Investigatiile imagistice in diagnosticarea afectiunilor prostatei

Glanda prostata face parte din sistemul reproducator al barbatului. Aceasta este predispusa unor afectiuni precum hiperplazia benigna de prostata, prostatita sau cancerul de prostata.

Toate aceste afectiuni ale prostatei pot fi diagnosticate (si) cu ajutorul testelor imagistice, incepand de la ecografie si pana la tomografie cu emisie de pozitroni sau RMN.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ecografia prostateipentru evaluarea acestei glande, se poate folosi ecografia. De cele mai multe ori, aceasta este recomandata pentru depistarea timpurie a cancerului. Si in diagnosticarea prostatitei sau a hiperplaziei benigne de prostata poate fi necesara, uneori, ecografia.

Medicul urolog poate folosi atat ecografia abdominala, cat si pe cea transrectala, in vederea diagnosticarii si monitorizarii bolilor de prostata.

In timpul ecografiei transrectale se poate recolta si tesut pentru biopsie. Se foloseste un anestezic local, dar si un sedativ oral, care vor linisti si relaxa pacientul inainte de procedura.

Avantajele ecografiei (a celei fara biopsie) constau in lipsa durerii, precum si in costurile reduse, comparativ cu cele ale altor metode de diagnosticare imagistica folosite – CT, RMN.

Tomografia cu emisie de pozitroni (PET-CT) – aceasta metoda nucleara de diagnostic releva nu numai cancerul, ci si activitatea sa. Pacientul primeste, pe cale injectabila, o substanta radioactiva, care este apoi evidentiata de camera PET. Nici aceasta procedura nu este dureroasa, insa este destul de costisitoare.

RMN – aceasta metoda de diagnosticare permite obtinerea unor imagini ale organelor interne si ale tesuturilor moi, fara insa sa foloseasca raze X. Undele radio si cele magnetice sunt cele care permit vizualizarea prostatei in detaliu.

RMN-ul este de ajutor in diagnosticarea cancerului de prostata, mai ales la barbatii care au biopsii negative insa sunt suspectati de cancer prostatic. Aceasta metoda de diagnosticare permite marcarea zonei suspecte, pentru ca apoi recoltarea de tesut sa se faca exact in zona respectiva.

Rezultatele testelor imagistice sunt obtinute imediat dupa procedura, ceea ce inseamna ca pacientul nu trebuie sa astepte zile la rand pentru a afla rezultatele. Dupa ce primeste rezultatele, acesta va merge la medicul specialist, adica la urolog, pentru ca acesta sa ii interpreteze valorile. In functie de descoperirile facute cu ajutorul acestor investigatii, medicul poate recomanda un anumit tratament sau alte analize si teste.

Cand sunt necesare testele imagistice in diagnosticarea afectiunilor prostatei

Mai utile in diagnosticarea bolilor de prostata sunt analizele de sange – in special analiza PSA (antigen prostatic specific), analizele de urina, tuseul rectal ori biopsia.

Sunt insa si situatii in care testele imagistice pot oferi medicului informatii pretioase. In screeningul cancerului de prostata se dovedesc a fi in mod deosebit utile aceste investigatii.

Cancerul de prostata este al doilea cel mai frecvent tip de cancer in randul barbatilor, dupa cel de piele. Acesta are sanse de vindecare daca este diagnosticat in stadiu incipient. Asadar, screeningul este extrem de important, mai ales la barbatii de peste 50 de ani.

Daca exista si alti factori de risc pe langa varsta, cum ar fi istoricul familial – asta inseamna ca o ruda de gradul 1 sau 2 a primit diagnosticul de cancer prostatic, screeningul este obligatoriu.

Barbatul trebuie, de asemenea, sa mearga la medic daca are de-a face cu simptome ce pot fi asociate cu o afectiune a prostatei:

  • urinarea frecventa
  • incapacitatea de abtinere cand apare nevoia de urinare
  • disconfort, usturimi sau chiar durere la urinare
  • durere in zona abdominala si/ sau pelviana
  • senzatia de golire incompleta a vezicii, imediat dupa urinare
  • jet slab al urinei

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul “Imaging in the diagnosis and management of prostate cancer”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Samir S Taneja
  • Studiul “A review of imaging methods for prostate cancer detection”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Saradwata Sarkar si Sudipta Das
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0