Hiperparatiroidismul: cauze, simptome, tratament

Hiperparatiroidismul apare când glandele paratiroide creează prea mult hormon paratiroidian în fluxul sangvin. Care sunt simptomele bolii și cum se tratează?

Când se produce prea mult hormon paratiroidian apare hiperparatiroidismul. Există patru glande mici care produc acest hormon, care ajută corpul să gestioneze nivelurile de calciu de care are nevoie. Dar dacă se produce prea mult, poate determina creșterea nivelului de calciu din sânge (hipercalcemie). Netratate, aceste niveluri ridicate de calciu în sânge duc mai departe la alte probleme.

Excesul de producție a hormonului paratiroidian de către glandele paratiroide poate induce slăbiciune și oboseală, poate provoca osteoporoză și multe alte probleme grave. Din fericire, hiperparatiroidismul poate fi remediat cu noi tehnici chirurgicale minim invazive la majoritatea oamenilor. Femeile sunt mai predispuse să dezvolte hiperparatiroidism primar decât bărbații, iar majoritatea persoanelor cu această afecțiune au peste 60 de ani.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Tipuri de hiperparatiroidism

Există trei tipuri de hiperparatiroidism:

  • Hiperparatiroidismul primar apare când există o problemă în glanda paratiroidă în sine, de obicei o tumoare benignă (necanceroasă) a glandei.
  • Hiperparatiroidismul secundar este atunci când glandele sunt în regulă, dar o altă afecțiune, cum ar fi insuficiența renală, scade nivelul de calciu și determină reacția organismului producând hormon paratiroidian suplimentar.
  • Hiperparatiroidismul terțiar este atunci când hiperparatiroidismul secundar de lungă durată începe să se comporte ca hiperparatiroidismul primar. Hiperparatiroidismul terțiar este adesea asociat cu insuficiență renală foarte avansată, care necesită de obicei dializă.

Din ce cauze apare hiperparatiroidismul?

Cea mai frecventă cauză a producției excesive de hormoni este dezvoltarea unei tumori benigne, adică necanceroase, la una dintre glandele paratiroide. Această mărire a unei glande paratiroide se numește adenom paratiroidian și reprezintă 96% dintre toate cazurile de hiperparatiroidism primar.

Această glandă paratiroidă scăpată de control este rareori canceroasă (mai puțin de un caz din 2.500); cu toate acestea, provoacă încet deteriorarea organismului, deoarece induce un nivel anormal de ridicat de calciu în sânge, care poate distruge încet o serie de țesuturi. Adenoamele paratiroidiene sunt de obicei mult mai mari decât paratiroida normală, ajungând la dimensiunea aproximativă a unei nuci.

Cam 3-4% din toți pacienții cu hiperparatiroidism primar vor avea o mărire a tuturor celor patru glande paratiroide, un termen numit hiperplazie paratiroidiană. În acest caz, toate glandele paratiroide se măresc și produc prea mult hormon paratiroidian. Acesta este un scenariu mult mai puțin obișnuit, dar rezultatele finale pentru țesuturile corpului sunt identice.

O situație și mai rară apare la mai puțin de 1% dintre persoanele care au două adenoame paratiroide și două glande normale. Acest lucru este foarte neobișnuit și poate face diagnosticul și tratamentul acestei boli ceva mai dificil.

Ce simptome are o persoană cu hiperparatiroidism?

Hiperparatiroidismul afectează oamenii în mod diferit, unii având simptome ușoare sau deloc, în timp ce alții prezintă simptome mai multe și mai grave. Este posibil ca semnele bolii să nu fie legate de nivelul de calciu din sânge. De exemplu, unele persoane cu un nivel ușor crescut de calciu pot avea simptome mai clare, în timp ce altele cu un nivel ridicat de calciu pot să nu aibă deloc simptome.

Semnele posibile de hiperparatiroidism includ oboseala, depresia, sete neobișnuită, senzație de rău și pierderea poftei de mâncare, slăbiciune musculară, constipație, dureri de burtă, pierderea concentrării și ușoară confuzie.

