Tiroidita autoimuna – ce este, de ce apare si cum se trateaza

Daca sistemul imunitar al organismului produce fara motiv anticorpi care ataca tesuturile glandei tiroide, declansand u proces inflamator la nivelul acesteia, vorbim despre tiroidita autoimuna.

Tiroidita autoimuna poate cauza atat forme de hipotiroidism - tiroidita Hashimoto, cat si forme de hipertiroidism – boala Graves.

Tiroidita cronica autoimuna este asociata adesea in mod eronat in mod exclusiv cu boala Hashimoto, insa in aceeasi masura forma autoimuna de tiroidita poate determina si activitatea prea intensa a glandei tiroide, adica hipertiroidismul.

Cauze tiroidita autoimuna

La fel ca in cazul oricarei boli autoimune, nu se cunoaste cauza exacta care declanseaza tiroidita autoimuna. Exista insa o serie de factori care contribuie la instalarea acesteia:

 • Mostenirea genetica: persoanele care au o ruda apropiata ce sufera de tiroidita autoimuna au risc crescut de a dezvolta, la randul lor, aceasta afectiune endocrinologica.
 • Consumul excesiv de iod: intrucat este mult mai des diagnosticata in comunitatile in care consumul de iod din dieta este mai mare, oamenii de stiinta suspecteaza ca iodul in exces contribuie la aparitia tiroiditei autoimune.
 • Varsta: pe masura ce inaintam in varsta, suntem mai expusi riscului de a dezvolta tiroidita autoimuna. Asta nu inseamna insa ca cei mici nu pot suferi de aceasta boala, insa in randul copiilor tiroidita autoimuna este mult mai rara decat la adulti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Simptome tiroidita autoimuna

Simptomele difera in functie de activitatea glandei tiroide in urma atacului sistemului imunitar. Asta inseamna ca daca glanda devine foarte lenta, adica vorbim despre hipotiroidism (Hashimoto), simptomele sunt unele, iar daca glanda devine hiperactiva (boala Graves), simptomele sunt altele.

Simptome hipotiroidism – tiroidita Hashimoto:

 • Crestere in greutate
 • Oboseala extrema
 • Uscaciunea pielii
 • Caderea parului
 • Sensibilitate la frig
 • Constipatie
 • Dereglarea ciclului menstrual

Simptome hipertiroidism - boala Graves:

 • Transpiratii
 • Puls accelerat, palpitatii
 • Anxietate, irascibilitate, nervozitate
 • Tremur
 • Oboseala, insomnii
 • Scadere in greutate
 • Dereglarea ciclului menstrual
 • Disfunctii erectile/ pierderea apetitului sexual

Diagnosticare tiroidita autoimuna

Analizele de sange, in special cele care verifica nivelul de hormoni tiroidieni din organism, sunt folosite de medic pentru a diagnostica tiroidita autoimuna. Si analizele de sange care verifica prezenta anumitor anticorpi sunt, de asemenea, utilizate in acest scop.

Medicul va discuta cu pacient si despre istoricul familial, tratamentele la care a fost expus, obiceiurile alimentare si istoricul medical personal.

Tratament tiroidita autoimuna

Tiroidita cronica autoimuna nu se vindeca, ceea ce inseamna ca tratamentul este administrat astfel incat organismul sa resimta cat mai putin dereglarile hormonale si sa aiba de-a face cu cat mai putine simptome.

Daca glanda tiroida este hipoactiva, medicul va recomanda tratamentul hormonal de substitutie, care asigura organismului hormonii tiroidieni sub forma sintetica. Asta inseamna ca pacientul va beneficia de doza zilnica de hormoni tiroidieni necesari, prin simpla administrare a medicamentelor pe baza de hormoni sintetici.

Pe de alta parte, daca glanda tiroida este hiperactiva in urma activitatii autoimune a organismului, medicul va recomanda un tratament care sa inhibe productia de hormoni tiroidieni si sa reduca impactul pe care acestia il au asupra organismului.

In ambele cazuri, fie ca vorbim despre hipotiroidism, fie ca vorbim despre hipertiroidism, se recomanda o serie de modificari la capitolul stil de viata, astfel incat organismul sa fie sustinut pentru mentinerea starii de bine.

Asadar, medicii recomanda adoptarea unei diete sanatoase, echilibrate, care sa ofere organismului nutrientii necesari. De pilda, pacientilor cu boala Graves li se recoamanda consumul de alimente cu un continut ridicat de calciu, care protejeaza sistemul osos – se stie ca riscul de osteoporoza este mai mare la acestia.

Sportul trebuie, de asemenea, sa faca parte din viata pacientului care sufera de tiroidita autoimuna, acesta echilibrand activitatea intregului organism.

Expunerea la stres poate fi extrem de daunatoare pentru pacientul care sufera de boli ale tiroidei, de aceea se recomanda limitarea acestei expuneri.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1