Tratamentul cu antibiotice pentru prostatita

Prostatita este afectiunea caracterizata de inflamatia prostatei. In functie de cauza acestei inflamatii, medicul va recomanda tratamentul cel mai potrivit.

Daca medicul stabileste, in urma analizelor de urina, ca prostatita este de cauza bacteriana, tratamentul folosit va fi pe baza de antibiotice. Acestea sunt singurele care elimina din organism bacteria care a provocat prostatita.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentul pe baza de antibiotice este administrat de multe ori si atunci cand nu e confirmata infectia bacteriana, pentru a se reduce riscurile. Intrucat nu se cunosc alte cauze ale prostatitei, medicul ia aceasta decizie pentru a elimina prosibilele infectii ascunse.

Doxicilina, amoxicilina si fluoroquinolona sunt principalele tipuri de antibiotice folosite in tratarea prostatitei. In paralel, medicul recomanda hidratarea, dar si folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene ori a alfa blocantelor pentru ameliorarea simptomelor pana la vindecare.

Exista 4 tipuri de prostatita:

  • Prostatita acuta bacteriana
  • Prostatita acuta cronica
  • Prostatita cronica – care la randul ei poate fi de tip inflamator, dar si non-inflamator
  • Prostatita inflamatorie asimptomatica

Prostatita acuta bacteriana este destul de rara insa trebuie sa fie diagnosticata timpuriu, tratamentul fiind esential pentru reducerea riscului de septicemie. Bacterii precum E. coli pot fi raspunzatoare pentru aparitia acestui tip de prostatita, insa si bacteriile cu transmitere sexuala precum Chlamydia pot fi de vina.

Simptomele acesteia sunt cele specifice prostatitei (nevoia frecventa de urinare, disconfort la urinare, senzatia de golire incompleta chiar si dupa mictiune, jet slab al urinei), insa ele sunt acompaniate de febra, frisoane, stare generala de rau.

Prostatita acuta bacteriana este diagnosticata cu ajutorul unei analize de urina, insa si analizele de sange pot indica o asemenea afectiune.

Terapia cu antibiotice este folosita pentru tratarea acestui tip de prostatita. La 7 zile dupa inceperea tratamentului, se poate realiza o urolcultura pentru verificarea eficacitatii tratamentului. Tratamentul se continua in jur de 1 luna.

Prostatita cronica bacteriana apare de multe ori in urma unor infectii de tract urinar repetate, netratate corespunzator. Si bacterii precum Chlamydia tranchomatis ori E. coli poti fi responsabile pentru aceasta prostatita. Tratamentul se bazeaza tot pe antibiotice, insa este administrat timp de cel putin o luna si jumatate.

Prostatita cronica este mai frecventa decat cele doua tipuri enumerate mai sus. Nu se cunosc cauzele exacte care au declansat aceasta afectiune.

Tratamentul cu antibiotice, in combinatie cu antiinflamatoarele, se foloseste de obicei in tratarea acestei boli.

Prostatita inflamatorie asimptomatica este mai greu de identificat intrucat, asa cum spune si numele acesteia, nu se manifesta in niciun fel. De regula, este diagnosticata in timpul unor analize facute cu alt scop – de pilda, in timpul screeningului pentru cancerul de prostata. Aceasta este rareori tratata, insa tratamentul nu se bazeaza pe antibiotice.

Cand recidiveaza prostatita?

Unii barbati pot avea de-a face cu prostatita recurenta, atunci cand aceasta se cronicizeaza. Asta se intampla cand cateva bacterii se “ascund” bine in timpul tratamentului cu antibiotice si apoi se multiplica odata cu terminarea tratamentului.

Atunci cand acest lucru se intampla, medicul recomanda iar tratamentul cu antibitoice, insa de aceasta data el trebuie urmat pe o perioada si mai lunga, pentru prevenirea riscului unei noi infectii.

Pe perioada tratamentului, pacientul poate ameliora simptomatologia cu o serie se modificari ce tin de dieta si stil de viata – iata despre ce este vorba:

  • Pacientul ar trebui sa limiteze consumul de bauturi si alimente cu efect diuretic, care accentueaza nevoia de urinare – printre acestea se numara cafeaua, ceaiul negru, alcoolul si ciresele
  • Se recomanda evitarea mersului pe bicicleta, dar si echitatia intrucat aceste activitati pun presiune marita pe glanda prostata si accentueaza astfel durerile
  • Se pot folosi compresele calde, dar si baile de sezut pentru ameliorarea simptomelor precum durerile din partea de jos a abdomenului ori disconfortul

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Chronic prostatitis: approaches for best management”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Kyung Seop Lee si Jae Duck Choi

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0