Importanta protectiei in timpul actului sexual si preventia afectiunilor prostatei

Prostatita este afectiunea caracterizata de inflamarea prostatei. Uneori, aceasta este cauzata de o infectie bacteriana. Iata in ce situatii prostatita poate sa apara in urma actului sexual neprotejat!

Prostatita poate fi cauzata si de bacterii transmise in urma contactului sexual neprotejat. Medicii sustin ca orice bacterie care declanseaza infectia urinara poate, de asemenea, sa cauzeze prostatita.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Prostatita de cauza bacteriana debuteaza in general brusc, cu simptome precum febra, frisoanele, oboseala, durerile in partea de jos a abdomenului si disconfort la urinare/ ejaculare. Aceasta poate fi acuta, dar si cronica. Mai putin de 5% din toate cazurile de prostatita diagnosticate sunt declansate de o infectie bacteriana.

Printre factorii de risc ai prostatitei de cauza bacteriana se numara bolile cu transmitere sexuala, dar si sexul neprotejat, mai ales cel anal.

Chlamydia trachomatis – clamidioza, dar si bacteria Neisseria gonorrhoeae – gonoreea, sunt exemple de bacterii cu transmitere sexuala care pot cauza (si) prostatita.

Riscul de prostatita cauzata de o bacterie care se transmite prin contact sexual neprotejat este mai mare in randul persoanelor cu mai multi parteneri sexuali ori a celor care practica sexul anal.

Tratarea prostatitei cauzate de o infectie bacterina transmisa pe cale sexuala se face tot prin terapia cu antibiotice. Antibioticele sunt, in general, administrate pe o perioada de 8 saptamani in cazul prostatitei acute, astfel incat sa se reduca riscul recidivei, deci cel al cronicizarii afectiunii. In cazul prostatitei cronice, tratamentul cu antibiotice poate fi administrat pe o perioada mai lunga de 12 saptamani, astfel incat boala sa fie complet combatuta. Sunt cazuri in care va fi necesar tratamentul permanent cu antibiotice, administrat insa in doze foarte mici.

In concluzie, riscul de prostatita poate fi redus prin practicarea sexului protejat. Prezervativul reduce riscul de infectie bacteriana, deci si pe cel de inflamare a prostatei – prostatita.

Cum identifici simptomele prostatitei si cand mergi la medic

Ideal ar fi ca pacientul sa identifice inca din stadiu incipient simptomele prostatitei si sa mearga la medicul urolog pentru un consult de specialitate. Cu cat prostatita este diagnosticata si tratata mai rapid, cu atat mai putin va fi afectata calitatea vietii pacientului.

Iata ce simptome ar trebui sa declanseze un semnal de alarma:

  • Intensificarea frecventei urinarii, atat pe timpul zilei, cat si pe timpul noptii
  • Pierderea abilitatii de abtinere atunci cand apare nevoia de urinare
  • Retentia urinara, care se manifesta prin incapacitatea golirii complete a vezicii urinare, dar si prin jetul slab al urinei ori prin dificultati la initierea mictiunii
  • Dureri in partea de jos a abdomenului, in zona rectala sau inghinala, care se declanseaza sau intensifica mai ales la urinare/ ejaculare
  • Febra, frisoane, stare generala de rau
  • Prezenta sangelui in urina sau in sperma
  • Dureri musculare in tot corpul
  • Greata, varsaturi
  • Dureri lombare

Imediat ce ajungi la medic cu asemenea simptome, ti se va face anamneza si examinarea fizica, dar si o analiza a urinei. Apoi, in functie de suspiciunile medicului cu privire la diagnostic, se pot face analize de sange, analize ale spermei, teste imagistice, examinare rectala digitala sau chiar biopsie.

Daca se stabileste diagnosticul de prostatita bacteriana, se incepe tratamentul cu antibiotice, care are rolul de a elimina bacteria, deci cauza problemei. In paralel, se vor administra antiinflamatoare si/ sau alfa blocante, pentru estomparea simptomelor neplacute.

Pacientul ar trebui sa se hidrateze foarte bine in aceasta perioada, pentru a accelera procesul de eliminare a bacteriilor. De asemenea, acesta va evita alimentele condimentate, dar si alcoolul ori cofeina, care accentueaza simptomele neplacute.

Compresele calde si baile de sezut pot ameliora simptomele neplacute ale prostatitei, imbunatatind temporar starea pacientului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0