Afectarea coloanei vertebrale la pacienti cu spondilita anchilozanta

Spondilita anchilozanta este o boala inflamatoare cronica ce afecteaza coloana vertebrala dar si articulatiile mari periferice. Inca din stadiul precoce al bolii sunt afectate articulatiile sacroiliace, iar tardiv boala evolueaza spre anchiloza coloanei vertebrale. Boala are o evolutie intelungata, cu exacerbari si remisiuni spontane sau terapeutice.

Care sunt factorii care contribuie la aparitia bolii?

Factorii genetici au un rol important in aparitia acestei boli. Aproape toti pacientii au tipar genetic HLA B27 pozitiv. Antecedentele familiale de spondilita reprezinta un factor de risc pentru aparitia bolii. Boala este intalnita cam de 3 ori mai frecvent la barbati decat la femei, cu debut la persoanele tinere, intre 20 si 40 ani. Cu cat debutul bolii este mai precoce, cu atat evolutia este mai severa. Dintre factorii de mediu, infectia enterala cu Klebsiella pneumoniae (care de cele mai multe ori nu determina simptome digestive sugestive pentru o infectie enterala) contribuie la dezvoltarea bolii la persoanele care au teren genetic predispus.

Afectarea coloanei vertebrale la debutul bolii

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cele mai multe cazuri, primul semn al bolii este durerea in regiunea lombara sau in regiunea fesiera aparuta la o persoana tanara. Aceasta durere este urmare a afectarii precoce a articulatiilor sacroiliace. Durerea la debutul bolii are caracteristicile tipice ale durerii de cauza inflamatorie:

- debuteaza insidios (pacientul nu poate preciza exact momentul aparitiei acesteia)

- este persistenta (se manifesta in mod constant, cateva luni la rand, dar nu este intensa, pacientul amana prezentarea la un consult medical)

- apare in repaus, in a doua jumatate a noptii, trezeste pacientul din somn, obliga pacientul sa se dea jos din pat pentru cateva exercitii fizice care amelioreaza durerea

- se insoseste de redoare matinala prelungita (senzatia de intepenire a coloanei vertebrale dimineata la trezire)

- durerea lombara iradiaza in zona fesiera sau in partea posterioara a coapsei pana la nivelul spatiului polpiteu (inapoia genunchiului)

Diminuarea mobilitatii la debutul bolii este determinata de contractura musculara paravertebrala (secundara procesului inflamator local)

 

 

Afectarea coloanei vertebrale pe parcursul bolii

Mobilitatea coloanei vertebrale se reduce treptat pe parcursul bolii. Daca in fazele precoce ale bolii acest fapt se datoreaza contracturii musculare paravertebrale, ca si consecinta a procesului inflamator local, odata cu progresia bolii de-a lungul anilor, se produc punti osoase intervertebrale (numite sindesmofite) si apar calcificari ale ligamentelor paravertebrale.

Afectarea coloanei cervicale face ca  dupa multi ani de evolutie a bolii pacientii sa capete o pozitie flectata a capului, cu privirea indreptata spre pamant.  Extensia capului este mult limitata, probleme apar cand un astfel de pacient are nevoie de intubare cu ocazia unei interventii chirurgicale, tocmai pentru ca manevra de extensie a capului este limitata.

La nivelul coloanei toracale, afectarea articulatiilor intervertebrale si a articulatiilor dintre coaste si vertebre, determina atat dureri toracice cat si diminuarea expansiunii cutiei toracice in timpul procesului de respiratie. Deoarece cutia toracica nu se mai expansioneaza corespunzator in timpul inspirului profund, pacientii cu spondilita anchilozanta capata o respiratie de tip abdominal, iar abdomenul devine protuberant. Pacientul, in dorinta de a-si diminua durerile de la nivelul coloanei toracale, sta intr-o pozitie care-i diminueza initial durerea si anume cu coloana toracala flectata spre anterior. Cu timpul, apare deformarea coloanei vertebrale, coloana vertebrala toracala capata o pozitie cifotica (cocoasa).

La nivelul coloanei lombare, mobilitatea este limitata in ceea ce priveste flexia anterioara si laterala de catre procesul inflamator in stadiile initiale ale bolii, care determina contractura musculaturii paravertebrale. In stadiile avansate ale bolii, coloana se rigidizeaza, limitarea mobilitatii coloanei lombare este secundara sindesmofitelor, fuziunii corpilor vertebrali si calcificarii ligamentelor paraverterale.

Recomandari generale

Mobilitatea generala a coloanei vertebrale scade la pacientii cu spondilita anchilozanta. Ei au dificultati in indeplinirea activitatilor obisnuite din viata de zi cu zi, dar si activitatea profesionala este afectata. Pentru mentinerea mobilitatii coloanei si pentru a intarzia procesul de anchiloza, pacientii cu spondilita anchilozanta trebuie sa urmeze un program zilnic de exercitii fizice. Acest program poate fi facut acasa de fiecare pacient, cu regularitate, dimineata si seara. Pe parcursul zilei, daca activitatea lui profesionala presupune a lucra pe scaun, la calculator de exemplu, este bine ca pacientul sa faca din cand in cand cateva minute de exercitii fizice care-i vor diminua durerea ce apare odata cu mentinerea unei pozitii fixe vreme intelungata.

Se recomanda ca pacientul sa doarma pe un pat tare, fara perna (sau cu o perna foarte mica) pentru a evita anchiloza coloanei cervicale in flexie. Sportul cel mai potrivit pentru un pacient cu spondilita anchilozanta este inotul, care antreneaza toate grupele musculare. Sunt de evitat sporturile practicate in timpul liber, la care riscul de cadere este mare (fotbal, ski).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In concluzie, dureri de spate precum durerea lombara joasa, care persista o perioada mai mare de 3 luni, ce apar predominant in timpul noptii, insotite de redoare matinala, ameliorate de miscare, indica necesitatea unui consult medical si ridica suspiciunea de spondilita anchilozanta.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0