Cele mai comune afecțiuni ale coloanei vertebrale

Coloana vertebrală este o componentă esențială a corpului uman, care susține capul, umerii și partea superioară a corpului. Un alt rol important al coloanei este de a găzdui nervii care leagă creierul de restul organismului, asigurându-i buna funcționare. Din păcate, coloana vertebrală este supusă unei presiuni constante din cauza mai multor factori, postura defectuoasă fiind unul dintre principalele motive. 

 

RECOMANĐĂRILE EXPERȚILOR DOC

Află, în cele ce urmează, care sunt principalele afecțiuni ale coloanei vertebrale.

1. Hernia de disc

Discurile se situează între fiecare vertebră, prevenind fricțiunea dintre acestea. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, aceste discuri se uzează și deteriorează. Dacă se exercită prea mult stres pe spate, discurile se pot tasa, ceea ce poate rezulta într-o hernie de disc. În anumite cazuri, fizioterapia și tratamentul medicamentos pot fi de ajutor, dar în cazuri mai grave se poate impune nevoia de operație. 

2. Spondiloza cervicală

Spondiloza cervicală este rezultatul deteriorării oaselor de la nivelul gâtului, pe măsură ce îmbătrânim. Există însă și alte cauze, cum ar fi atunci când se tasează un disc din acea parte a coloanei sau se formează pinteni, formațiuni osoase anormale care apar pentru a stabiliza zona afectată. Ligamentele care leagă vertebrele devin rigide, ceea ce poate cauza dureri. 

3. Osteoartrita

Vertebrele sunt acoperite de un țesut cartilaginos care permite îndoirea spatelui fără fricțiune. Dacă acest cartilaj se uzează sau scade din volum, vertebrele încep să se taseze, ceea ce poate duce la ridigizarea spatelui și la apariția durerilor locale. Femeile sunt mai predispuse la osteoartrită față de bărbați, dar, din fericire, există multe soluții medicale la ora actuală pentru managementul bolii. 

4. Stenoza spinală 

Coloana vertebrală prezintă spații pentru adăpostirea lichidului cerebro-spinal și a nervilor care pornesc din aceasta. În momentul în care aceste spații se micșorează, oasele pot apăsa pe nervi, ceea ce, în timp, poate cauza dureri, amorțeală, furnicături și slăbiciune musculară. Osteoartrita este principalul factor de risc pentru instalarea stenozei spinale. În cazuri severe, se apelează la intervenție chirurgicală. 

5. Sciatica

Dacă manifești durere ce pornește din zona lombară, înspre fesieri și, apoi, înspre picior, e posibil ca vinovatul să fie nervul sciatic. O hernie de disc, un pinten sau alte probleme ale coloanei vertebrale pot genera presiunea exercitată pe nervul sciatic, ceea ce poate cauza boala sciatică. De obicei, sciatica afectează o singură parte a corpului și se poate remedia cu ajutorul compreselor calde și reci, analgezice, stretching și fizioterapie. 

6. Tumorile

Uneori, cancerul se răspândește din punctul de plecare pentru a forma noi tumori, uneori și la nivelul coloanei. Cancerul de plămâni, sâni, prostată și cel osos pot afecta și coloana. Există și afecțiuni necanceroase care pot da curs apariției unor tumori la nivelul coloanei vertebrale. În cazul unei tumori, poți resimți dureri de spate, care ajung să radieze în întregul corp. Membrele se simt amorțite și, în anumite cazuri, părți ale corpului pot paraliza. Medicul îți poate recomanda intervenție chirurgicală, radioterapie și/sau chimioterapie. 

7. Scolioza

Scolioza este una dintre afecțiunile care pot deforma coloanal vertebrală. Cel mai des întâlnit tip de scolioză apare la copii, în perioada de creștere până la pubertate. În cazul în care copilul tău suferă de scolioză, îți va fi ușor să îți dai seama, pentru că umerii săi vor deveni inegali, iar un omoplat va fi mai proeminent față de celălalt. Nu există o cauză cunoscută pentru scolioză. 

8. Cifoza

Cifoza este o afecțiune caracterizată prin îndoirea în față a coloanei vertebrale. Aceasta apare de obicei atunci când vertebrele sunt profund lezate, afectând, în special, femeile în vârstă. Cifoza poate cauza dureri acute și alte probleme de sănătate, iar, în cazuri grave, poate deforma corpul în întregime. În funcție de severitatea bolii, medicul îți poate recomanda analgezice, fizioterapie sau intervenție chirurgicală. 

9. Spondilită anchilozantă

Acest tip de artrită debutează, de regulă, prin ridigizarea zonei lombare și a șoldurilor, senzație resimțită în special în prima parte a zilei. În timp, afecțiunea se poate răspândi către coloană, dar și către articulații și organe. Vertebrele și oasele cutiei toracale pot fuziona, ceea ce reprezintă o consecință gravă a bolii. Spondilita anchilozantă este prevalentă la bărbați și poate fi moștenită pe cale ereditară. Prin tratament timpuriu cu fizioterapie și medicamente se poate încetini progresul bolii. 

10. Leziuni accidentale ale coloanei vertebrale 

Leziunile apar de regulă în urma unor accidente, precum căzături, accidente de mașină sau sportive. În majoritatea cazurilor, coloana vertebrală este afectată, așa încât circulația sângelui nu mai funcționează normal la nivelul acesteia. Acest fenoment poate duce la dezechilibre de ordin neurologic, prin urmare nu trebuie neglijat. 

11. Spondilolistezis

La spondilolistezis, anumite vertebre se îndreaptă spre lateralele spatelui, așa încât nu mai sunt aliniate cu restul. Spondilolistezis este principala cauză pentru durerile lombare și apare, de regulă, la persoanele în vârstă, dar poate afecta și adulții tineri care practică sporturi ce le solicită în mod excesiv spatele. Printre aceste sporturi se numără fotbalul, gimnastica și sporturile cu greutăți. Primul remediu pentru spondilolistezis, mai ales dacă a fost declanșat de efort intens, este odihna. Dacă durerile de spate persistă, se poate impune nevoia unei intervenții chirurgicale. 

12. Sindromul Cauda Equina

Nervii care pornesc de la nivelul coloanei vertebrale, către partea inferioară a spatelui, poartă numele de Cauda Equina și joacă un rol important în controlul creierului asupra picioarelor și a organelor din zona pelvină. O hernie de disc, o fractură la nivelul coloanei sau alte probleme de sănătate ale acesteia pot pune presiune pe acest grup de nervi și cauza sindromul Cauda Equina, o afecțiune rară, dar foarte periculoasă. Pentru sindromul Cauda Equina este nevoie de intervenție chirurgicală imediată pentru a evita riscul de pierdere a unor funcții motorii, senzații sau control asupra vezicii urinare. 

13. Siringomielia

În cazuri rare, se pot forma chisturi, mici săculeți umpluți cu lichid, la nivelul coloanei vertebrale. Aceste chisturi pot apărea atunci când o parte de țesutul cerebral este împins de la nivelul craniului către coloana vertebrală, sau în urma unei leziuni sau tumori. Siringomielia, nu cauzează, de obicei, probleme, dar dacă acele chisturi continua să crească, ele îți pot leza coloana vertebrală și poate fi nevoie de operație. 


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
WebMD - Common Spine Problems
https://www.webmd.com/back-pain/ss/slideshow-spine-problems 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0