În forma severă, oasele pot pierde atât de mult calciu, încât devin fragile și se rup (osteoporoză și osteopenie), mai ales la pacienții vârstnici. Oasele pot avea, de asemenea, mici hemoragii în centru, care vor provoca dureri osoase.

Alte simptome ale hiperparatiroidismului sunt dezvoltarea ulcerelor gastrice și a pancreatitei. Nivelurile ridicate de calciu din sânge pot fi periculoase pentru mai multe celule, inclusiv mucoasa stomacului și a pancreasului, determinând inflamarea și durerea ambelor organe.

O altă prezentare obișnuită pentru nivelurile crescute de calciu persistent este dezvoltarea pietrelor la rinichi. Deoarece funcția principală a rinichilor este de a filtra și curăța sângele, aceștia vor fi expuși în mod constant la niveluri ridicate de calciu la pacienții cu hiperparatiroidism. Filtrarea constantă a unor cantități mari de calciu va determina colectarea de calciu în tubulii renali, ceea ce duce la pietre la rinichi. 

Cum se diagnostichează hiperparatiroidismul?

Este important ca hiperparatiroidismul să fie diagnosticat cât mai curând posibil, deoarece, fără tratament, se poate agrava treptat și poate duce la complicații. În majoritatea cazurilor, starea este ușoară până la moderată și rămâne stabilă mai mulți ani la rând.

Hiperparatiroidismul este diagnosticat după ce un test de sânge arată niveluri ridicate de hormon paratiroidian și niveluri ridicate de calciu din sânge, adesea cu niveluri scăzute de fosfor. O scanare DEXA poate ajuta la detectarea pierderilor osoase, a fracturilor sau a dedurizării oaselor, iar radiografiile, scanările CT sau ecografiile pot detecta depuneri de calciu sau pietre la rinichi.

Cum se tratează hiperparatiroidismul?

Tratament hiperparatiroidism primar

Modalitatea de tratare a hiperparatiroidismului primar este operația pentru îndepărtarea glandei paratiroide. Dacă nivelul de calciu este foarte ridicat, este posibil ca pacientul să necesite internare de urgență la spital dacă a pierdut multe lichide și s-a deshidratat. Bifosfonații pot fi administrați pentru scăderea calciului, fiind utilizați doar ca tratament pe termen scurt. Operația este necesară după stabilizarea nivelului de calciu.

Pentru persoanele care nu pot fi supuse unei intervenții chirurgicale - de exemplu, din cauza altor afecțiuni medicale sau pentru că sunt prea fragile - poate fi utilizat un medicament numit cinacalcet pentru a controla starea. Pacientul trebuie să aibă o dietă sănătoasă și echilibrată, evitând un consum mare de alimente bogate în calciu, dar nu trebuie să evite calciul cu totul. Lipsa calciului alimentar este mai probabil să ducă la pierderea calciului din schelet, ceea ce duce mai departe la osteoporoză.

Medicamentele precum diureticele tiazidice, utilizate în mod obișnuit pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute, trebuie evitate deoarece pot provoca deshidratare și pot crește nivelul de calciu. Este indicat ca pacientul cu hiperparatiroidism primar să respecte întru totul recomandările medicului atât în ceea ce privește medicamentele, cât și stilul de viață.

Tratament hiperparatiroidism secundar

Tratamentul pentru hiperparatiroidismul secundar depinde de cauza bolii. Lipsa de vitamina D este cea mai frecventă cauză și poate fi corectată prin administrarea unui supliment de vitamina D (colecalciferol). O altă cauză frecventă este boala renală, pentru care pacientul va fi tratat.

Tratament hiperparatiroidism terțiar

Principalul tratament pentru hiperparatiroidismul terțiar care apare în insuficiența renală foarte avansată este intervenția chirurgicală.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Endocrine web - Hyperparathyroidism
https://www.endocrineweb.com/conditions/hyperparathyroidism/hyperparathyroidism#Potential_Dangers_of_Hyperparathyroidism
NHS - Hyperparathyroidism 
https://www.nhs.uk/conditions/hyperparathyroidism/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0