinenta urinara
  • Disfunctiile erectile

Statisticile arata ca mai putin de 10% dintre pacientii care sunt supusi unei prostatectomii au de-a face cu asemenea complicatii. Chiar si atunci cand apar, complicatiile sunt de multe ori tratabile sau temporare.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: “A review of surgical tehniques for radical prostatectomy”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autor: Herbert Lepor

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0