Legatura dintre oboseala si problemele tiroidei la femei

Medicii endocrinologi romani ne atentioneaza ca bolile tiroidiene sunt inca subdiagnosticate in tara noastra, tocmai de aceea trebuie sa fim atente chiar si simptome aparent banale, cum este senzatia de oboseala, pentru ca aceasta poate trada probleme ale glandei tiroide.

Diagnosticarea afectiunilor tiroidiene este esentiala, doar ca uneori pacientii pot sa nu observe simptomele sau pot sa le atribuie altor boli.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Medicii specialisti spun ca femeile trebuie sa isi aminteasca faptul ca normal este sa se simta bine in fiecare zi, nu obosite sau fara energie.

"Glanda tiroida controleaza toate procesele metabolismului, ceea ce inseamna ca de buna functionare a acesteia depinde starea generala a organismului. De aceea, este esential ca pacientii sa mearga la medicul specialist inca de la primele semne ca energia lor, starea generala de bine sau puterea de concentrare incep sa scada. Romanii trebuie sa accepte ca normal este sa se simta bine. Oboseala continua, lipsa de energie sau starile recurente de melancolie nu sunt normale.", spune prof. dr. Corin Badiu, presedintele Societatii Romane de Psihoneuroendocrinologie, intr-un comunicat de presa.

Oboseala, simptom al hipotiroidiei

Hipotiroidia este cea mai subdiagnosticata boala cu care se confrunta femeile din Romania, spun expertii. Cele mai frecvente simptome ale hipotiroidiei sunt

 • oboseala cronica,
 • dezechilibrele digestive (cresteri sau scaderi inexplicabile in greutate, constipatie)
 • sau episoadele recurente de tristete sau melancolie.


Din cauza ca aceste simptome pot fi confundate cu efectele stilului de viata haotic ce ii caracterizeaza pe unii dintre tinerii romani, de cele mai multe ori hipotiroidismul nu este diagnosticat. Din acest motiv, medicii specialisti le recomanda pacientelor sa mearga sa isi faca un control de specialitate atunci cand nu se simt bine. Sa nu uitam ca medicul de familie te poate trimite sa iti faci investigatiile endocrinologice gratuite (unele dintre acestea sunt decontate).

Legatura dintre oboseala si glanda tiroida

Indiferent cum alegi sa o numesti - extenuare, slabiciune, senzatia ca ai bateriile epuizate, ca esti inceata sau lenta, suprasolicitata sau pur si simplu fara energie - oboseala este un simptom comun al afectiunilor tiroidei. Insa poti sta linistita, nu esti singura care se simte obosita, insa cel mai important este ca trebuie sa retii ca exista o asociere intre oboseala si afectiunile glandei tiroide.

Oboseala este un simptom foarte frecvent intalnit al hipotiroidismului (o glanda tiroida subactiva), avand loc drept rezultat al scaderii productiei de hormoni tiroidieni. Partea buna este ca atunci cand tratamentul pentru hipotiroidism este optimizat, multe paciente recunosc ca starea lor s-a rezolvat sau ca s-a imbunatatit in ceea ce priveste senzatia lor de oboseala.

Oboseala este, totodata un simptom al hipertiroidismului (o glanda tiroida excesiv de activa), iar cel mai frecvent, afectiunea are ca rezultat insomnia, anxietatea sau tulburari ale somnului. La fel ca in cazul hipotiroidismului, tratamentul bolii Graves si al hipertiroidismului rezolva, de obicei, starile de oboseala.

Glanda in forma de fluture, situata la baza gatului tau, este in mod frecvent asociata cu multe lucruri, incepand de la oboseala, pana la acumularea kilogramelor in plus - si pe buna dreptate! Hormonii tiroidieni afecteaza aproape fiecare organ si fiecare proces din corpul uman, spun medicii endocrinologi. Cum functioneaza? TSH-ul sau hormonul de stimulare tiroidiana, secretat de glanda pituitara din creier, ii spune glandei tiroide sa produca si sa secrete tiroxina (T4 sau tiroxina totala). Tu metabolizezi T4 intr-o forma mai usor de folosit, T3, care in corp indeplineste o lista lunga de functii.

Problemele tiroidei sunt mai raspandite la femei

Potrivit statisticilor americanilor, aproximativ 10% dintre femei au o anume forma de hipotiroidism, in care glanda tiroida nu poate produce o cantitate suficienta de hormoni tiroidieni pentru a mentine buna functionare a organismului. Femeile sunt de aproape 8 ori mai predispuse sa se confrunte cu hipotiroidismul in comparatie cu barbatii, iar femeile care au peste 60 de ani au un risc si mai mare.

Ce spun statisticile referitor la Romania

 • Potrivit Institutului de Sanatate Publica (2017), 58% este cresterea incidentei hipotiroidiei in 2016, fata de anul 2010.
 • 12.577 de cazuri noi au fost depistate in 2016.
 • 70% dintre cazurile depistate sunt in mediul urban.
 • 87,8% dintre cazuri au fost depistate la femei, se arata in datele furnizate in cadrul campaniei "Tiroida la control", initiata de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA).

Simptome generale

Hipotiroidismul poate cauza:

 • Crestere in greutate - o glanda tiroida care nu functioneaza normal incetineste toate procesele din organism si, in acest fel, caloriile din alimentele consumate se depun intr-o masura mai mare.
 • Sensibilitate la rece.
 • Oboseala cronica - secretia anormala de hormoni tiroidieni duce la un nivel scazut de energie.
 • Nivel ridicat al colesterolului - o cantitate redusa de hormoni tiroidieni afecteaza buna functionare a ficatului.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0